izbori
Foto: Tanjug/Tanjug/ESP/Pamplona

Predizborna kampanja za republičke, pokrajinske, beogradske i lokalne izbore u Srbiji ulazi u završnu fazu, a u četvrtak u ponoć na snagu stupa izborna tišina koja se završava u nedelju u 20 časova sa zatvaranjem biračkih mesta.

U nedelju, 17. decembra, svoje biračko pravo moći će da iskoristi 6.500.165 upisanih birača na jednom od ukupno 8.273 biračka mesta.

 Srbi sa Kosova i Metohije glasaće na biračkim mestima na jugu centralne Srbije - u Vranju, Kuršumliji, Raškoj i Tutinu.  

Građani koji su se prijavili za glasanje u inostranstvu to mogu da učine na 81 biračkom mestu koja će biti otvorena u 31 zemlji.

 Zbog vremenske razlike u subotu će biti organizovano glasanje u Portugaliji, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD i Kanadi, dok će se u ostalim zemljama glasati u nedelju.

Birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka moći će da glasaju na 36 biračkih mesta u više opština, a u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija biće otvoreno 29 mesta.

Na republičkim izborima glasači će moći da biraju između 18 lista sa ukupno 2.817 predloženih kandidata za 250 mesta u parlamentu.

Za pokrajinske izbore utvrđeno je 13 izbornih lista, za izbore za Skupštinu grada Beograda 14, a lokalni izbori biće organizovani u ukupno 65 gradova i opština.

 U periodu izborne tišine, od 14. decembra u ponoć do 17. decembra u 20 časova, zabranjeno je da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, predstavljaju kandidati ili liste na izborima i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

 Zakon o izboru narodnih poslanika za kršenje pravila izborne tišine predviđa novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica. Pravila se odnose na televiziju, radio, štampane medije i medijske internet portale, dok kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom.

BONUS VIDEO

      

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading