Aleksandar Vučić
Foto: AP/AP Jason Decrow

U nastavku vam njegov govor prenosimo u celosti: 

- Stojim pred vama kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, Srbije, koja se nalazi na putu ka Evropskoj uniji, ali koja nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila. Želim da podignem glas u ime svoje zemlje, ali i u ime svih onih, koji danas, 78 godina od osnivanja UN, istinski veruju da su principi Povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država. Ali i više od toga. Oni su zalog samog opstanka ljudske civilizacije. Novi globalni talas ratova i nasilja, koji je udario na temelje međunarodne bezbednosti, jesu bolna posledica čiji uzrok leži u napuštanju principa zacrtanih u Povelji Ujedinjenih nacija - rekao je Vučić. 

- Svi koji ovde govorimo u ovoj uvaženoj organizaciji, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavamo sa stvarnim i zamišljenim neprijateljima, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti, uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari. Kakva je budućnost sveta? Iako smo svi čuli generalnog sekretara Antonija Gutereša, malo ko ga je slušao, i gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči. Uostalom, u eri dominacije socijalnih mreža u kojoj je važno dobiti samo što više lajkova, u eri u kojoj se svakom kućnom ljubimcu posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudo što ne prepoznajemo opasnosti koje su pred nama. Kao predsednik jedne ne tako velike zemlje, ne mogu da govorim o odnosima između velikih sila. Niti je to moj posao, niti bih umeo. Ali hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede doužasnih posledica. Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. godine, jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, još uvek traje. Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje, ili okvire regiona iz kog dolazim. Šire posmatrano - otkad smo se prošli put ovde sreli - svet nije ni bolje, ni bezbednije mesto. Naprotiv, globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi. I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti i sigurnosti, kao i poremećajima u lancima snabdevalja hrane i lekovima. Rešenje za mnoge probleme ne samo da nismo pronašli, nego su oni postali brojniji, a neki od njih su postali i složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i manje da razgovaramo, kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u sopstvenim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja - rekao je Vučić. 

Aleksandar Vučić

Printscreen

 

 

 

- Dame i gospodo, dok poslednja tri dana sa ove govornice svi zaklinjemo na poštovanje principa i pravila Povelje UN, upravo je kršenje istih u korenu većine problema u međunarodnim odnosima, a primena dvostrukih aršina otvorena pozivnica za sve one koji gazeći norme međunarodnog prava, ali i bazične ljudske moralnosti, ratom i nasiljem ostvaruju svoje interese. Svi govornici do sada, a verujem i svi posle mene, govorili su o neophodnosti promena u svetu ističući svoju zemlju kao primer moralnosti i posvećenosti pravu i svetskoj pravdi. Danas neću mnogo govoriti u superlativu o svojoj zemlji, o rastu plata i penzija, stotinama izgrađenih kilometara auto-puteva i železničkih pruga, novoizgrađenim bolnicama i školama, naučno-tehnološkim parkovima, Institutu za veštačku inteligenciju, pošto se podrazumeva da štitim njene interese i da je volim najviše na svetu. Ali ću govoriti o principima koji su gaženi i koji su nas doveli u današnju situaciju, i to ne od strane malih, koji su neretko meta napada, već od strane najmoćnijih zemalja sveta, posebno onih koje su sebi dale za pravo, da čitavom svetu, svaka iz svog ugla, drže političke i moralne lekcije. Ovde u ovoj sali, pre samo dva dana, mogli smo da čujemo od predsednika Amerike, da je najvažniji princip u odnosima između država poštovanje njihovog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a tek kao treći faktor po značaju, pomenuta su ljudska prava. I činilo mi se da su svi u ovoj sali to podržali. Ja kao predsednik Srbije sam to pozdravio sa neskrivenim oduševljenjem. Jedini problem u svemu tome, bila je činjenica što sam nekoliko sati posle njegovog govora morao da vidim predsednicu takozvanog Kosova, koju najmoćniji deo Zapada smatra predsednicom nezavisne države, koja je inače nastala secesijom od teritorije Republike Srbije - rekao je srpski predsednik. 

- Istovremeno, samo nekoliko metara dalje od ove sale, nemačka ministarka je rekla da se Nemačka drži čvrsto Povelje UN, i odluka i akata UN i da nikada neće odustati od toga. Sve bi to bilo lepo kada bi bilo istinito. Naime, gotovo sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN, i Rezoluciju 1244 UN, donetu u ovom Visokom domu, negirajući i gazeći baš sve one principe koje danas brane, a to se dogodilo pre 24 i pre tačno 15 godina. 

Aleksandar Vučić

Printscreen

 

 

- Prvi put, nezabeleženo u svetskoj istoriji, 19 najmoćnijih zemalja donelo je odluku, bez učešća Saveta bezbednosti UN-a, ponavljam - bez ikakve odluke Saveta bezbednosti UN-a, da surovo napadne i kazni jednu suverenu zemlju, na evropskom tlu, kako su rekli "da bi sprečili humanitarnu katastrofu". Nisu se grohotom smejali kada je predsednik Rusije iskoristio te reči pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste reči i ista objašnjenja. Pri svemu tome, želim da vas obavestim, da Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti je ugrozila njeno postojanje, ali pre 24 godine, njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji. Čak i kada su završili taj posao, rekli su kako je pitanje Kosova demokratsko pitanje, i kako će biti rešeno u skladu sa Poveljom UN, i drugim međunarodnim pravnim aktima. A onda im je 2008. godine palo napamet, suprotno svemu, ali apsolutno svim aktima međunarodnog prava, da podrže nezavisnost takozvanog Kosova. Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, doneta je punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji. Bez referenduma ili bilo kakvog demokratskog objašnjavanja građana u Srbiji, čan ni na samom KiM. Ova odluka doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i evroatlanstke integracije, i bila je u svom sastavu, uključujući i pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica Ujedinjenih nacija, ali i Saveta Evrope, OEBS-a i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije sprečilo pravno i političko nasilje. Mogao bih da upotrebim neka druga nemušta i besmislena objašnjenja, poput humanitarne katastrofe, policijskog terora... samo su kap koja je prelila čašu laži i besmisla kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio. Naime, od trenutna pobede tih velikih 19 nad malom Srbijom, 70% Srba sa Kosova i Metohije napustilo je svoja ognjišta, a ima 300.000 Albanaca više nego što ih je ikada bilo na KiM. Toliko o pravu, toliko o pravdi. Ipak, gore od svega je to što nam svi oni koji su počinili agresiju protiv Republike Srbije danas drže pridike o teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine. Podržavamo ga i podržavaćemo ga. Jer mi svoju politiku i principe ne menjamo bez obzira na viševekovno i tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom. Nama je svako nasilje isto. Svako kršenje Povelje UN je isto, bez obzira na snagu sile koja ga vrši ili neminovne slične izgovore koje daje za svoje protivpravno i nemoralno ponašanje. Ali kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Republike Srbije i onome što su uradili mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi, predstavnici manjih zemalja u svetu čuli bezbroj puta - "ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer je to jedini način da vaša zemlja ostvari napredak" - rekao je Vučić. 

- O teritorijalnom integritetu Ukrajine, Srbije, i svake druge zemlje, svi mi imamo prava da govorimo sa ovog podijuma, makar malo više nego što oni imaju. Predsednik sam Srbije u drugom mandatu. Bezbroj puta sam bio pod različitim političkim pritiscimja, politički sam veteran i ono što ću vam danas reći, za mene je najvažnije. Principi se ne menjaju od prilike do prilike, principi ne važe samo za jake, već za sve. Ako to nije tako, onda to nisu principi. I zato smatram da će se u savremenom svetu ili postaviti principi, pa će sva pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet završiti u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih nećemo uspeti da se izvučemo.

https://www.instagram.com/p/CxdbLpWrS6S/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

- Još jedna bitna stvar. Mir je postao zabranjena reč, jer svi imaju svoje favorite i svoje krivce. Jedina vrednost koja je ostala velikim silama su upravo principi, ali lažni - dokle god njima odgovaraju, na njih će se pozivati. Prvi put, kao što je to bilo u slučaju Srbije, kada im ti principi, pravo i pravila ne odgovaraju - tim gore po pravdu, pravo i principe. Danas, na KiM, južnoj pokrajini Srbije, odigrava se ogoljeno nasilje koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija. Samo prošle nedelje, posle ko zna koje u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu, predsednik vlade privremenih institucija u Prištini, gospodin Kurti, nakon što je odbacio evropski predlog za deeskalaciju, obratio se javnosti ispred jedne od glavnih zgrada EU i pred milionskim auditorijumom okupljenih medija, i poručio malobrojnim preostalim Srbima na KiM da će, citiram "Srbi da pate i plate za grešku koju su napravili". Da li je uopšte moguće gore ruganje ljudskosti, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči. Nažalost, moguće je. Samo dan kasnije, upravo sada u Kurtijeve zatvore odveo se novi kontigent Srba uhapšenim pod fabrikovanim optužbama kao deo njegove kampanje terora. Mnogo gora su dela koja već 20 meseci u kontinuitetu sprovodi na terenu Kurtijev ekstremistički režim. Koliko daleko ide cinizam Kurtijevog režima zaključićete iz sledeće činjenice - od kako su EU i državni sekretar SAD Entoni Blinken početkom juna izdali saopštenje u kojem osuđuju jednostrane akcije takozvane vlade Kosova, zabeležen je skok etnički motivisanih napada na Srbe u našoj južnoj pokrajini na preko 50%, dok su u istom periodu vlasti u Prištini preuzele čak 22 nova eskalatorna poteza. Srpski dečani Stefan i Miloš Stojanović, od 11 i 21 godinu, upucani su na Badnje veče, od strane pripadnika ilegalnih, takozvanih kosovskih snaga bezbednosti, u čijem naoružavanju učestvuju neki od prisutnih u ovoj sali, znajući da je to protiv pravno i da je samo postojanje KSB suprotno Rezoluciji 1244 SB UN. Sedmoro nevinih civila upucanih od strane predstavnika takozvanih isntitucija, ometanje snabdevanja bolnica, zabrana glasanja na izborima samo za Srbe, potpuna ekonomska blokada za srpsku robu, napadi na crkve, groblja, škole, samo su deo tužne svakodnevnice mog naroda, na ovom delu naše teritorije. I nećete verovati, iako ne postoji nijedan ranjeni Albanac, niti jedan uhapšeni, nijedan povređeni Albanac, pogađajte, "krive su obe strane". Za razliku od 1999. godine kada su bombardovali Beograd i druge gradove u mojoj zemlji i ostavili krvavi trag od više hiljada mrtvih civila i vojnika, u scenama veoma sličnim onim koje danas gledamo u različitim delovima sveta, danas kada se za ogoljeni teror za koji sami kažu da podseća na ono što se dešavalo Albancima, dešava nad Srbima, nema ni humanitarne kastrofe, nema poziva na akciju, nema ničega. Sada su samo zabrinuti i sležu ramenima, ali ako bilo kakvu odluku treba da donesu ona će uvek biti, kako kažu - "krivica obeju strana". I u takvom svetu, verujem da jedna mala zemlja poput Srbije podižući svoj glas i boreći se za univerzalno važenje principa nepovredivosti međunarodno priznatih granica, teritorijalnog integriteta i suvereniteta i političke samostalnosti daje primer za pravo, ono koje je ovde ukinuto, u ovoj zgradi i svojom nevelikom snagom, ali ogromnom odlučnošću i hrabrošću, štiti načela na kojima bi trebalo da je satkan svet. Mi nismo menjali principe za rad dnevne politike, i sopstvenih potreba. Onako kako čuvamo integritet Srbije tako čuvamo i integritet svake zemlje članice UN. Samo je pomalo tužno što se svi oni veliki koje pravo i pravda ne interesuju, u svakoj različitoj prilici pozivaju na drugačije principe, na one koji im u tom trenutku odgovaraju. Kada se takva politika vodi i kada morala nema u svetskoj politici, onda je jasno da ulazimo u eru velikih podela, i velikih sukoba. I ne samo političkih, već i ekonomskih, a i vojnih. I baš u ovako teškoj situaciji UN predstavljaju poslednju suštinsku platformu koja nas sve okuplja, bez obzira na naše različitosti i podele. Verujem da su posvećenost miru i razvoju, želja za rešavanje sporova dijalogom, pronalaženje zajedničkih načina za okončanje patnje ljudi i obezbeđivanje prosperitetnije i stabilnije budućnosti, upravo ono što nas ujedinjuje. Zato pružamo podršku svim važnim reformskim procesima u okviru same organizacije UN, uključujući i inicijative generalnog sekretara UN, u cilju daljeg jačanja ove uloge najjače svetske organizacije za očuvanje globalnog mira. Kako ne bismo svi nestali, neophodno je da se udružimo baš kao i pre 78 godina, u zajedničkoj borbi za međunarodni poredak - rekao je Vučić.

 

- Dame i gospodo, poštovanje Povelje UN nije izbor, to je obaveza. To smo uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega. Između ostalog, govoreći o toj temi, koja je i dalje dominantna u svom forumima - sukobu u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, kao što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje. Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN, ponoviću - svih država članica. Stoga mi je teško da razumem kako neki ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja. 

- Ipak, želim da se od srca zahvalim globalnoj većini. Znatno više od polovine članica UN na našem primeru podržava Povelju UN i ne podržava nasilno rasparčavanje moje zemlje. Drago mi je da za većinu država članica UN dupli standardi ne postoje. Duboko smo vam zahvalni, svima vama, koji nesebično podržavate naše napore za očuvanje teritorijalnog integriteta, čime potvrđujete svoju privrženost Povelji UN. Čuvajući naše granice čuvate i svoje granice, i čuvate mir. U vaše ime, kao i u svoje, nastavićemo da iz godine u godinu ukazujemo da odbrana principa jeste isto što i odbrana slobode, nezavisnosti i mira. Takođe, moja zemlja će nastaviti da se bori za dijalog i iznalaženje kompromisnog rešenja za odnose na KiM, čije sve stanovnike, bez obzira na nacionalnost, podjednako uvažavamo. Srbija, njena vlada i sve institucije, u punom kapacitetu radi na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU. On je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Dizbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema. Naprotiv. Neretko nam se čini da razgovor sa Kurtijevom vladom liči više na monolog nego na dijalog, jer je teško objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza nemamo formiranu ZSO. Kao što sam na početku svog izlaganja rekao, Srbija se nalazi na evropskom putu, spremna da se promeni, spremna za reforme i spremna da napreduje. Srbija danas ima veoma dobru saradnju sa Amerikom u gotovo svim oblastima, i verujemo da će naši odnosi u budućnosti biti samo bolji. 

- Istovremeno, Srbija će čuvati svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponoseći se svojim dobrim odnosima sa svim narodima i državama Afrike, Azije, Latinske Amerike... Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj religiji, zato su naši odnosi sa NR Kinom, brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou. Nećemo prekinuti svoje tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom. Verujemo da je dijalog jedini način za pronalaženje kompromisnog rešenja. Srbija ostaje posvećena procesu da obezbedi miran suživot Srba i Albanaca. Mir i stabilnost nemaju alternativu. Sa tim uverenjem nastupamo u svim razgovorima pred Evropskom unijom. Kao što vi znate, različita tumačenja istorije su uzrok mnogih neslaganja, i otvorenih pitanja u našem regionu. Verujem u budućnost i verujem da ipak imamo kapacitet i sposobnost da uz zajednične napore pokušamo da prevaziđemo razlike i fokusiramo se na ono što nas povezuje. Želimo da gradimo mostove, a ne zidove. Moramo da gledamo u budućnost, moramo da idemo napred, da iskoristimo svaku šansu za ekonomski rast, povezivanje i razmenu ideja. Danas iz Beograda, skoro do Jadranskog mora imamo zajedničku naplatu putarina, a uskoro će biti tako i do Egejskog. Otvaramo granice na Balkanu, otvaramo tržište rada, i omogućavamo slobodan protok ljudi, roba i kapitala. Upravo je ovo bila glavna zvezda vodilja i pokretač inicijative Otvoreni Balkan, koja je popravila apolitičku atmosferu i ojačala regionalno vlasništvo nad procesima ekonomskog povezivanja regiona. Mi ovakav pristup imamo prema svim našim susedima, i ključni interes je očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija ka saradnji u svim oblastima. Ovi procesi svakako su nerazdvojni deo našeg nastojanja da postanemo punopravna članica Evropske unije, što je jedno od ključnih prioriteta naše spoljne politike. Želimo da gradimo nova prijateljstva, a želimo i da zadržimo tradiconalna prijateljstva iz svih delova sveta, i da ostanemo pouzdan i odgovoran partner. Nastojaćemo da jačamo postojeća i gradimo nova prijateljstva, kako bilateralno, tako i uz učešće u inicijativama i forumima širom sveta. Najnovija potvrda da geografska udaljenost ne bi trebalo da predstavlja barijeru za saradnju je nedavno pristupanje Republike Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnju u jugoistočnoj Aziji. Ponosni smo što nam je pružena jedinstvena prilika da duh prijateljstva o kojem govorim osetite u Beogradu koji će biti domaćin EKSPO-a 2027. godine. Zahvalni smo svima koji su nas podržali i verovali u nas - rekao je Vučić. 

- Dame i gospodo, nakon dugih pregovora i sa mnogo optimizma, usvojena je Agenda 20-30, plan akcije za ljude, planetu i prosperitet, kojim smo dali obećanje da niko neće biti izostavljen. Na pola puta do proklamovanog roka za ispunjenje ciljeva agende, i dalje postoji tračak nade da ćemo uspeti da ispunimo dato obećanje, iako je mnogo razloga za zabrinutost. I pored ostvarenog napretka u pojedinim sferama, nažalost i dalje se suočavamo sa osnovnim egzistencijalnim problemima siromaštva, gladi i nejednakosti. Da bi stvari bile još teže, rešavanje ovih problema dodatno je opterećeno komplikovanom situacijom u većini ekonomija sveta i trenutnim geopolitičkim okolnostima. Potrebno je razumevanje međusobne povezanosti svih ovih izazova, koji zahtevaju zajedničko delovanje, solidarnost i efikasniji multilateralizam - naglasio je Vučić.

- Srbija  ulaže maksimalne napore kako bi osigurala stabilnu i sigurnu budućnost, uporedo inicirajući politike bazirane na ciljevima održivog razvoja. Samo neki od dosadašnjih rezultata su razvijanje instrumenta za uključivanje principa "da niko ne bude izostavljen" u naša zakonska i strateška dokumenta, kao i učešće u globalnim inicijativama i njihovo sprovođenje na nacionalnom nivou u oblastima održivih sistema ishrane, transformacije obrazovnih sistema i urbanog razvoja. Doživeli smo četvrtu industrijsku revoluciju i nove tehnologije kao razvojnu priliku koju ne smemo da propustimo. I zato nastavljamo sa investicijama u infrastrukturu, ekonomskim reformama i kreiranjem boljeg poslovnog okruženja. Digitalizacija i obrazovanje su među našim ključnim prioritetima - naveo je predsednik Srbije.

- Prepoznata je i neophodnost pronalaženja novih izvora rasta. Zbog toga su naše buduće aktivnosti fokusirane na inovacije, istraživanje i razvoj i kreativne industrije. Srbija je prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja se priključila Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju i usvojila razvojnu strategiju u ovoj oblasti još 2019. Gradi se Bio4 Kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj u prirodnim naukama koji treba da postane jedan od ključnih bioekonomskih čvorišta u Evropi - naveo je Vučić.

- Čvrsto verujemo da znanje i nauka igraju jednu od ključnih uloga u ubrzavanju aktivnosti ka implementaciji Agende 2030. Stoga sam ponosan da je na predlog Republike Srbije i grupe država GS UN usvojila rezoluciju kojom se period od 2024. do 2033. godine proglašava Međunarodnom dekadom nauka za održivi razvoj. Verujemo da ovu dekadu moramo iskoristiti da sve naučne kapacitete stavimo u funkciju razvoja i osnaživanja svakog pojedinca i zaštite naše planete, jer nam priroda iz dana u dan pokazuje koliko smo joj dužni - rekao je Vučić.

- Sve to i radimo zbog budućih generacija.

- Verujem da smo svi ovde svesni da nema razvoja bez mira. Kako je rekao Nelson Mandela - mir je najmoćnije oružje za razvoj koje iko može da ima. Moramo verovati u to i zajednički raditi na tome. "Condicio sine qua non" je, pre svega, razgovor, da slušamo i trudimo se da čujemo i razumemo jedni druge. Mir nema alternativu - rekao je predsednik Srbije, nakon čega je dobio aplauz.

- Želim da iskoristim priliku da pozovem predstavnike svih zemalja članica UN da uzmu učešća u održavanju svetske izložbe EKSPO 2027. u Beogradu. Glavni grad Srbije, kosmopolitska metropola sa dva miliona stanovnika je i vaša kuća i pružamo vam ruku dobrošlice za učešće na najslobodnijoj i najraznolikijoj međunarodnoj izložbi do sada. Dođite u Beograd da zajednički slavimo ljudskost - zaključio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Znam da sam govorio mnogo više nego što su mi tražili, ali moram da kažem da sam sebi dao isto pravo koje su velike sile dale same sebi - dodao je Vučić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (159)

Loading
Mara

22.09.2023 00:25

@Ana - Ceo moćni svet ćuti i gleda u pod od siline argumenata ovog poluboga koji se ne boji ničega

Kaja

21.09.2023 23:02

Cela Srbija je ponosna na hrabar i iskren govor Vučića! Njegova borba za interese naroda je lavovska! Svaka čast!!

Zona

21.09.2023 23:03

Svaka cast! Predstavio je Srbiju u najboljem mogucem svetlu i izlagao sve ono sto nas muci. Nadam se da svet nece ostati slep na situaciju na KiM.

Una

21.09.2023 23:05

Najezila sam se. Svaka rec je na svom mestu, sve pohvale.

Nina

21.09.2023 23:05

Vučić je i danas hrabro branio interese i stavove Srbije.

Paja

21.09.2023 23:06

Mnogi nisu verovali, ali Vučiću je Srbija na prvom mestu.Nemamo šta da izgubimo, jer sve zavisi od nas, jer smo slobodni,neutralni i samostalni.Istina na videli,pa da vidimo jel pobedjuje istina ili laž

Nina

21.09.2023 23:06

Tokom današnjeg izlaganja na Generalnoj skupštini UN Vučić je pokazao kako izgleda kada se neko iskreno bori za svoju zemlju I svoj narod

Hana

21.09.2023 23:07

Vučić je danas ceo svet podsetio da je Srbija mala zemlja ali odvažna!

Lana

21.09.2023 23:08

Srbija se diči svojom Predsednikom Vučićem,jer je odvažan i spreman na sve kada su interesi Srbije u pitanju.

Nikola

21.09.2023 23:09

Hrabar, državnički govor dostojan velikog i mudrog državnika. Ponosan sam na nastup predsednika Vučića u Njujorku.

Gaga

21.09.2023 23:09

Naše lavlje srce je danas prikazano celom svetu!

Emilija

21.09.2023 23:09

Vucic je jakim govorom jos jednom pokazao da cvrsto stoji iza svoje zemlje.

Ivica

21.09.2023 23:10

Slušao sam pažljivo predsednika Vučića i mogu kazati da je ovo jedan od njegovih najboljih i najracionalnih govora.

Lala

21.09.2023 23:11

Reči o kojima će se narednih meseci voditi ozbiljne polemike svetskog kalibra!

Gaga

21.09.2023 23:11

Jedini političar koji je uspeo da hrabro izgovori pravu istinu pred celim svetom.

Olja

21.09.2023 23:11

U zadnjih 50 godina, niko nije imao ovakav sjajan govor u UN kao što je održao naš Vučić .Istorijski za zlatnu medalju

Ena

21.09.2023 23:13

Šta reći, kao u onoj pesmi - Hrabri mogu sve, a Vučić je pokazao neviđenu hrabrost. Valjda će još neko krenuti tim putem.

Andjela

21.09.2023 23:13

Vucic ima hrabrosti i vise nego bilo ko drugi.

Jana

21.09.2023 23:14

Govor za školsko i studentsko štivo! Iz kojeg mnogi mogu da nauče dosta toga, samo ako su pametni da to žele!

Katarina

21.09.2023 23:14

Mozemo biti ponosni kako nas predsednik predstavlja i na koji nacin se bori za svoj narod

Andjela

21.09.2023 23:15

Nije lako stati i doci tu i sve to reci. Ponosna.

Gaga

21.09.2023 23:16

Sjajan govor koji će dugo dugo odzvanjati salom u kojoj je danas bila održana generalna skupština UN.

Andjela

21.09.2023 23:16

Za Srbiju cemo se boriti do kraja, lavovski.

Andjela

21.09.2023 23:17

Gledacemo sebe, svoje dvoriste, druge uvek postovati.

AK89

21.09.2023 23:19

Pred UN je danas govorio svaki Srbin! Govorili su vekovi!

Andjela

21.09.2023 23:19

UN su cule, sada je vreme da odluce ko je u pravu sto se tice KiM-a.

Andjela

21.09.2023 23:20

Nadamo se dobrim rezultatima, jos boljom i jacom Srbijom.

Predrag

21.09.2023 23:20

Ponosan sam na to što predsednik moje zemlje može da održi ovakav govor

Vax

21.09.2023 23:20

Vučić je predstavio Srbiju u najboljem svetlu

Andjela

21.09.2023 23:21

Uvek je Vucic predstavljao Srbiju najbolje moguce i nije nas obrukao.

Ana

21.09.2023 23:21

Hrabar,odvažan, direktan i veoma oštar govor našeg predsednika Vučića. Ponosna je Srbija

Maja

21.09.2023 23:23

Lavovska borba predsednika Vučića za svoju zemlju i svoj narod

Lena

21.09.2023 23:24

Srbija je govorim Vučića predstavljena u najboljem svetlu Kakav govor,kakav državnik Ponos Srbije

Iris

21.09.2023 23:25

Ovo nije prvi put da Vucic pred celim svetom sipa istinu i činjenice, ponosno bez povijanja pred njihovim lažnomoralnim principima-on je Srbija ponosna, samostalna, nepokolebiva i svoja!

Ceca

21.09.2023 23:26

Srbija ne traži ništa za sebe, samo poštovanje Briselskog sporazuma i rezolucije 1244. Nama politika niti bilo šta drugo ne treba , osim poštovanje zakona, sporazuma i ljudskih prava

Lepa

21.09.2023 23:26

Predsednik je u svom govoru istakao najbolniju tačku Srbije Nadamo se da će svet uvideti ko je na pravoj strani

Maja

21.09.2023 23:28

Velika hrabrost,odvažnost i rešenost da se odbrani svoja zemlja. To je pravi državnik. Ponosni smo

Maja

21.09.2023 23:28

Velika hrabrost,odvažnost i rešenost da se odbrani svoja zemlja. To je pravi državnik. Ponosni smo

Jeca

21.09.2023 23:28

Danas u Njujorku Vucic je ponovo nedvosmosleno izneo svoj stav i ukazao na kršenje ljudskih prava Srba

Ana

21.09.2023 23:29

I opet je predsednik pokazao koliko voli svoju zemlju

Ana

21.09.2023 23:31

Nije jednostavno izsći i sasuti istinu u lice celom svetu. Hrabrost krasi našeg predsednika

Ana

21.09.2023 23:32

Verujem da je svaki Srbin ponosan na ovaj iskren govor kojim je predsednik Vucic pokazao koliko se bori za nasu drzavu !

Maja

21.09.2023 23:33

Ponosni smo što je Vučić naš predsednik Ovaj govor se dugo neće zaboraviti

Milica

21.09.2023 23:33

Kakav govor!Svaka čast predsedniče! Narod Srbije je ponosan na Vas!

Nada

21.09.2023 23:34

Predsednik Srbije je pokazao koliko smo hrabri,odvažni i jaki. Mala zemlja velikog srca

Maja

21.09.2023 23:35

Predsednik Srbije je zatvorio usta celom svetu Odavno niko nije održao ovako moćan govor

Vlade

21.09.2023 23:36

Bez straha, bez ustručavanja, pravo u centar.

Lena

21.09.2023 23:37

Pravi državnik i pravi lider. Pokazao je predsednik kako se voli i brani svoja zemlja

Ana

21.09.2023 23:39

Svaka reč koju je Vučić izgovorio je moćna i ima svoju težinu Nezaboravan govor Ponosna je mala Srbija

Kaća

21.09.2023 23:40

Lavovski borba našeg predsednika za očuvanje mira našeg naroda. Svaka reč koju je Vučić izgovorio je moćna i ima svoju težinu Nezaboravan govor

Sa

21.09.2023 23:41

Hrabro i odgovorno od strane predsednika Srbije,Srbi zele samo mir i nadamo se da ce se postici dogovor izmedju Beograda i Pristine

Ana

21.09.2023 23:42

Svet je u šoku. Ovako moćan i hrabar govor nisu očekivali. Sada da vidimo njihovu reakciju. Izgovorena je suva istina Ponosni smo na predsednika

Ema

21.09.2023 23:43

Ovaj govor svet ne može da zaboravi. Vučić ih je ostavio bez reći

Lana

21.09.2023 23:45

Izuzetno moćan ,hrabar i dostojanstven govor pun istine Reči Vučića će se pamtiti

Hana

22.09.2023 06:53

Uvek je Vucic predstavljao Srbiju najbolje moguce i nije nas obrukao

Milos

22.09.2023 06:54

Hrabar,odvažan, direktan i veoma oštar govor našeg predsednika Vučića

Dunja

22.09.2023 07:19

Ovo je bio zaista sjajan govor. Bravo predsedniče!

Dunja

22.09.2023 07:20

Srbija je zaista ponosna što ima ovakvog predsednika.

Maja

22.09.2023 07:21

Jako velika hrabrost Vučića. Izneo je sve sto ima pred svima bez tajni.

Dunja

22.09.2023 07:21

Jedan veliki aplauz za predsednika Vučića.

Nino

22.09.2023 07:22

Jako veliki i hrabar govor. Vučić uvek je u interesu gradjana.

Sava

22.09.2023 07:43

Cela Srbija je ponosna na hrabar i iskren govor Vučića! Njegova borba za interese naroda je lavovska...

Nenad

22.09.2023 07:43

Sve na jednom mestu podrška za našeg predsednika

Relja

22.09.2023 07:44

Vučić je i danas hrabro branio interese i stavove Srbije!

SARA

22.09.2023 07:44

VUCIC JE PREDSTAVIO SRBIJU U NAJBOLJEM MOGUCEM SVETLU SVAKA CAST

Relja

22.09.2023 07:45

Tokom današnjeg izlaganja na Generalnoj skupštini UN Vučić je pokazao kako izgleda kada se neko iskreno bori za svoju zemlju I svoj narod!

Relja

22.09.2023 07:46

Vucic je jakim govorom jos jednom pokazao da cvrsto stoji iza svoje zemlje!

Aki

22.09.2023 07:47

Vucic je pokazao da nece odustati od ciljeva nase zemlje.

Pike

22.09.2023 07:47

Jedini političar koji je uspeo da hrabro izgovori pravu istinu pred celim svetom!

Jela

22.09.2023 07:48

Mozemo biti ponosni kako nas predsednik predstavlja i na koji nacin se bori za svoj narod!

Ilija

22.09.2023 07:50

Sjajan govor koji će dugo dugo odzvanjati salom u kojoj je danas bila održana generalna skupština UN!!

Olga

22.09.2023 07:51

Vučić je predstavio Srbiju u najboljem svetlu!!

Ilija

22.09.2023 07:53

Danas u Njujorku Vucic je ponovo nedvosmosleno izneo svoj stav i ukazao na kršenje ljudskih prava Srba!

Ana

22.09.2023 07:55

Hrabro i odgovorno od strane predsednika Srbije,Srbi zele samo mir i nadamo se da ce se postici dogovor izmedju Beograda i Pristine!

ceca

22.09.2023 07:56

Vučić je hrabro govorio u ime Srbije i istakao važnost očuvanja međunarodnih vrednosti za opstanak ljudske civilizacije.

laki

22.09.2023 07:59

Politika dvostrukih aršina Zapada mora da prestane.

Mico

22.09.2023 08:00

Gradjani Srbije su prezadovoljni govorom predsednika i njegovom hrabrosti da sve to kaže.

Ana

22.09.2023 08:00

Puna podrska Vucicu, kome je dobrobit gradjana i napredak Srbije prioritwt.

Lola

22.09.2023 08:01

Bez uvijanja je rekao suštinu i ovo su reči koje će se dugo prepričavati

milica

22.09.2023 08:01

Vučić je hrabro branio Srbiju pred celim svetom, i jasno stavio do znanja da postoje dvostruki aršini Zapada po pitanju KIM i Ukrajine.

Ana

22.09.2023 08:02

Svaka cast, Srbija je ponosna na govor Vucica.

tamara

22.09.2023 08:03

Vučić je stavio do znanja svetu da se nikad neće odreći svoje svete srpske zemlje.

Gaga

22.09.2023 08:04

Odlican govor predsednika! Ponosni smo na njega!

Ana

22.09.2023 08:05

Srbija je ponosna na govor Vucica, koji se bori za interese svog naroda.

zile

22.09.2023 08:06

iz svake izgovorene reci odzvanjalo je samopouzdanje i jacina govornika...svaka cast

leontina

22.09.2023 08:06

Srbija ima svoju politiku na koju smo ponosni i nećemo je menjati zbog pritisaka moćnika koji nam nikad nisu želeli dobro.

Gaga

22.09.2023 08:06

Vucic je hrabar covek ,uvek sme da kaze ono sto misli !

Jani

22.09.2023 08:06

Predsednik daje sve od sebe kada je u pitanju borba za Srbiju i njen narod!

zile

22.09.2023 08:07

sa ponosom se pratio govor naseg predsednika

sandra

22.09.2023 08:07

Mir je najmoćnije oružje za razvoj koje iko može da ima i zato ga moramo svi zajedno čuvati.

Ana

22.09.2023 08:08

Vucic je predstavio Srbiju u najboljem svetlu.

nine

22.09.2023 08:08

glas srpskog predsednika odzvanja u usima jos uvek, bravo za govornika

nine

22.09.2023 08:09

mocan govor jos mocnijeg govornika, ponosno smo slusali svaku rec

Ana

22.09.2023 08:10

Vucic je hrabro stitio interese Srbije, svaka cast na govoru.

Lola

22.09.2023 08:10

Kakav govor takav i predsednik! Jak, hrabar, cvrst!

nina

22.09.2023 08:10

ovako se brani interes svoje zemlje pred celim svetom, neka gledaju i uce

Dejan

22.09.2023 08:10

I treba da se cuje. Ovakav govor treba da ude u istoriju. Vucicu, svaka cast!

Gaga

22.09.2023 08:11

Ponosimo se nasim predsednikom i nacinom na koji nas predstavlja svuda u svetu!

Seka

22.09.2023 08:12

Predsednik Aleksandar Vucic se bori za Srbiju ali ovakav govor treba ući u istoriju.

Vlada

22.09.2023 08:12

Najbolji govor državnika Vučića, koji će ostaviti dubok trag da svetske sile konačnu krenu u rešavaje pitanja problema Srpskog naroda na KIM.

Bogdan

22.09.2023 08:12

Srbija je zahvaljujući odgovornoj politici Aleksandra Vučića podigla ugled u svetu.

Dragana

22.09.2023 08:12

Svaka cast na govoru!Trebali bi nas ozbiljnije shvatiti

Vlada

22.09.2023 08:13

Državvnik Vučić predstavlja Srbiju na svakom mestu u najboljem svetlu.

Kjara

22.09.2023 08:13

Ovim jakim govorom predsednik je izneo jasnu viziju bolje buducnosti za sve nas!

Jovan Kursula

22.09.2023 08:14

Srbija se više nikome saginjati neće, zahvaljujući odgovornoj politici Aleksandra Vučića.

Jasna

22.09.2023 08:14

Bio je to jedan temeljan i inspirativan govor naseg predsednika!

Vlada

22.09.2023 08:14

Izuzetne reči od velike važnosti o kojima će se voditi važni sastanaci i razgovori svih svetih u zvaničnika .

Karađorđe

22.09.2023 08:15

Predsednik Vučić je vratio ponos građana Srbije u svetu.

Gaga

22.09.2023 08:15

Ovako se brane interesi svoje zemlje ! Bravo predsednice!

Vlada

22.09.2023 08:15

Cela naša država Srbija je veoma ponosna na najbolji i najiskreniji govor državnika Vučića.

Obilić

22.09.2023 08:16

Posle jučerašnjeg obraćanje predsednika Vučića u UN verujem da su mnoge zemlje poželele takvog državnika na svom čelu.

MARTA

22.09.2023 08:16

Svi smo zadovoljni i ponosni na predsednika..

Marijana

22.09.2023 08:16

Srbija priznaje samo Povelju UN, treba sprovesti akciju protiv onih koji ugrožavaju mir i stabilnost.

Trailovic

22.09.2023 08:17

Kada su ove reci nekada znacile nesto ja se nisam ni rodila. Njihovo znacenje mnogo vredi to su,, tudje necemo svoje nedamo".

Vlada

22.09.2023 08:17

Vučić je veoma važnim i jakim govor , dokazao da čvrsto stoji iza stavova naše države Srbije.

Keti

22.09.2023 08:17

Ja sam ponosna na Vucicev govor. Retko koji predsednik ima tu hrabrost da kaze sve što misli glasno i jasno.

Gaga

22.09.2023 08:17

Bili smo ponosni dok smo slusali izlaganje predsednika!

Kiki

22.09.2023 08:18

Naš narod na KiM trpi ozbiljan teror od strane Aljbina Kurtija. Krajnje je vreme da Međunarodna zajednica reaguje, jer je ovo što Kurti radi je kršenje Međunarodnog javnog prava

ada

22.09.2023 08:18

Ovako iskreno i bez zadrške skoro niko nije govorio u UN

Kaca

22.09.2023 08:18

Takve govore ima samo neko ko svoju zemlju voli vise od sebe!

Sasa

22.09.2023 08:19

Pravi, iskreni prijatelji se nikada ne zaboravljaju. Srbija može biti mirna i spokojna jer je sve svoje obaveze ispunila.

ada

22.09.2023 08:20

Veoma hrabro od strane našeg predsednika, govor koji će se pamptiti i o kojem će se pričati

Zoran

22.09.2023 08:21

Jako lepo obracanje Vučića. Nikada jaca poruka upucena svetu.

Maja

22.09.2023 08:21

Predsednik je hrabro branio interese srpskog naroda! Bravo!

MARTA

22.09.2023 08:22

Vučić je i danas hrabro branio interese Srbije.

MARTA

22.09.2023 08:22

Vučić je i danas hrabro branio interese Srbije.

nena

22.09.2023 08:22

Retko ko bi imao ovakvu smelost i hrabrost da ovako otvoreno govori na ovakvom mestu , čak i kritikujući mnogo veće od nas samih

ada

22.09.2023 08:24

Nijedan predsednik do sada a i u buduće se neće toliko boriti za ovu našu Srbiju

PERA

22.09.2023 08:25

VUCIC JE POKAZAO DA CVRSTO STOJI IZA SVOJE ZEMLJE

Caca

22.09.2023 08:28

Srbija je ponosna na istorijski govor našeg lidera,koji je bio iskren,i koji će biti zapamćen u istoriji politike!

Helena

22.09.2023 08:35

Samo covek koji cisto i sa ponosom radi za svoju zemlju i svoj narod moze tako da stane ispred celog sveta cistog obraza.

Helena

22.09.2023 08:37

Bravo za naseg predsednika i njegovo izlaganje,mi smo ponosni na njega i na njegova dela.