Nenad Čanak i Milomir Marić
Foto: Printscreen/Printscreen

Nenad Čanak, nekadašnji predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, gostovao je nedavno u jutarnjem programu kod Milomira Marića sa kojim se po starom dobrom običaju i posvađao pred kamerama. Spor je nastao ovoga puta oko toga da li Čanak podržava ili ne podržava akciju "Oluja" i ko je zapravo proterao Srbe iz Krajine - Tuđman ili Milošević.

  • Da li podržavaš ili osuđuješ operaciju Oluja u kojoj je proterano 250.000 Srba.
  • Da li je tebi jasno koliko je glupo ovo što me pitaš? Jako je glupo. Kako neko može da podržava Oluju koja je organizovana iz Beograda.
  • Čekaj, ko je proterao Srbe, Tuđman ili Milošević?
  • Milošević…
  • Možda je bilo nekog dogovora između njih dvojice ali ma šta mislili o Miloševiću, nemoguće je da je on proterao Srbe.
  • Lažeš, Lažeš. To što ti radiš je sramotna propaganda po metodu Julijusa Štrajhera koji je posle Ninberškog procesa obešen, gde se i tebi nekako smeši omča kada za to dođe vreme.
  • Ako dođe vreme za hapšenje i vešanje u Srbiji ti ćeš biti mnogo pre mene. Da se Srbi pitaju možda bi te među prvima obesili.

Kada se završila priča o vešanju, nastavilo se sa Olujom.

Što se tiče Oluje – kada je Tuđman u razgovoru sa Miloševićem pitao šta ćemo sa Srbima u Krajini, Milošević je rekao: “Pobijte ih, nabijte ih na kolac. To se mene ne tiče. To su vaši državljani.”
Po običaju ovo je laž. To je rekao Bora Jović u svađi sa Stipom Mesićem i to ima u stenogramima predsedništva u predvečerje Balvan revolucije. To Milošević nikad nije rekao Tuđmanu. Milošević nikada nije rekao ni da je Srbin, niti je rekao neku nacionalističku rečenicu.

Kako je počela "Oluja"?

Odluka o početku akcije "Oluja" doneta je na Brionima 31. jula 1995. godine, a na predlog tadašnjeg komandanta sektora "Jug" hrvatskog generala Ante Gotovine. Na tom sastanku u vili na Brionima predsednik Hrvatske Franjo Tuđman jasno je definisao cilj operacije, poručivši da treba naneti "takve udarce Srbima da praktično nestanu sa ovih prostora". Vojne planove i strategiju u operaciji "Oluja" osmislila je američka firma MPRI, koja je i obučila hrvatsku vojsku, navodi se u tužbi koju su protiv naslednika te firme, kompanije Indžiliti, pokrenuli u SAD Srbi iz Hrvatske. MPRI su osnovali penzionisani američki generali, a predsednik centra Veritas Savo Štrbac rekao je da je ta firma produžena ruka američke vlade.

Sama akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i razvila hrvatsku zastavu.

U operaciji "Oluja" učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika. Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom napustilo je gotovo celokupno srpsko stanovništvo. Kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima su preko područja pod kontrolom bosanskih Srba u zapadnoj i severnoj Bosni krenule ka Srbiji. Vlasti u Srbiji su izbegličke kolone upućivale u centre u unutrašnjosti zemlje, uključujući i Kosovo.

Vojna akcija "Oluja" ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading