Telekom Srbija
Foto: Alo/Foto: Alo!,Tanjug

Telekom Srbija je najprofitabilnija domaća kompanija, zaključak je juče objavljene analize Agencije za privredne registre.

U izveštaju „Sto naj… privrednih društava“ za 2022. godinu, navodi se da je srpski Telekom ukupno četvrti po ostvarenoj neto dobiti, posle NIS-a, Ziđin Majning i Ziđin Koper, koji su u stranom vlasništvu.

„Telekom Srbija A.D. Beograd zabeležio je neto dobit od 13,337 miliona dinara, što je za 1,5 odsto više nego u 2021, kada je ova kompanija bila dve pozicije niže na ovoj listi. Obavljanjem osnovne delatnosti kablovskih telekomunikacija ostvarena je za 19,4% veća poslovna dobit u iznosu od 17,919 miliona dinara, što je glavni faktor u ostvarenom pozitivnom neto rezultatu“, navodi se u izveštaju APR.

Uz navedeno, Telekom Srbija nalazi se na ubedljivo prvom mestu po uspešnosti kompanija u sektoru informisanje i komunikacije. Ova kompanija ima više nego dvostruko veće prihode od drugoplasiranog, kao i za oko 75 odsto veću dobit.

Daleko iza konkurencije u ovom sektoru nalazi se operater SBB, u vlasništvu Junajted Grupe. Neto dobitak SBB trostruko je manji nego Telekomov, dok su im ostvareni prihodi manji čak četiri puta!

U izveštaju APR navodi se da je Telekom Srbija u 2022. zabeležio odličan rast poslovnih prihoda od 12,2 odsto, dok su poslovni rashodi imali sporiji rast, sa 10,9 odsto.

Junajted Grupa osuđena na poraz

Nakon kulminacije potpune histerije Junajted Grupe, kada je u četvrtak i petak na njenim medijima emitovano ukupno oko 50 negativnih priloga o Telekomu Srbija, u subotu je kampanja čiji je cilj diskreditacije tržišnog konkurenta nastavljena tako što su N1 i Nova S imali u totalu pet-šest takvih priloga.

Povod su novi medijski zakoni, gde Junajted Grupa i njeni vlasnici svoje poslovne i političke interese pokušavaju da lažno poistovete sa javnim, pritom koristeći medije koje neposredno kontrolišu za skandalozan rat protiv konkurencije na tržištu.

A šta je razlog? U očaju zbog loših poslovnih rezultata kako operatera SBB tako i cele Junajted Grupe, koju opterećuju finansijske obaveze od preko 7 milijardi evra i predmet je velikih afera u mnogim zemljama u kojima posluje, poput Grčke i Severne Makedonije, a nesposobni za fer tržišnu utakmicu, vlasnici ove grupacije objavili su opšti rat protiv Telekoma u pokušaju da zaustave njegov rast. Ali - džaba im, osuđeni su na poraz, Telekom Srbija je jači nego ikada, i biće još veći i jači.

Poslovni prihodi kompanije uglavnom su zasnovani na prihodima od prodaje proizvoda i usluga, sa godišnjim rastom vrednosti od 11,3 odsto. Istovremeno, finansijski prihodi su uvećani za čak 19,2 odsto na godišnjem nivou, navodi APR.

Telekom Srbija ima poslovnu imovinu vrednu 489,700 miliona dinara i za godinu uvećana je čak za petinu vrednosti, a uvećan je i kapital i iznosi 175,124 miliona dinara.

Telekom Srbija ima ukupno 7.980 zaposlenih radnika, odnosno 680 više u odnosu na prethodnu godinu, i sada se nalazi na ukupno petom mestu među kompanijama sa najvećim brojem zaposlenih u Srbiji, navodi APR u najnovijem godišnjem izveštaju.

Ne manje važno od svega navedenog, poslovni uspesi Telekoma nastavljeni su i ove godine, izjavio je nedavno generalni direktor kompanije Vladimir Lučić.

Telekom i Lučić trn u oku Šolaku

Foto ALO!

 

- Treći poslovni kvartal 2023. bio je odličan, godišnji rezultati će čak biti bolji nego što smo očekivali, a svakako smo očekivali izuzetan rast prihoda. Za poslednjih pet godina samo na nivou Srbije povećali smo prihode za 300 miliona evra, a trend je da ćemo ih povećati i za čitavih 400 miliona. To je ogroman novac. Ljudi će biti prijatno iznenađeni i koliko ćemo imati prihoda i kolika će biti tržišna vrednost Telekoma Srbija u budućnosti - kazao je Vladimir Lučić.

Takođe, nastavljen je snažan rast celokupne Telekom Srbija Grupe, u okviru koje su i kompanije koje posluju u inostranstvu, a čiji su prihodi prošle godine bili fantastičnih 1,5 milijardi evra.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading