Ministarka Đedović
Foto: Alo/Promo

 U mestu Obrovac ministarka je u prisustvu predsednika Opštine Bačka Palanka Branislavom Šušnicom posetila imanje porodice Maksimović koji proizvode papriku i kojima su nepogode uništile plastenike. 

– Sagledavamo situaciju na terenu i u razgovoru sa poljoprivrednicima tražimo način na koji da im pomognemo, kako bi nastavili da se bave svojim poslom, a da se ovakve štete nikada više ne ponove – istakla je ministarka Tanasković. 

-Već u ovom trenutku generalno posmatrano, šteta koju je uzrokovalo samo olujno nevreme bez štete koju su izazvale poplave, iznosi preko deset milijardi. I to je šteta samo u oblasti poljoprivrede - kaže ministarka Tanasković.

Poljoprivrednici sa teritorije bačkopalanačke opštine prijavili su štetu na preko 1000 gazdinstava, a od ukupno 15 katastarskih opština, čak 11 je pretrpelo štetu u superćelijskim olujama 19. i 21. juna ove godine, istakao je predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica.

 

- Potresno je videti uništene plodove rada, ali država je tu. Onog trenutka kad saberemo kompletnu štetu, videćemo u kom pravcu će ići pomoć i da li će to biti u robi za ono što je izgubljeno. Ovim ljudima treba pomoć i u popravci infrastrukture, zamene plastinika, jer to je sve uništeno - kaže ministarka.

Tanaskovićeva je dodala da prilikom svih popravki i ulaganja koja slede, treba imati u vidu klimatske promene, kako se ne bi ponovilo isto.

- Pričala sam sa domaćinima šta je to što bi moglo da se ojača, da li bi pomoglo da se postave betonski stubovi, da li neki drugi vid zaštite... Da kada država pomaže vlasnicima gazdinstava, da se i zaista reši problem, a ne da iznova neka sledeća oluja opet sve sruši. Zato i jesmo na terenu i obilazimo mesta i gazdinstva pogođena nevremenom. Šteta je ogromna. Kada pristignu svi izveštaji sa lokala, saberemo sve, biće i rešenja kako bi država olakšala i pomogla gazdinstvima - istakla je Tanasković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading