Đorđe Milićević
Foto: Promo/Promo

- Što više jezika čovek govori, to više vredi i duhovno je bogatiji, ali ako zaboravi maternji jezik, on gubi deo sebe i vezu sa svojim precima. Očuvanje i promocija nacionalnog identiteta, kroz baštinjenje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulturnog nasleđa i istorije, prioriteti su delovanja kabineta kojim upravljam. Upravo iz tog razloga pokrenuli smo akciju doniranja bukvara i lektira učenicima srpskih dopunskih škola. Proteklih nekoliko meseci podelili smo našoj deci širom Evrope blizu pet hiljada knjiga. Nigde nije bilo problema u sprovođenju ove akcije sem u Hrvatskoj. Čak smo preko hrvatske granice bez ikakvih neprijatnosti preneli bukvare namenjene deci u Italiji i Sloveniji, ali kad su moji saradnici uoči Vidovdana poneli knjige u Knin, udarena je rampa za ćirilicu. Obećao sam tada da ću, poštujući zakone države u regionu, lično učiniti sve kako bih dopremio ćirilične bukvare našoj deci u Hrvatskoj. I evo, koliko danas ću to obećanje ispuniti. Ispoštovali smo sve procedure i danas sa saradnicima iz mog kabineta krećem put Dalmacije gde ću sutra, na Veliku Gospojinu, u Manastiru Krupa prisustvovati svetoj liturgiji a nakon toga ćemo uručiti knjige našoj deci iz Knina, Obrovca, Gračaca i svih drugih mesta u ovom delu severne Dalmacije i Like.

Bili ste aktivni ovog leta, organizovali ste brojne letnje kampove za decu iz dijaspore, kakve utiske nosite s tih druženja s mladima?

- Projekat letnjih kampova za decu iz dijaspore realizovali smo uz podršku Vlade i predsednika Republike. Finansirali smo ukupno 22 tematska letnja kampa u gradovima širom Srbije, od Zrenjanina do Tutina. Cilj nam je bio da podstaknemo naše mlade sunarodnike koji žive van granica zemlje da ne zaborave svoju maticu, da je još više zavole tokom boravaka u ovim kampovima i da razmišljaju da se vrate kad završe škole i fakultete negde u svetu, da svoje znanje upotrebe u Srbiji. Siguran sam da smo uspeli u ovoj nameri, jer gde god sam ovog leta došao, u bilo koji kamp, uvek su mi deca govorila da su oduševljena boravkom u Srbiji i da će se sigurno ponovo vratiti u gradove u kojima su sada prvi put bila. Nedavno, u kampu kod Raške, razgovarao sam sa čak četvoro mališana koji nikad ranije nisu bili u Srbiji. A znate li šta mi je jedan od njih rekao da mu se najviše sviđa u kampu? Srpski doručak! Naravno, svi prisutni su se nasmejali kad je dečak ovo izgovorio, ali verujte - i u tom srpskom doručku ima neke simbolike. 

Predsednik Aleksandar Vučić je boravio u Atini na neformalnoj večeri i u teškoj borbi zaštitio interese Srbije, kako vi to komentarišete?

- Predsednik Republike Aleksandar Vučić je čovek i državnik koji bi svima nama koji se bavimo politikom u Srbiji trebalo da bude uzor. Sve što radi, gde god se nalazio, posvetio je zaštiti vitalnih nacionalnih interesa i borbi za napredak Srbije u svakom pogledu. I nedavno u Atini, izložen jakim pritiscima i okružen mnogima koji, najblaže rečeno, nemaju nimalo lepih namera prema našoj zemlji i narodu, uspeo je da još jednom dokaže da vodi suverenu politiku. Početni tekst deklaracije u Atini u kom se navodilo da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji promenjen je upravo zahvaljujući Vučićevoj borbi. A verujte, nije mu bilo nimalo lako da u tome uspe. Ali je izvojevao još jednu diplomatsku pobedu u korist naše zemlje i našeg naroda.

A šta biste rekli na kritike koje su mu upućene jer se sastao s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim?

- Hajde prvo da vidimo ko mu upućuje te kritike? Oni koji nemaju nikakvu odgovornost a uvek vas bez osnova optužuju. Oni koji su u predizbornoj kampanji tvrdili da će Vučić dan posle izbora uvesti sankcije Rusiji, a čim su izbori prošli ti isti su okrenuli ćurak naopako a predsednik Vučić je ostao dosledan onom što je pričao i pre izbora. Što se tiče predsednika Zelenskog, Ukrajina je država koja nije priznala Kosovo i s kojom Srbija nema nijedan problem, pa ne postoji razlog da se naš predsednik ne sastane i ne rukuje s predsednikom Ukrajine. Predsednik Vučić će uvek i na svakom mestu sarađivati i razgovarati sa svima koji predstavljaju građane svojih zemalja, braneći interese Srbije. Jasan stav našeg državnog rukovodstva, od prvog dana napada Rusije na Ukrajinu jeste da je to akt protiv međunarodnog prava i pokušaj promene granice jedne priznate države. Principijelno, kao što ne dozvoljavamo da nam otmu Kosovo i Metohiju, mi branimo suverenitet svake zemlje članice UN. I takav principijelan stav očekujemo i od drugih zemalja, nažalost, mnoge od njih su pokazale da imaju dvojne aršine kada je u pitanju Srbija. Ali mi insistiramo, i uvek ćemo insistirati na principijelnosti: ako se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, mora da se poštuje i teritorijalni integritet Srbije.

Činjenica je da je on jedan od retkih koji mogu da se sastanu i s Putinom i sa Zelenskim, šta to znači za Srbiju?

- Upravo ta činjenica pokazuje da Srbija i njen predsednik vode suverenu politiku, vodeći se isključivo nacionalnim interesima, a ne pritiscima sa bilo koje strane. I ma koliko to bilo teško, a sasvim sigurno je najteže predsedniku Vučiću, ubeđen sam da će on istrajati na tom putu i da će Srbija i dalje biti cenjen i ravnopravan partner u razgovorima sa svim svetskim liderima. Mi smo zemlja koja je jasno na evropskom putu, ali istovremeno imamo i najbolje odnose i sa svim članicama BRIKS-a. Sarađujemo i sarađivaćemo sa svima, ali ne tako da sedimo na dve stolice kao što neki zli jezici kažu, nego da upravo sedimo na jednoj stolici - srpskoj - a ne na bilo čijoj drugoj.

Čeka me još jedna teška operacija

Vaš tempo je izuzetno naporan, kako to utiče na vaše zdravlje, iza vas su brojne operacije?

- Moj radni dan često traje i po dvadeset sati. Rano jutro mi počne sastancima u kabinetu, a skoro svako veče sam tokom ovog leta bio u poseti nekom od kampova za decu iz dijaspore. Nedavno je moj saradnik primetio da smo od aprila meseca samo u Srbiji i regionu automobilom prešli više od 30.000 kilometara. Ne stižem od posla mnogo da razmišljam o zdravlju, koje jeste ozbiljno narušeno usled saobraćajne nesreće koju sam doživeo 2018. Čeka me još jedna teška operacija, ali ja se ponašam kao da me ne očekuje ništa tome slično. Živim normalno, a kada mi budu rekli vreme je, ja ću da odem i obavim i to. Tragedija koju sam preživeo mnogo me je osnažila, pre svega u psihičkom smislu. Naučio sam i da se radujem, svakom danu, svakom jutru. Život je mnogo lep, ali važno je da u tom životu i danu budete korisni i da ste nešto doprineli. Ja se bavim poslom zbog kog imam veliku odgovornost u Vladi Republike Srbije i nezadovoljan sam ako se uveče vratim kući i legnem u krevet a ako nisam učinio nešto dobro za opšti interes i za građane. I svako treba da živi u tom duhu.

Pred nama su izbori, koji će verovatno biti organizovani na proleće, da li je vaša partija spremna za izbore?

- Kao član SPS od svoje osamnaeste godine, nikada se nisam spremao za izbore onda kada se raspišu. Sve što sam radio u politici radio sam tako da uvek budem spreman da izađem na izbore i biračima položim račune i prikažem rezultate svog rada. To tražim i od svojih prijatelja i saradnika u partiji, a to je i ono na čemu uvek insistira predsednik naše partije Ivica Dačić. Siguran sam da je SPS kroz svoj rad i rezultate uvek spreman za izbore a kada će oni biti, o tome ne razmišljamo.

Kako ocenjujete saradnju SPS-a i SNS-a?

- Saradnja naše dve partije je korektna i usmerena ka jednom zajedničkom cilju - a to je očuvanje vitalnih nacionalnih interesa i borba za bolju Srbiju. Verujem da smo ovom posvećeni svi u Vladi, bez obzira iz koje partije dolazimo, i svi zajedno radimo na ostvarenju tih državnih ciljeva. Svakako, najbliža i najčvršća saradnja, uz međusobno uvažavanje i usudio bih se reći prijateljski odnos, jeste između našeg predsednika Ivice Dačića i čoveka koji je godinama vodio SNS, predsednika Republike Aleksandra Vučića.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (44)

Loading
Ns

27.08.2023 12:30

Dok je nama Vučića možemo mirno da spavamo

Lana

27.08.2023 12:31

Vučić će ostati u istoriji lider Srbije broj jedan.

Ns

27.08.2023 12:31

Vučić se istinski bori da sačuva vitalne nacionalne interese.

Mirko

27.08.2023 12:32

Vučić Srbiju vodi ispravnim stavom,a to ga stavlja na prvo mesto.

Ns

27.08.2023 12:32

Vučić uspešno balansira. Ne da na svoju zemlju i svoj narod.

Marina

27.08.2023 12:32

Вучић је државник свима за узор је се свакодневно бори за грађане Србије.

Lela

27.08.2023 12:33

Bez konkurencije lider,istorija će svedočiti o tome.

Ana

27.08.2023 12:34

Vucic je odgovoran drzavnik cija politika se bori za interese svog naroda.

Pavle

27.08.2023 12:34

Neuporediv,mudar,sa stavom,prvi čovek Srbije.

Nina

27.08.2023 12:35

Nakon mnogo godina tame,svetlo sriske države,čovek,borac,lider. Vučić

Ns

27.08.2023 12:35

Srbija je izložena velikim pritiscima sa strane, ali uspešno odoleva svemu tome .

Ana

27.08.2023 12:36

Zahvaljujuci Vucicu, Srbija je danas jaka i stahilna zemlja zato i ima ogromnu podrsku gradjana.

Ena

27.08.2023 12:36

Vučić se svakog dana bori za bolju budućnost svih građana Srbije. Zato je narod uz njega.

Milan

27.08.2023 12:37

Vučić je pravi rodoljub. Srbija sa Vučićem na čelu misli i na našu decu van Srbije i obezbeđuje i udžbenike.

Ns

27.08.2023 12:37

Vučić je državnik u pravom smislu te reči. Trebaju se svi ugledati na njega

Sasa

27.08.2023 12:37

Vucic svima treba da sluzi za primer kako izgleda odlican drzavnik

Andjela

27.08.2023 12:38

Divno! Deca su najbitnija, ne dozvolimo da izgube sebe, tj. da deca zaborave ko su, odakle, kojim jezikom govore.

Ns

27.08.2023 12:39

Vučić se bori da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Bez toga nema budućnosti

Andjela

27.08.2023 12:39

Deca treba da napreduju, da se edukuju i uce.

Ns

27.08.2023 12:39

Srbija je zemlja koja neće pogaziti svoje principe

Andjela

27.08.2023 12:40

Deca treba da budu obrazovana, i da vise paznje posvetimo tome, da im to omogucimo.

Danka

27.08.2023 12:42

Апсолутно! Ко жели, има шта и да научи од Вучића!

Jana

27.08.2023 12:42

Vučić je vrlo cenjen političar u svetu.

Jana

27.08.2023 12:43

Važno je da čuvamo naš jezik i sva naša nacionalna obeležja.

Katja

27.08.2023 12:43

Vucic je jak lider i drzavnik jer drzi do svoje drzave i njenih interesa.

Dana

27.08.2023 12:44

Očuvanje sprskog jezika, pisma i kulture je zadatak svih nas.

Sara

27.08.2023 12:44

Vučić je državnik na kog se mnogi drugi političari ugledaju

Una

27.08.2023 12:44

Svi bi da budu kao Vucic ali ne moze jer jedan je drzavnik koji brani svoju zemlju i ne da na istu.

Tara

27.08.2023 12:45

Vucic je stari vuk u politici i zato me ne moze niko ni prici.

Ivan

27.08.2023 12:47

Vucic je državnik svima za primer. On se neumorno bori za svoju zemlju I svoj narod.

Mare

27.08.2023 12:48

Očuvanje nacionalnih vitalnih interesa je prioritet sadašnje vlasti

Iskra

27.08.2023 12:48

Niko nije kao Vucic niti ce biti jer je najbolji drzavnik medju najboljima.

Tanja

27.08.2023 12:49

Nijedna vlast se nije toliko posvetila deci iz dijaspore kao sadašnja

Tanja

27.08.2023 12:49

Nijedna vlast se nije toliko posvetila deci iz dijaspore kao sadašnja

Lola

27.08.2023 12:50

Vučić je zaista jedan od zvaničnika koji se bori isključivo za interes Srbije.

Lola

27.08.2023 12:52

Kada se osvrnemo oko sebe, možemo videte rezultate politike koju vodi Vučić.

Ana

27.08.2023 12:52

Vučić se zalaže za svaki segment i razvoj čitave zemlje bez izuzetka.

Ana

27.08.2023 12:56

Bogatstvo je imati državnika koji se istinski bori za svoj narod.

Ana

27.08.2023 12:57

Zaista je bogatstvo imati državnika toliko predanog svom narodu.

Ana

27.08.2023 12:58

Vucic je drzavnik koji Srbiju vodi putem napretka i prosperiteta.

Saša

27.08.2023 12:59

Vučić je pravi primer kako i koliko treba da se radi