otkrivanje spomenika
Foto: Alo/Foto: Nikola Todorović/Alo!

Rekonstruisani spomenik „Srpskim i ruskim herojima Prvog svetskog rata“, koji su poginuli u odbrani Beograda od danas ponovo krasi Kalemegdan. Ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika prisustvovali su ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije.

otkrivanje spomenika

foto:Nikola Todorović

 

Ministar Selaković je izrazio veliko zadovoljstvo što je prisustvovao otkrivanju rekonstruisanog spomenika srpskim i ruskim herojima Velikog rata.

 - Ono što je za Ruse bio Drugi svetski rat, to je za nas bio Veliki rat. Tako se, sve  do kraja četvrte decenije prošlog veka zvao Prvi svetski rat, dok iza njega nije nažalost nastupio Drugi svetski rat. Ono što je za Rusiju bio Veliki otadžbinski rat, kako naši prijatelji nazivaju Drugi svetski rat, usudiću se da kažem da je to za nas bio Prvi svetski rat, po razmerama stradanja. Kao što u Rusiji nema nijedne kuće koja nije ostavila nekog na bojnom polju u Drugom svetskom ratu, tako nema kuće u Srbiji koja nije ostavila nekoga na ratištu u Prvom svetskom ratu. Stepen jedinstva, prisutan u narodu, koji je postojao u Prvom svetskom ratu kod nas Srba, postojao je kod Rusa u Drugom svetskom ratu. Građanski rat koji se u Rusiji dešavao u Velikom ratu, kod nas se dešavao kao građanski, bratoubilački rat u toku Drugog svetskog rata. Ima čak istoričara koji smatraju da je 1918. godine samo nastupilo primirje, i zaista 11. novembra 1918. nije potpisana kapitulacija, potpisano je primirje. Do kapitulacije je tek došlo u maju 1945. godine - kazao je Selaković i dodao da je rekonstruisani spomenik „Srpskim i ruskim herojima Prvog svetskog rata“ u odbrani Beograda simbol kulture sećanja.

otkrivanje spomenika

foto:Nikola Todorović

 

„Trilenium“ poklonio kristalne suvenire

Firma „Trilenium“ izradila je prigodne nagrade, memorijalne kristalne suvenire ovog spomenika koji su uručeni pojedincima i kolektivima zaslužnim za realizaciju rekonstrukcije spomenika „Srpskim i ruskim herojima Prvog svetskog rata“. Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko uručio je kristalne suvenire ministru Nikoli Selakoviću, Stanku Blagojeviću, pomoćniku ministra za kulturu, direktoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Oliveri Vučković, v. d. direktoru „Beogradske tvrđave“ Nemanji Šegrtu i načelniku Odeljenja za humanitarnu saradnju u Odboru za spoljne odnose Sankt Peterburga Ivanu Bodaku, koji je nagrade preuzeo u ime ovog Odbora, počasnog konzula Republike Srbije u Sankt Peterburgu Genadija Timčenka i ćerke vajara Marije Čarkine.

otkrivanje spomenika

foto:Nikola Todorović

 

 - Od ruskog naroda i ruske države možemo mnogo da naučimo koliko je kultura sećanja važna i koliko je bitno kulturu sećanja graditi i oplemenjivati. Važno je da svaka generacija doprinese na polju kulture sećanja. Nikakva vrsta dnevno-političkih velova na tim događajima iz prošlosti ne sme da postoji. Ove godine smo obeležili 145 godina od srpsko-turskih ratova, koji su ostali kod nas zapamćeni po najvećem broju dobrovoljaca koji je došao da se bori za oslobođenje srpskog naroda. Došli su iz tadašnje Carevine Rusije. Autonomna srpska kneževina u okviru otomanskog carstva nije imala u dovoljnom broju svoj oficirski kadar. Došli su dobrovoljci iz ruskog carstva koji su stali na čelo srpskih jedinica. I baš u ovoj godini je 145 godina od kako su današnji pčinjski, jablanički, toplički, nišavski i pirotski okrug oslobođeni od vekovnog ropstva zahvaljujući ovoj bratskoj pomoći. Rekonstruisani spomenik na Kalemegdanu je nekoliko godina bio obezglavljen. U središtu krsta je bio samo otvor. Kao da nije bilo pobede koju danas u rekonstruisanom spomeniku vidimo u liku svetog velikomučenika i ratnika Hristovog Georgija - rekao je Selaković.

otkrivanje spomenika

foto:Nikola Todorović

 

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da je otkrivanje rekonstrisanog spomenika simbol posebnog odnosa Srbije i Rusije prema kulturi sećanja.

 - Kultura sećanja ujedinjuje naše dve države i jedan je od stubova našeg bratstva i prijateljstva. Zajedničkim naporima smo uspeli da ovaj spomenik rekonstruišemo, obnovimo i da mu damo novi život. To je posebno važno u momentu kada se nalazimo pred izazovima koji se porede sa dešavanjima u oba svetska rata. Ovaj spomenik je od izuzetne važnosti za našu zajedničku slavnu istoriju. Veliku zahvalnost, od srca, dugujem svima koji su ovome doprineli. Obnova spomenika omogućena je uz finansijsku pomoć počasnog konzula Republike Srbije u Sankt Peterburgu Genadija Timčenka, podršku Odbora za spoljne veze Sankt Peterburga, Zavoda za spomenike Grada Beograda, „Beogradske tvrđave“ i svih predstavnika Vlade Srbije koji su omogućili rekonstrukciju ovog spomenika - kazao je Bocan-Harčenko.

otkrivanje spomenika

foto:Nikola Todorović

 

Posle ceremonije otkrivanja rekonstruisanog spomenika, Nana Gvičija, zamenica predsednika Odbora za razvoj turizma Sankt Peterburga i Nemanja Šegrt v.d. direktora „Beogradske tvrđave“ otvorili su na Savskom šetalištu izložbu posvećenu lepotama Sankt Peterburga.

Na kraju je u Ruskom domu promovisana prva epizoda putopisne emisije o Sankt Peterburgu „Кulturista“ u produkciji televizije „Balkan Trip“.

otkrivanje spomenika

foto:Nikola Todorović

 

Delo ruskog vajara Alberta Čarkina

Spomenik „Srpskim i ruskim herojima Prvog svetskog rata“ je delo ruskog vajara i akademika Alberta Čarkina. Spomenik, koji je ruska Fondacija „Sveti Andrej Prvozvani“ poklonila gradu Beogradu, svečano je otkriven na Kalemegdanu 2014. godine na stogodišnjicu izbijanja Prvog svetskog rata. Nažalost, bronzana figura Svetog Georgija Pobedonosca, koja je bila u centru kompozicije, kasnije je nestala. Ambasada Rusije u Srbiji pokrenula je inicijativu za restauraciju spomenika u njegovom izvornom obliku. Zahvaljujući zalaganju ćerke vajara Marije Čarkine u radionici njenog slavnog oca uspeli su da pronađu gipsani kalup, na osnovu kojeg je u Sankt Peterburgu, maja 2023. godine, izlivena kopija prvobitnog Svetog Georgija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading