Telekom i Lučić trn u oku Šolaku
Foto: Alo/Foto ALO!

Piše: A. Ilić

A u pozadini svega je, kažu izvori iz Šolakove kompanije, to što tajkun čeka da se promeni vlast u Srbiji, na čemu on intenzivno radi, a onda će se s onima koji dođu lako dogovoriti, jer ionako blisko sarađuju.

Naš list je prvi javnost upoznao s aferom „autorska prava", odnosno skandaloznim ponašanjem Šolakove kompanije SBB, koja godinama filmskim umetnicima ne plaća tantijeme. A te tantijeme, inače, plaćaju u svim drugim zemljama, baš kao što ih u Srbiji uredno plaćaju svi drugi operateri, pre svega, Telekom.

O svemu je juče za Alo! otvoreno govorio poznati reditelj Srđan Dragojević, predsednik Upravnog odbora Organizacije filmskih autora Srbije (Ufus Afa), koja i vodi pet sudskih procesa protiv SBB-a. U jednom je već doneta prvostepena presuda, po kojoj Šolakova firma mora da isplati oko 4,3 miliona evra, plus kamate i sudske troškove. Ukupan dug, kako tvrde, već je premašio 12 miliona evra.

 

 

I sam Dragojević je govorio o upornom odugovlačenju suđenja.

- Ovo je borba Davida i Golijata, u kojoj Golijat, velika korporacija, ima timove skupih advokata, plaćenih da odugovlače plaćanje koje je njihova zakonska obaveza. Dok ovi procesi traju u Srbiji, nekoliko naših velikih filmskih i TV autora je već preminulo, ne dočekavši da dobiju zaslužene tantijeme - otkrio je režiser.

Kako za Alo! kaže sagovornik iz SBB-a, tekstovi koje je naš list objavio izazvali su veliku pometnju:

- Nekako se pre toga sve odvijalo daleko od očiju javnosti, a ni mi u firmi nismo ništa znali. Sad kad smo videli da se dugovi i na ovom polju, kao i na mnogim drugim, gomilaju, nije nam bilo svejedno. Ma kakvi svejedno. Baš smo zabrinuti za budućnost, jer firma očigledno ne stoji dobro. Pa zamislite ako sve to dođe na naplatu, tih 12 miliona evra, koliko se pominje. Odosmo mi na doboš - kaže naš sagovornik iz Šolakove kompanije.

 

U tajkunskim medijima ni slovo

Posebno je zanimljivo da za medije Dragana Šolaka, koji pljuju sve druge, a sebe promovišu kao jedine profesionalce, priča o dugovanju od 12 miliona evra jednog tajkuna i jedne velike kompanije prema filmskim umetnicima nije zanimljiva. Nisu joj, očekivano posvetili ni slovo. Razlog, naravno, to što rade upravo za gazdu Šolaka i tu padaju u vodu sve priče o novinarskoj etici, kodeksima i profesionalizmu. Tema je, jednostavno rečeno, za njih zabranjena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading