Robert Menendez
Foto: EPA/EPA

Piše: M. J.

Kako sumnjaju federalne vlasti, Menendez je zauzvrat uticao na ishode u nekoliko krivičnih predmeta, odnosno, uticao je na sudije da njegovim finansijerima presude blažim kaznama ili ih u potpunosti oslobode krivice. Istraga je još uvek u toku i, kako tužilaštvo tvrdi, postoje čvrsti dokazi da je ovaj albanski lobista zaista isprljao ruke.

Poznat je po svesrdnom lobiranju za tzv. kosovsku nezavisnost i po napadima na državu Srbiju i njeno rukovodstvo. Poslednja njegova izjava bila je na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića za kojeg je rekao da jedno govori građanima, a drugo pred međunarodnom zajednicom.

- Vučić jedno govori pred srpskim narodom, a drugo pred međunarodnom zajednicom. Ono što ja vidim je pritisak na Kosovo za formiranje Asocijacije, ali pritiska na Srbiju nema. Ako Srbija želi da se integriše u EU, mora da se odvoji od Putina - rekao je on.

Da li su nađene sumnjive
transakcije i iz Prištine?

Još uvek nije poznato kako ga i na koji način plaća Aljbin Kurti ali, s obzirom na to da je istraga protiv Menendeza u toku, postoji mogućnost da federalne vlasti otkriju i sumnjive transakcije koje su dolazile iz Prištine. Takođe, dosada su otkrivene finansijske malverzacije iz Egipta i još jedne velike međunarodne kompanije. Neke su bile u dolarima, a neke u zlatnim polugama.

Menendez je nedavno rekao i da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština, koja je predviđena Briselskim sporazumom.

- Ta Zajednica srpskih opština je recept za katastrofu - rekao je Menendez s kojim su se u Vašingtonu ranije sreli predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Borko Stefanović i Marinika Tepić.

Menendez je s bivšim predsednikom komiteta za spoljne poslove američkog predstavničkog doma Eliotom Engelom uputio pismo tadašnjem američkom državnom sekretaru Majku Pompeu u kome je tražio da SAD uvedu sankcije Srbiji zbog, kako je rekao, produbljivanja saradnje s Rusijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
RS

22.09.2023 07:38

Otišli po mišljenje kod Srpskog mrzitelja,kakvi su to izdajnici