Džefri Najs
Foto: Alo/Foto: Alo!

 

PIŠE: IGOR DAMJANOVIĆ

Haškog tužioca Džefri Najsa Srbi će uglavnom pamtiti po kultnoj Šešeljevoj rečenici: „Što niste sve pročitali, vi lepše čitate“, a ne po njegovim konkretnim nedelima ne samo protiv Srba, već i drugih naroda i država koje stoje na putu globalnoj hegemoniji kolektivnog Zapada.

Bez obzira na percepciju naše javnosti Džefri Najs ne samo da nije bio tužilac u procesu protiv Vojislava Šešelja, već je u momentu formalnog početka suđenja lideru radikala, decembar 2007, bio najuren iz tribunala. Jedini neposredan susret Šešelja i Najsa desio se kada je lider radikala svedočio u svrhu odbrane Slobodana Miloševića. Mediji su kasnije spekulisali da razlog njegovog izbacivanja iz tribunala fijasko u slučaju protiv Slobodana Miloševića, u kome je bivši predsednik rasturio i optužnicu Karle del Ponte i ponizio Najsa tokom unakrsnih ispitivanja. Vojislav Šešelj sa druge strane tvrdio je da je Britanac najuren zbog optužbe za seksualno uznemiravanje sudskog pripravnika muškog pola.

Ni pre ni poslije Haškog tribunala Džefri Najs nije uspeo da izgradi karijeru u sudskom sistemu Velike Britanije. Do Haškog suda bio je privremeni (putujući) sudija, slično kao i Ričard Mej, predsednik sudskog veća u slučaju Miloševića. Posle Haga Najs je izabran za redovnog sudiju u Džersiju. Ni tamo se nije proslavio. Već u novembru 2009. lokalni Džerzi Ivning Post, piše o Najsovom skandalu tokom predsedavanja većem koje je računovođu Petera Mičela osudilo za korupciju na šest godina zatvora. Propusti predsedavajućeg Najsa predstavljali su neposredni povod da viši sud čitav proces poništi i Mičel nađe na slobdi. Ubrzo nakon ovog skandala, Najs ponovo i zauvek odlazi iz britanskog pravosuđa.

NA USLUZI SRPSKIM NEPRIJATELJIMA

Nesposoban da se izbori za mesto u pravnom sistemu svoje domovine, Džefri Najs se stavlja na usluzi srpskim neprijateljima na Balkanu. Vlada tzv. države Kosovo angažovala ga je da radi na diskredidaticiji ličnosti švajcarskog senatora Dika Martija i njegovog Izvještaja o trgovini organima otetih Srba. Mediji 2018. dolaze u posed pretećeg Najsovog pisma u kome od vlade tzv Kosova traži da mu isplati 327,445.46 evra za usluge na diskreditaciji Martijevog izveštaja.

Spor oko neisplaćenih honorara po svoj prilici je rešen, jer kada Haški sud, onaj međunarodni krivični ne ad-hok Tribunal za bivšu Jugoslaviju i Ruandu koji je formalno prestao da postoji 2017, na leto 2020. hapsi Hašima Tačija prištinski mediji bombastičnio najavljuju da će mu advokat biti upravo Džefri Najs. To se ipak nije desilo, po svoj prilici po sugestiji Tačijevih američkih prijatelja, da bivši haški tužilac nema pravnog znanja da na bilo koji način doprinese obrani. Zanimljivo je da u gorepomenutom pismu Džefri Najs eksplicitno traži i da se posebno njegovoj pomoćnici Neni Tromp pošalje još 162,975.01 evro.

KO JE NENA TROMP?

Rođena 1962. kao Nevenka Vrkić u hrvatskom naselju Orahovica, nakon završenih kurseva engleskog jezika i fakulteta političkih nauka udaje se srednimom 80-ih za 27 godina starijeg holandskog naučnika Hilkea Trompa, jednog od utemeljivača polemologije – naučne discipline o razrešenju konfilkata mirnim putem. Danas će mnogi reći da je rad profesora Trompa doprineo da 70-ih i 80-ih godina tokom Hladnog rata splasnu tenzije između suprostavljenih super sila. Međutim, početkom 90-ih, verovatno pod uticajem mlade supruge, holandski profesor baca pod noge svoje životno delo po kome je postao planetarno poznat i javno promoviše načelo - NATO se mora direktno uključiti u konflikt u bivšoj Jugoslaviji i gde god treba bombarduje Srbe.

Hilke Tromp je umro 2021. godine. Za njegovu suprugu Nevenku-Nenu pojedini mediji su više od decenije tvrdili da je Džefri Najsu bila mnogo bliža od saradnice i pomoćnice, što u neku ruku pobija Šešeljeve tvrdnje o netradicionalnoj seksualnoj orjentaciji bivšeg haškog tužioca. Ove spekulacije kasnije su de fakto potvrđene kada je na Internetu isplivala intimna prepiska Najsa i Trompove, iz koje se saznajemo da je Britanac svojoj saradnici pozajmljivao i znatne sume novca.

Saradnja koja između Trompove i Najsa počinje je u Haškom tribunalu, gde Nevenka iako bez formalnog pravnog obrazovanja učestvuje u kreiranju optužnica protiv niza srpskih vojnih i političkih lidera. Kasnije obaj fatalni par osniva 2014. u Holandiji tzv. Fondaciju Džefri Najsa. Krajnje je zanimljivo da je treći osnivač ove fantomske fondacije, čiji su kontakt podaci privatni mobilni telefon Trompove i fiksni telefon iz kuće Džefri Najsa, niko drugi do Sonja Biserko, dugogodišnje prvo lice Helsinškog komiteta u Srbiji. Biserko se u fondaciji vodila kao blagajnik, a Trompova kao izvrši direktor. U toku 3 godine na ime plate u fondaciji Nevenka Tromp je samo po osnovu mesečnih plata u fondaciji nezakonito povukla 72.000 evra namijenjene sa kurseve mladim pravnicima, za što je imala prećutnu saglasnost Biserko i Najsa.

OSVETILA SE BAKIRU ZA NEISPLAĆENI MILION

Najsova «femme fatale» prošlogodišnju predizbornu kampanju u Bosni i Hercegovini iskoristila je da se direktno osveti Bakiru Izetbegoviću, koji je za razliku od Tačija odbio da njoj i Najsu isplati milion evra za usluge savetovanja i lobiranja u pokušaju BiH da izdejstvuje reviziju tužbe za genocid protiv Srbije i Crne Gore. Tužba je probitno odbačenu 2007, a u martu 2017. zahtev za reviziju je formalno odbijen jer nije imao podršku najvišeg organa države Predsedništva BiH. Trompova će punih šest godina kasnije pokušati u intervjuu Senadu Hadžifejzoviću na Face televiziji pokušati da spinuje da je tužba odbačena jer je Izetbegović zbog svojih ličnih veza sa Beogradom namjerno delegirao profesora Sakiba Softića koji nije imao pravo da bude podnosilac zahtjeva. Za ovu laž, koja je uticala da Izetbegović izgubi izbore za bošnjačkog člana predsedništva, Tropmova je od strane Bakirovih protivnika, koji od 2020. kontrolišu lokalnu vlast u prestonici, nagrađena titulom počasna građanka Sarajeva.

UDARILI NA RUSIJU I KINU

Džefri Najs i Nevenka Tromp svoje iskustvo i reputaciju iz Haškog tribunala pokušali su da unovče osnivajući NVO «Ujgurski tribunal» sa sedištem u Londonu. Krajem decembra 2021. Najsov privatni «NVO tribunal» donosi «presudu da je NR Kina počinila genocid u provinciji Sinđjang» nad ujgurskom etničkom manjinom. Zvanični Peking na ovu Najsovu ujdurmu odgovorio je nonšalantno: «Laž je i dalje laž, ma koliko puta bila ponovljena. Iako reditelj i glumci ove farse namjerno pokušavaju da daju sve od sebe, gledalaca je malo. Laži ne mogu sakriti istinu, ne mogu prevariti međunarodnu zajednicu, niti mogu zaustaviti istorijski proces stabilnosti, razvoja i prosperiteta kineskog Sinđanga“.

Od kako je počela SVO Džefri Najs je veoma aktivan u satanizaciji Rusije, o čemu često govori za zapadne medije. U avgustu prošle godine boravio je u poseti Kijevu, gde je u Kancelariji predsednika Ukrajine delio savete kako da formiraju poseban tribunal koji bi sudio Rusiji, u kome bi razumije se on i njegova „femme fatale“ izvukli milionsku apanažu. Luksuzna vila na mondenskom ostrvu Ugljen nedaleko od Zadra, vredna preko milion evra u vlasništvu Nevenke Tromp, najbolja je ilustracija koliko je ovaj par zaradio mešetareći na nesrećama balkanskih naroda i klevećući globalne geopolitičke rivale kolektivnog Zapada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading