VLADIMI ORLIĆ POTVRDIO  Skupština će zasedati od oktobra
Alo

- Skupština će zasedati od oktobra. Videli ste da opozicija i prilikom prethodnog zasedanja Skupštine nije uspela da zaustavi život u Srbiji uprkos opstrukcijama, vlast je ipak uspela da usvoji rebalans budžeta i niz drugih zakona - poručio je on gostujući na TV Prvoj.

On je naveo i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić po povratku iz Njujorka razgovarati s predstavnicima stranaka o izborima, i dodao da je nemali broj onih koji su za to da se poveća izborni cenzus sa tri odsto na pet.

Predsednik parlamenta je negativno odgovorio na pitanje da li može da dođe do nekakve kazne za Srbiju zbog onoga što je predsednik Vučić kazao na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, naglašavajući da „neko može da bude zadovoljan ili nezadovoljan onim što je izrečeno, ali do kazne ne može doći“.

orlic

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

 

- Ono o čemu mi treba da vodimo računa je to da je svet takav kakav jeste. Apsolutno je nepravedno mesto. Ne očekujem da će sada iz bilo kog razloga zbog toga što smo mi nešto rekli ili bilo ko, oni veći da menjaju svoju politiku i povlače svoje stavove - izjavio je on.

Orlić je naglasio i da svi govore o „hrabrom, istorijskom i u svakom smislu pozitivnom govoru predsednika Srbije pred Generalnom skupštinom UN i da to nisu samo diplomate, već ima i milion i jedna reakcija običnih ljudi“.

- Sigurno nema građanina Srbije, ali ni pripadnika našeg naroda gde god da živi da nije istinski ponosan na onakve reči, dostojanstveno i državničko obraćanje predsednika koji je vrlo otvoreno, odgovorno i ozbiljno, ali vrlo jasno i direktno u lice celom svetu saopštio činjenično stanje kada je reč o odnosu prema principima međunarodnog javnog prava - rekao je on, i dodao da su ti principi od univerzalnog značaja i da moraju da se poštuju bez izuzetka.

Predsednik parlamenta je naveo i da Srbija treba da bude ponosna jer je „jedna mala zemlja i površinom i po broju ljudi koje ima, odnosno mala u odnosu na mnoge zemlje u svetu, očigledno velika i snažna u svojim principima i slobodarskim duhom“.

- Da li iko u ovoj zemlji može da zamisli bilo koga drugog osim predsednika Srbije da je takve stvari saopštio sa najznačajnije govornice na svetu pred planetarnim auditorijumom. Ne! - istakao je on, i naglasio da Srbija danas nije makar ko i „nije krpa s kojom možete da radite šta vam je volja“.

Orlić je istakao i da je većina zemalja članica GS UN bila nekada na suprotnim pozicijama kada je reč o KiM, ali da je politika Aleksandra Vučića dovela do toga da imamo 28 povučenih priznanja KiM.

Komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da Zapad neće Vučiću oprostiti govor koji je imao pred UN, Orlić je kazao da Zapadu sigurno nije prijatno da se podseti nekih stvari.

- Poenta je u tome da je to istina i da bilo šta u činjeničnom smislu ne može da se zameri. Onda samo možete da budete nezadovoljni što je to neko pomenuo. Ali ima mnogo više onih koji su zadovoljni onim što je predsednik Srbije rekao u ime svog naroda i glasom svoje zemlje, ali i svih drugih u svetu koji su nezadovoljni licemernim odnosom prema principima i žele da ih gaze kada je reč o malim zemljama, a brane ih kada žele da isteraju nešto svoje - naveo je Orlić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading