Vojska Srbije
Foto: Alo/Alo! / Marko Metlaš

Piše: Milica Vučković

Dok nas je jedan od starešina vodio kroz poligon, u kom pripadnici najelitnijih jedinica Vojske Srbije tokom čitave godine vežbaju, izvode gađanja, uvežbavaju taktičke radnje i postupke - testiraju svoje sposobnosti, objasnio nam je da je čvrsta ruka ključ uspeha za svakoga ko želi da stoji u redovima najboljih.

Biti pripadnik Vojske Srbije uopšte, a pogotovo pripadnik neke od specijalnih jedinica Vojske Srbije, sa sobom nosi određene privilegije i status u društvu, ali to ne dolazi samo od sebe. Ono što je veoma zanimljivo, a za mnoge kandidate primamljivo, jeste da se dobrovoljni vojni rok može služiti i u elitnim specijalnim jedinicama, a u toku je i konkurs za prijem specijalne jedinice Vojske Srbije.

Vojska Srbije

Alo! / Marko Metlaš

 

Radi se o drugom ciklusu konkursa za prijem novih pripadnika u 72. brigadu za specijalne operacije i odred vojne policije specijalne namene „Kobre“, a konkurs je otvoren do 30. septembra 2023. godine. Ono što je obavezujuće je da kandidati starosti do 30 godina ispune opšte i posebne uslove, a nakon toga će biti upućeni na odgovarajuća medicinska testiranja i psihološke procene, zatim sledi i provera fizičkih sposobnosti.

Formirani pre 30 godina

Sedamdeset druga brigada za specijalne operacije formirana je 1992. godine, za svoj dan specijalci su izabrali Savindan, što se može naslutiti i po imenu kasarne „Rastko Nemanjić“, deo svoje tradicije ovi elitni vojnici čuvaju i u spomen-sobi. U srcu kasarne „Rastko Nemanjić“ postoji jedno posebno mesto, osvetljeno svetlošću molitve, blagoslova Božijeg i svetlošću mira koji obavija živo sećanje na one pripadnike 72. brigade koji su za svoju otadžbinu i čast svog vojničkog poziva dali ono najvrednije što čovek može dati - svoj život. Kao simbol potvrde duhovnog identiteta jedinice, kako u brigadi ističu, podignut je spomenik najznačajnijem srpskom svetitelju - Svetom Savi, baš na mestu gde se postrojavaju i započinju svaki radni dan.

Na konkurs se mogu prijaviti i kandidati koji nisu odslužili vojni rok s oružjem, s tim što će pre upućivanja na selektivnu obuku morati uspešno da savladaju osnovnu vojnu obuku.

Vojska Srbije

Alo! / Marko Metlaš

 

Nakon utvrđivanja da su zdravi, dolaze na selekciju u kasarnu Pančevo, gde se u toku od 10 nedelja prolazi selekcija koja nije nimalo laka, a oni koji to savladaju potpisuju ugovor i postaju profesionalni pripadnici brigade na određeno vreme. Prvih šest meseci su na probnom radu, a nakon toga potpisuju ugovor do tri godine uz mogućnost obnavljanja istog.

Selektivna obuka je naporna i iscrpljujuća, teške marševe i psihofizičke napore dodatno otežava režim ishrane koji se mnogo razlikuje od onoga na šta su naviknuti u civilnim uslovima života.

Vojska Srbije

Alo! / Marko Metlaš

 

Prostora za neodlučnost i strah nema. Njihov cilj je bio da jednog dana dođu u kasarnu, stave beretke i budu jednaki s instruktorima, da bi, kada to bude bilo potrebno, izvršavali misije i zadatke koji su pred njih postavljeni.

Naše sagovornike smo upitali da li i danas među ovim devojkama i mladićima važi to da su upravo u vojsci stekli druga do groba.

- Ovde je bratstvo veoma prisutno. Da nema toga, ni naši zadaci i marševi ne bi bili uspešno izvršeni. Svi koji su prošli selekciju ostvarili su svoj ratnički san, doneli su čast svojoj porodici, služe otadžbini i čuvaju Srbiju, stoje u stroju najboljih - kaže novoprimljeni vojnik, i dodaje da se na konkurs za 72. brigadu prijavio jer je vojska deo njegove porodične tradicije.

Vojska Srbije

Alo! / Marko Metlaš

 

- Na meni je bilo da u ovo moderno doba opravdam taj ugled. Moj cilj je da nakon šest meseci probnog rada dostignem nivo i budem jednak s instruktorima, podignem svoj nivo borbene osposobljenosti i budem „vrh koplja“ Srbije.

Rad sa najsavremenijim naoružanjem

One koji postanu pripadnici i stanu u stroj ovih elitnih sastava Vojske Srbije, uz kontinuiranu obuku i usavršavanje, očekuje rad s najsavremenijim naoružanjem i opremom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading