Dubravka Đedović
Foto: Tanjug/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ (HO)

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa predstavnicima kineske kompanije „Shanghai Fengling Renewables" koja je zainteresovana za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije u Republici Srbiji, naročito zelenog vodonika koji predstavlja budućnost svetske energetike. Time bi Republika Srbija zauzela značajno mesto u Evropi u proizvodnji vodonika i pozicionirala se u budućnosti kao izvoznik ovog energenta.

- Zajedno sa našim strateškim partnerima iz Ziđin majning grupe razmatraju potencijalnu izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane u okolini Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a Ziđinu omogućilo smanjenje troškova. Planirana su ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologije proizvodnje energije vodoničnim gorivom - izjavila je ona.

Ministarka je dodala da bi se realizacijom potencijalne investicije iskoristio potencijal energije vetra u okolini Bora i poboljšala efikasnost proizvodnje električne energije.

- Plan je da se obezbedi proizvodnja energije od 1.500 megavata (MW), a očekuje se da će projekat dostići proizvodnju od čak 2.000 MW - navela je Đedović Handanović.

Ukazala je i da bi kompletnu proizvodnju električne energije preuzeo "Ziđin" dok bi se viškovi pretvarali u vodonik.

- Pored zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija bi se koristila za proizvodnju vodonika koji bi predstavljao skladište zelene energije, sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje. Takođe, planirana su ulaganja od deset miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetro-tornjeva - istakla je ministarka.

Đedović Handanović je navela da se Srbija nalazi u procesu energetske tranzicije i da su nam potrebne kompanije koje primenjuju najsavremenije tehnologije u ovoj oblasti.

- Srbija se nalazi u procesu energetske tranzicije u kojoj želimo da dostignemo 45 odsto udela OIE u proizvodnji električne energije do 2030. godine punim korišćenjem svojih prirodnih potencijala. Potrebne su nam kompanije koje razvijaju i primenjuju najsavremenije tehnologije i poseduju znanje kako bismo išli u korak sa svetom u transformaciji i dekarbonizaciji energetskog sektora - kazala je ona.

Ukazala je da države članice Evropske unije planiraju ogromna ulaganja u proizvodnju, skladištenje i transport vodonika, energenta budućnosti, koji treba da zameni fosilna goriva.

Takođe, prema njenim rečima, tražnja za vodonikom u razvijenim evropskim zemljama će se značajno povećavati s obzirom da njihove planove o vodoničnoj infrastrukturi.

- Mnoge razvijene evropske zemlje planiraju značajan uvoz vodonika koji će im nedostajati najpre u industrijskim procesima, pa bi Republika Srbija realizacijom ovog projekta potencijalno mogla da postane značajan izvoznik vodonika u te države - poručila je Đedović Handanović.

Predstavnici kompanije „Shanghai Fengling Renewables" predstavili su inovativne projekte koje razvijaju u Kini i svetu, kao i predloge za uspostavljanje saradnje sa institucijama i preduzećima u Republici Srbiji u oblasti proizvodnje električne i toplotne energije iz OIE, skladištenja energije i primene vodonika čija će globalna tražnja intenzivno rasti u narednim godinama i decenijama.

Kompanija „Shanghai Fengling Renewables" već je registrovala firmu u Srbiji i počinje sa zapošljavanjem kako bi radila na razvoju i realizaciji ovog projekta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading