GENERAL MOJSILOVIĆ O PUCNJAVI U BANJSKOJ: Nije bilo nikakvih informacija koje bi ukazale da će se nešto dogoditi
Tanjug/ Zoran Zestic

"Ne mogu da pričam o 23. septembru, jer su obaveštajne i bezbednosne informacije o događaju krenule da pristižu 24. septembra, rano ujutru, ali sa sigurnošću mogu da kažem da nisu postojali indikatori koji pokazuju da će se nešto krupno, komplikovano i kompleksno dogoditi. Stanje je bilo redovno, prema izveštaju i onome što mi možemo da pratimo“, rekao je Mojsilović za RTS na pitanje kakve su informacije o događaju u Banjskoj.

Mojsilović je rekao da su informacije koje se odnose na događaj počele da pristižu 24. septembra ujutru, preko dežurnog operativnog tima, i u prvi mah su bile sužene, nisu bile temeljne, opširne ni precizne.

"Mi smo se oslanjali na naše resurse obaveštajnih bezbednosnih kapaciteta, na ono što možemo da vidimo i čujemo sa naših pozicija. Imao sam kontakt, razgovarao sam sa komandantom Kfora na tu temu, i od njih smo sa terena počeli da dobijamo informacije“, ispičao je načelnik Generalštaba VS.

Dodao je da to nije bio prvi put da je izazvana kriza jednostranim i "ludačkim" potezima Prištine.

"Mi smo već u osam sati imali sastanak, ja i moji saradnici, ministar odbrane, direktori agencija, izvestili smo vrhovnog komandanta o onome što znamo – o dešavanjima na terenu, da ima povređenih i tome slično. Nakon toga su usledile mere koje sam aktivirao odmah", rekao je Mojsilović.

On je istakao da je 24. septembra dobio zadatak – u potpunosti staviti pod kontrolu Kopnenu zonu bezbednosti i u punom kapacitetu obezbediti administrativnu liniju preventivnim razmeštajem dela jedinica Vojske Srbije.

Na pitanje da li je to neošto neobično, odgovorio je odrično.

"To nije neobično naređenje u skladu je sa dešavanjima na terenu, jer smo predviđali da kriza može da eskalira, zato što je došlo do upotrebe vatrenog oružja na delu teritorije KiM", napomenuo je gerenal Mojsilović.

Dodao je da su krize od avgusta prošle godine krenule punim intenzitetom, i kada su rasle, svaki put je je bilo više snaga VS, u kontekstu preventivnog razmeštaja jedinica srpske armije.

Naglasio je da u tom trenutku nije bio najveći broj snaga VS na terenu.

"Ni ’de fakto’ to nije bila puna borbena gotovost, koja znači da se svi pripadnici spoje sa tehnikom, naoružanjem i municijom i čekaju dalje zadatke u skladu sa planovima Vojske Srbije. Ovde je brojno stanje bilo upola manje, nije bilo povećanja brojnog stanja, niti pune borbene gotovosti Vojske Srbije“, poduvkao je general Mojsilović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (11)

Loading
Đavolko

03.10.2023 22:36

Да је било информација ,Вучић би то зауставио и ништа се неби десило.

DD

03.10.2023 22:37

Previse je lazi u medijima, general je izneo detalje u javnost

Stevan

03.10.2023 22:37

General Mojsilović svakako odgovorno postupa

Goran

03.10.2023 22:38

General Mojsilović je stabilan i veoma hrabar čovek

Nenad

03.10.2023 22:39

Verujemo šta nam je General Mojsilović.

Bojan

03.10.2023 22:39

General Mojsilović je večeras razotkrio mnoge laži Kurtija i zapada

Kica

03.10.2023 22:40

Naravno da mora da se raguje kad su u pitanju zivoti nasih ljudi.

Marija

03.10.2023 22:41

Kada je genocidni Kurti u pitanju uvek treba biti na oprezu!