karta
Foto: Printscreen

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore sinoć je uputila izvinjenje javnosti ove države zbog davanja pogrešne informacije da je u 10 tona koštičavog voća uvezenog iz Srbije nađen zabranjeni, po zdravlje ljudi, naročito dece, veoma opasni pesticid hlorpirifos.

Iz te Uprave, nekoliko sati posle alarmantne informacije koju je prenelo više crnogorskih medija, potvrđeno je da u Crnu Goru iz Srbije ipak nije poslato voće koje sadrži veoma opasni pesticid. Iz Uprave su saopštili da je do davanja pogrešne informacije došlo zbog nesporazuma u telefonskom razgovoru sa inspektorima.

Kako se navodi u saopštenju Uprave, tačno je da je naloženo uništavanje blizu 10 tona voća, ali isključivo zbog količine ostatka pesticida veće od propisane, ali onih pesticida koji su i u Crnoj Gori i u Srbiji dozvoljeni za upotrebu.

Direktor Uprave Vladimir Đaković juče je za RTCG najpre rekao da je njegova uprava sprečila uvoz skoro deset tona voća koje je imalo opasan pesticid hlorpirofos, ali je sinoć pojasnio da je pogrešno shvatio inspektora koji mu je dao informaciju telefonskim putem.

"Kako je svaki naš mesečni izveštaj dostupan javnosti od 15. u mesecu, tako smo na pitanja odgovorili na osnovu telefonskih razgovora sa inspektorima, pa je na taj način i došlo do davanja pogrešne informacije", rečeno je sinoć iz te Uprave za RTCG i potvrđeno da je tačno da su naložili uništavanje blizu 10 tona koštičavog voća. Međutim, kako su pojasnili, isključivo zbog "količine rezidua pesticida veće od propisane".

Dodali su i da se radi o "pesticidima koji su i u Crnoj Gori u u Srbiji dozvoljeni za upotrebu".

"Naravno, kao i u prethodnom periodu sprovodimo redovne i pojačane kontrole na graničnim prelazima sa svim državama iz kojih se uvozi sveže voće i povrće o čemu smo već više puta informisali javnost. Pojačanom kontrolom ustanovljeno je prisustvo prekomerne doze rezidua pesticida i pošiljke su povučene redovnom procedurom. Napominjemo da se radi o dozvoljenim supstancama, a ne o hlorpirifosu", rečeno je RTCG u ovoj Upravi.

Objašnjeno je i da do povećane količine pesticida zbog kojih je uništeno 10 tona šljiva može doći zbog prekomerne upotrebe pesticida ili "nepoštovanja karence preporučene od strane proizvođača pesticida".

"Još jednom se izvinjavamo javnosti Crne Gore i odgovorno tvrdimo da pomenutog pesticida nema u hrani na crnogorskom tržištu", zaključili su u u ovoj upravi u izjavi od sinoć.

Samo nekoliko sati ranije, Vladimir Đaković, direktor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove takođe za RTCG rekao je, objavio je ovaj portal, da je "inspekcija na graničnom prelazu sa Srbojom, Dobrakovo "sprečila uvoz skoro deset tona breskvi i nektarina kod kojih je pronađen pesticid opasan po zdravlje ljudi, naročito dece  - hlorpirifos.

Neki portali zatim su konstatovali i da je isti pesticid "danas pronađen i u šljivama koje se iz Srbije uvoze u Hrvatsku, što su objavili regionalni mediji".

Na pitanje da li opasnog pesticida ima u Crnoj Gori, Đaković je za RTCG rekao da je njegova upotreba strogo zabranjena u toj državi, ali, da je u prethodnom periodu na uvozu pronađeno skoro deset tona koštičavog voća koje je sadržalo tu supstancu.

Objasnio je da su pitanju dve sporne pošiljke obe poslate iz Srbije.

„Ovaj pesticid je vrlo opasan i zabranjen u Crnoj Gori i odgovorno tvrdim da ga kod nas nema. Proizvođači ga ne koriste za hranu. Međutim, na uvozu je drugačija situacija - na graničnom prelazu Dobrakovo je oko deset tona breskvi i nektarina otkriveno sa tim pesticidom i to je sve vraćeno", rekao je još Đaković za Portal RTCG.

Isti portal još je dodao da je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naveo da "nakon kontakta sa hlorpirifosom, kod potrošača može da dođe do različitih efekata na nervni sistem, poput glavobolje, zamagljenog vida, pojačanog lučenja pljuvačke, napada, a u ekstremnim slučajevima, u zavisnosti od količine i dužine izlaganja – i do kome i smrti".

U istom tekstu navedeno  je da je taj pestcid pronađen u šljivama koje su iz Srbije poslate za Hrvatsku što je potvrdio i Evropski sistem za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom. Voće nije uvezeno u Hrvatsku, već je, kako prenose regionalni mediji, uništeno.

"U Hrvatskoj i mnogim drugim državama pesticid hlorpirifos legalno se upotrebljavao do 2006. godine, ali je od tada zabranjen za tretiranje voća i povrća u većini zemalja EU. Pronađen je nedavno i u breskvama iz Srbije. Početkom prošlog meseca je na hrvatskoj granici utvrđen visok nivo kancerogenog akrilamida u čipsu, koji je takođe poslat iz Srbije. U Crnoj Gori, kako su kazali tada iz Uprave za bezbednost hrane, tog čipsa nije bilo“, navedeno je još na portalu RTCG. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mujo

02.09.2023 18:37

Crna Gora jos nije drzava. To pokazuje slucaj sa sljivama.