BRUKA Srpskom novinaru Simiću zabranjen ulazak u Hrvatsku zbog izveštavanja iz Donbasa
Foto: Printscreen

- Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će "doći kolege da obave razgovor sa mnom" i da sačekam malo. Ali da "neće iz Zagreba, pa će biti brže" To malo se rasteglo na dva sata čekanja - svedoči Simić.

Nakon toga, Simića su pozvali u prostorije graničnog prelaza. Tamo su ga u policijskoj stanici dočekali ljudi koji se nisu predstavili po imenu, ali su rekli da su iz hrvatske obaveštajne službe.

- Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, ko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor sa Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protivpravno zadržavanje isključivo moje ratno izveštavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua. Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustruje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora - zaključuje Simić, piše RTRS.

Na rešenju koje je dobio, nije naznačeno da li je Simiću trajno zabranjen ulaz.

Dodao je da će odgovor i objašnjenje potražiti zvanično od Konzulata Hrvatske u Banjaluci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading