ministarka u užicu
Foto: Privatna arhiva/Ministvo rudarstva i energetike

„Puštanjem u funkciju gasne interkonekcije Srbija-Bugarska završili smo veliki posao za našu zemlju i stvorili fizičku mogućnost da se snabdevamo gasom iz različitih izvora, za gas koji dolazi iz Azerbejdžana, Kaspijskog regiona kao i LNG terminala u Aleksandropolisu, pored ruskog gasa iz gasovoda Balkanski tok. Ovaj gasovod je od velikog međunarodnog značaja i Srbija dobija važnu tranzitnu poziciju na gasnoj mapi Evrope. Kapacitet gasovoda će potencijalno moći da se poveća sa milijarde i 800 miliona kubnih metara gasa godišnje na 3,2 milijarde što je veoma bitno s obzirom da će se naše potrebe za gasom značajno povećati do kraja decenije“, rekla je ona.

Ministarka je posetila da su pre mesec dana u Azerbejdžanu dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, a da nakon toga te količine mogu biti i tri puta veće. „Cela Evropa gleda ka Azerbejdžanu u pogledu snabdevanja gasom i oni će značajno povećavati kapacitete. Mi se nalazimo na tom putu, Azerbejdžan je naša tradicionalna prijateljska zemlja sa kojom razvijamo političke i ekonomske odnose i sigurno je da postaje naš dugoročan energetski partner “, rekla je Đedović Handanović.

Na pitanje voditelja zbog čega se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije obratio na ceremoniji stavljanja u funkciju novog gasovoda, ministarka je ukazala da je predsednik ispoštovao zakon i pokazao odgovornost zbog izbora „Neshvatljivo je koliko kritika trpi predsednik Vučić zbog postovanja zakona. Zahvaljujući njegovoj viziji i podršci realizovali smo ovaj projekat i imali posetu predsednika Azerbejdžana i Bugarske našoj zemlji,“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je rekla da je energetski sistem spremno dočekao hladne zimske dane i da građani ne treba da brinu jer je obezbeđeno dovoljno energije i energenata za grejnu sezonu. „Imamo dovoljno rezervi uglja za 23 dana ukoliko bi se desilo nešto nepredviđeno u Mađarskoj i Banatskom Dvoru uskladišteno je 630 miliona kubnih metara gasa što je dovoljno za 65 dana prosečne potrošnje u grejnoj sezoni dok su toplane i Republička direkcija za robne rezerve popunili svoje kapacitete“, rekla je ministarka.

Đedović Handanović je istakla da je usled energetske krize, kroz novu odluku Vlade Srbije o energetski ugroženom kupcu, obezbeđeno da veći broj socijalno ugroženih građana, kao i primaoca uvećane socijalne pomoći, ostvari popuste do 50 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje. 

„Drago mi je što smo od početka grejne sezone omogućili da se broj domaćinstava koji ostvaruju popuste poveća sa 72.000 na oko 160.000 dinara po službenoj proceduri dok je oko 100.000 penzionera, koji imaju primanja niža od 21.766,26 dinara, ostvarilo popuste od 1.000 dinara na računima za električnu energiju do kraja grejne sezone. Time vodimo odgovornu politiku i pružamo podršku našim najstarijim i najugroženijim građanima. Takođe, svi građani koji troše manje električne energije u odnosu na prošlu i 2021. godinu mogu da umanje svoje račune do 50 odsto. Želimo da motivišemo ljude da racionalno troše energiju i drago mi je da je preko polovine domaćinstava prošlog meseca ostvarilo pravo na popuste dok je 30 odsto domaćinstava ostvarilo maksimalni popust od 40 odsto“, rekla je ministarka.

Ministarka je podsetila da hidroelektrana Đerdap 1 važan deo istorije, ali i budućnosti naše zemlje imajući u vidu da je izgrađena u rekordnom roku i da već 50 godina služi našem energetskom sistemu.

„Nedavno završena revitalizacija kojom je produžen radni vek za 30 do 40 godina i povećana instalisana snaga za čak 100 zelenih megavata što je od velikog značaja za sigurnost snabdevanja građana i privrede električnom energijom.“, rekla je ministarka.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading