"BRAĆA" PO NOVCU Ratko Ristić iz države ispumpao 5,5 miliona dinara za godinu dana
Foto: Alo

Ristić je po ispumpavanju miliona iz države na koju istovremeno udara uspeo da prevaziđe i lidera Dveri Boška Obradovića, pokazuju podaci do kojih je Kurir došao.

Iako je profesor Ristić do pre samo nekoliko meseci tvrdio da neće u politiku, i da je "samo svoj", ovaj "patriota" je i te kako pokazao da nije gadljiv na pare. I to narodne.

Kolekcija funkcija

Prema podacima u koje je Kurir imao uvid, Ristić je u toku 2021. godine inkasirao 5,5 miliona dinara. On je mesečno u toku te godine uzimao između 270.000 i čak 980.000 dinara, mahom iz Instituta "Vinča", ministarstava građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i unutrašnjih poslova, te opština...

I prema javno dostupnim podacima objavljenim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, ne može da se ne uoči da je ovaj "patriota" - pravi kolekcionar funkcija.

Ristić, inače redovni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, gde mu je plata 110.000 dinara, ima još četiri funkcije, i to dobro plaćene.

On je član Upravnog odbora Instituta za nuklearne nauke "Vinča" od 24. septembra 2021. godine, za šta mesečno dobija 60.000 dinara. Na Šumarskom fakultetu dobija, prema podacima iz imovinske karte, još 180.000 dinara za "naučnoistraživački i stručni rad", a još jedno lepo primanje ima i pri Univerzitetu u Beogradu, gde je u oktobru 2021. godine izabran za prorektora - 80.000 dinara. Angažovan je, i to još od 2011. godine, i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture (Republičkoj revizionoj komisiji), za šta dobija 40.000 dinara, ali, kako je navedeno, kvartalno.

Zanimljivo je da je, prema podacima do kojih su došli mediji, profesor Ristić "tezgario" i za opštinu Vrnjačka Banja, te Ministarstvo unutrašnjih poslova. I ovaj patriota za pare, poput svog šefa Obradovića, teško da može da, posle otkrića o milionima od kojih se prosečnom građaninu Srbije zavrti u glavi, ubedi birače da mu je briga za javni interes iznad svega. Pre će biti da mu je briga za javne pare koje sebi stavlja u džep iznad svega.

Isti manir

Analitičar Srđan Barac kaže za medije da je "najlakše napadati državu i njeno rukovodstvo dok ste istovremeno na državnim jaslama".

- Opozicione muzičke stolice za poslanički mandat (čitajte apanažu) počele su i narednih dana možemo očekivati gurkanja u opozicionim redovima. Busanje u široke nacionalne grudi i podizanje letvice u osetljivom trenutku za našu državu je u najmanju ruku nepromišljena politika. Nametanje tema koje nas dele, kao što su podele na istok i zapad kao dominantne teme na izborima, želja je naših protivnika. Postavlja se opravdano pitanje da li se to radi iz neznanja ili po zadatku određenih centara moći. Postoji vreme kad je patriotizam iznad svih podela i ono je stupilo na scenu - kazao je Barac i dodao:

- Najčešće oni koji se kriju iza velikih nacionalnih tema, iza borbe za Srbiju, suštinski rade samo na ličnom bogaćenju.

Da podsetimo, mediji su pisao o aferi lidera Dveri Boška Obradovića, sada jednog od vođa novog bloka, koji je napravio sa zavetnicima, Ristićem i Milošem Kovićem. Obradović je do 2011. godine ispumpavao pare iz "Kolubare", i to dok je taj rudarski basen bio u velikim gubicima.

Dokumenti do kojih su došli mediji pokazuju da je do 2011. Srpski sabor Dveri, organizacija koja je bila preteča današnje političke stranke koju vodi Obradović, dobijao uplate iz RB "Kolubara".

Tadašnji predsednik Skupštine "Kolubare" Dragan Tomić, kasnije hapšen zbog malverzacija u tom javnom preduzeću, potpisao je 23. aprila 2008. odluku kojom se "odobrava uplata finansijskih sredstava udruženju Srpski sabor Dveri - Beograd u iznosu od 1.000.000 dinara, na ime tekućih troškova udruženja". Druga odluka Tomića potpisana je posle samo mesec dana (23. maja), ali sa znatno većim iznosom - 1,7 miliona otišlo je u kasu Dveri.

Podaci za 2021. u dinarima

JANUAR - 270.180

FEBRUAR - 371.631

MART - 556.610

APRIL - 476.905

MAJ - 273.539

JUN - 515.651

JUL - 389.445

AVGUST - 331.997

SEPTEMBAR - 482.026

OKTOBAR - 422.682

NOVEMBAR - 427.314

DECEMBAR - 983.039

UKUPNO - 5.501.019

Predrag Rajić: Samo da se domognu vlasti

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ukazao je na to kako funkcioniše opozicija, te šta su im prave namere. - Ne treba imati ni najmanju sumnju da su upravo oni koji se najviše busaju u "patriotska prsa" zapravo najmanje iskreni u svojim stavovima. Ukoliko budu imali priliku, ti vajni desničari će bez ikakvih problema napraviti većinu s Draganom Đilasom i izdancima Demokratske stranke, samo da se domognu vlasti.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading