Aleksandar Vučić
Foto: Alo/Printscreen

- Samo u poslednjih nekoliko godina, kriza izazvana pandemijom koronavirusa i stravični rat u Ukrajini kojem se ne vidi kraj, svi poremećaji na planu političkih odnosa i ekonomije na globalnom planu, sve to smo uspeli nekako da izdržimo, da prevaziđemo i da jučerašnjim danom podignemo odnose sa Kinom na jedan viši i novi nivo - naglasio je Starović, a preneo Tanjug.

Ocenjuje da u narednom periodu Srbija može da računa na još intenzivniju, snažniju i aktivniju ulogu Kine u očuvanju teritorijalnog integriteta.

- Verujem da ćemo u mesecima pred nama tome i svedočiti - rekao je Starović.

Naglašava da je u Pekingu itekako bila zastupljena i ekonomska dimenzija i da je najvažnija vest iz Kine potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini.

- Preko 10.000 naših proizvoda će biti odmah ili postupno oslobođeno svih carinskih dažbina. Time će postati konkurentniji i pristupačniji potrošačima na kineskom tržištu, bilo da govorimo o proizvodima koji su najperspektivniji poput vina, rakije, piva, meda, jabuka i drugih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali i kada govorimo o drugim segmentima privrede, i o industriji i o farmaceutskim proizvodima - navodi Starović i dodaje da je jednako važna vest i potpisivanje komercijalnih ugovora za nastavak razvoja infrastrukture u Srbiji.

- Govorimo o preko 300 kilometara novih auto-puteva koji će biti izgrađeni u narednim godinama, u saradnji upravo sa kompanijama iz Kine. Vrednost je gotovo četiri milijarde vera. Auto-put Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, vojvođanski osmeh koji će povezati sever Srbije od Sombora do Kikinde, sve je to neobično važno - naglasio je on.

Starović je ukazao da će neki na političkom Zpadu spočitavati intezitet saradnje Srbije sa Kinom, dok je u isto vreme njihov obim saradnje ili trgovinske razmene sa Kinom nekoliko puta ili nekoliko desetina puta veći nego kada je u pitanju obim trgovinske razmene Srbije.

- Svi oni koji nas možda sada kritikuju u isto vreme nisu spremni da nam u potpunosti otvore vrata ka Evropskoj uniji. Bilo bi krajnje neodgovorno i neozbiljno od strane rukovodstva Srbije kada bi se zarad nekakvih obećanja koja su poprilično maglovita, bez jasnog datuma ili dinamike pristupa Evropskoj uniji, odrekla svih razvojnih mogućnosti koje nam pruža saradnja sa Kinom - poručio je državni sekretar.

 

@alo_portal Ekipa Alo-a se provozala novom deonicom Ruma-Šabac 🛣️ #alo #alodnevnenovine #voznja #fypシ #autoput ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading