Irena Vujović
Foto: Alo/Tanjug

Rešavamo veliki ekološki problem koji postoji već 40 godina. U pitanju je kompleksan projekat, jer je više decenija ovaj prostor zatrpavan otpadom, i komunalnim i industrijskim, da bi pre 10-ak godina, deponija bila prekrivena slojevima peska visine 3-6 metara. Cilj sanacije je uklanjanje deponovanog otpada do zdrave podloge na projektovanim trasama cevovoda i prostora namenjenog za retenziju atmosferskih voda sa pratećim sadržajima. Srbija bez nesanitarnih deponija cilj je i Ministarstva i Vlade Republike Srbije, na kojem predano radimo - kazala je ministarka Vujović.

Ministarka Vujović je radove obišla sa pokrajinskim sekretarom za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanjom Ercegom, pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vladimirom Galićem i gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom.

Nesanitarna deponija nalazi se uz saobraćajnicu Zrenjanin-Beograd, sanira se površina od oko 5 hektara, a u prvoj fazi izvodiće se radovi sanacije na poziciji retenzije, kao i razvrstavanje i odnošenje otpada, te postavljanje zaštitnih folija.

U Zrenjaninu smo već realizovali uspešno ekološke projekte, poput uklanjanja divlje deponije u Botošu prošle godine, a opredelili smo sredstva i za zamenu kotlarnice na mazut kotlarnicom na gas u Osnovnoj školi 'Dr Aleksandar Sabovljev' u Ečkoj. Cilj je da već od nove grejne sezone, oko 250 mališana koji pohađaju ovu školu imaju bolje grejanje, ali prvenstveno čistiji vazduh u kome će odrastati. Svi ovi zeleni projekti, koje radimo ne samo u Zrenjaninu već i širom Srbije, jasno pokazuju da je zaštita životne sredine prioritet Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine - istakla je ministarka Vujović.

Gradu Zrenjaninu za sanaciju nesanitarne deponije odobrena su sredstva na Javnom konkursu za sanaciju i zatvaranje nesanitarnih deponija, koje je raspisalo Ministarstvo zaštite životne sredine. Pored Zrenjanina, sredstva su, na konkursu, odobrena i opštinama Ruma i Požega, kao i Šapcu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading