Staro Gracko
Foto: Profimedia/Profimedia

Piše: M. J.

Plakala je juče u Starom Gracku Slavica Janićijević, kojoj su albanski zločinci 23. jula 1999. godine ubili, masakrirali sedamnaestogodišnjeg brata Novicu, oca i dvojicu stričeva. U krvavoj žetvi tog dana ubijeno je 14 srpskih žetelaca. Ovaj zločin je otvorena srpska rana koja još uvek krvari. Zločinci, ubice nisu otkriveni ni pronađeni, nisu uhapšeni ni osuđeni.

Staro Gracko

Kosovo online

 

- Boli, mnogo boli. Besna sam na Kfor i Euleks, koji su obustavili istragu. Od sahrane, koja je bila pre 24 godine, više se nikada nisu pojavili. Ne možemo više da čekamo, hoćemo pravdu - govorila je Slavica juče dok je jako, najjače što može, grlila sliku brata koji je ubijen četiri dana pre svog punoletstva.

Slavica se seća tog 23. jula, svaki detalj ostao je urezan, usečen, da boli i kida.

- Tog dana je bilo toplo, međutim kasnije, negde oko 18 časova, kada su oni otišli na žetvu, počeo je neki vetar da duva. Zazvonio je telefon, stigle su strašne vesti - plačući je govorila.

Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Novica, Slobodan, Mile i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić. Njihove ubice nikada nisu otkrivene. Trinaest tela bilo je pored kombajna, a četrnaesto pronađeno je pored traktora.

Parastosom koji su služili sveštenici Eparhije raško-prizrenske, paljenjem sveća i polaganjem venaca na spomen-obeležje u Starom Gracku obeležena je 24. godišnjica od ubistva srpskih žetelaca. Paroh lipljanski Dragiša Jerinić rekao je da su za njihovu smrt odgovorni NATO vojnici.

- Njih su ubili NATO vojnici lično, direktno, indirektno. Zašto? Oni su došli da nama donesu mir. Koji mir? Naoružavali su naše komšije, neprijatelje da bi nas ubijali. Ti isti NATO vojnici koji su bili dužni da čuvaju ovaj nedužan narod nisu hteli da isprate ljude na žetvu, na taj način su im nacrtali metu i poslali ih da budu ubijeni. Žeteoci su otišli da sakupe žito, nažalost, morali su ljudi ubrzo da idu njih da sakupljaju - rekao je paroh Jerenić.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić rekla je da Srbi tužni i neutešni stoje pred mermernom pločom na kojoj su ispisana imena „požnjevenih žetelaca“ Starog Gracka.

- U vreme žetve, u žitu, na zverski i mučni način ubijeno je 14 srpskih seljaka, 14 muških glava, domaćina, na dan Svetih 45 mučenika... Ovim selom u kosovskoj pitomini Sitnica i dalje huči, tamnina se teško povlači, crveni makovi u poljima podsećaju na mučene Starogračane, masakrirane i pokošene, dok crne marame tužan čvor svijaju ispod brada majki - rekla je ona.

Okupljeni Srbi na parastosu, rodbina ubijenih, komšije i prijatelji, svi Srbi širom sveta, čak i oni koji će se tek roditi, traže odgovore i pravdu. Za njom vape i duše ubijenih, onih koji su masakrirani iskrvarili na zrelom žitu.

- Teško je da govorimo bez emocija kada 24 godine čekamo na pravdu, a da oni koji pravdu treba da donesu na naše pitanje kada će ona doći, odgovaraju da je istraga o ovom zločinu obustavljena. Vremena u kojima živimo su teška. Danas biti Srbin na ovim prostorima je teško. U ovim vremenima bez dokaza, ako samo jedan upre prstom u Srbina, biva uhapšen i poslat u kazamate, dok su, s druge strane, oni koji su ubili 14 žetelaca i dalje na slobodi. Mi nemamo nikakva očekivanja od vlasti u Prištini, ali imamo zahtev ka međunarodnoj zajednici, koju smatramo odgovornom za to što pravde nema i koju smatramo odgovornom jer se zločin desio - istakao je gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić.

Petković: Priština zaverom
ćutanja štiti teroriste

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, kojem su prištinske vlasti zabranile da prisustvuje parastosu u Starom Gracku, rekao je da je ubistvo srpskih žetelaca jedan od najtežih zločina koji je izvršen nad Srbima nakon dolaska međunarodnih misija na KiM.

- Odgovornost za činjenicu da ubice iz Starog Gracka još nisu privedene pravdi snose predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini, koji zaverom ćutanja o ovom i mnogim drugim zločinima izvršenim nad srpskim narodom u pokrajini zapravo štite teroriste i zločince - naveo je on, i dodao da odgovornost, takođe, snose i predstavnici međunarodnih misija, pre svega Euleks, koji je odustao od istrage pod skandaloznim izgovorom nedostatka dokaza.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading