ajkula
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ipak, postoje neki poznati napadi ajkula na ljude na Mediteranu, iako se događaju vrlo retko. 

1. Napad u Egiptu (2010.): Jedan od poznatijih napada ajkule dogodio se u egipatskom letovalištu Sharm El Sheikh 2010. godine. Tokom tog incidenta, nekoliko turista je napadnuto i nekoliko ih je izgubilo život. Veruje seda je u pitanju bio beli morski pas.

2. Napad u Francuskoj (2015.): U ovom napadu jedan surfer je napadnut i ubijen od strane ajkule blizu letovališta Saint-Jean-de-Luz na jugozapadu Francuske. Kao i u Egiptu, 2010. godine, sve je ukazivalo da je reč o beloj ajkuli.

3. Napadi u Hrvatskoj (razdoblje 2008-2015): Tokom navedeog razdoblja, zabeleženo je nekoliko napada ajkula na ljude u Hrvatskoj. Napadi su se dogodili u blizini obalnih područja, uključujući popularno turističko odredište, Brač. Većina tih napada rezultirala je manjim povredama.

3. Ove godine Ruski turista poginuo je od napada ajkule u Hurgadi na samo 30 metara od obale, pred desetinama drugih turista. Njegov saputnik je uspeo da pobegne. Prošle godine dogodio se takođe fatalni napad u blizini Hurgade, rizortu „Sal Hašiš“, u petak predveče ajkula je napala ženu u moru i otkinula joj ruku i nogu, zbog čega je ubrzo podlegla povredama. Nastradala je austrijska državljanka Elitabet Skvajer (68), koja je bila udata za Egipćanina i živela u Hurgadi.

Prvi od napada prošle godine dogodio se 30. juna, kada je 57-godišnjeg plivača ajkula ujela za nogu, a nekoliko dana kasnije, tokom vikenda, spasioca Zaharija Gala, ajkula je udarila u grudi.

Važno je napomenuti da su ovi napadi izuzetno retki u poređenju s brojem ljudi koji posećuju Mediteran svake godine. Većina plaža u Mediteranu sigurna je za kupanje, a lokalne vlasti poduzimaju mere kako bi osigurale sigurnost turista. Takođe je važno slediti uputstva i smernice lokalnih vlasti i biti oprezan prilikom kupanja u područjima gdje su mogući napadi ajkula.

Šta privlači ajkule?

Ajkule su predatorne ribe i različite vrste imaju različite faktore koji ih privlače. Kao najčešći, dominantno se navode sledeći:

1. Miris krvi: Ajkule imaju vrlo osetljivo čulo mirisa i mogu detektovati male količine krvave materije u vodi. Miris krvi obično se povezuje s prisutnošću plena, što može privući ajkule prema tom području.

2. Zvukovi i vibracije: Ajkule imaju dobar sluh i mogu registrovati zvukove i vibracije u vodi. Zvukovi koji dolaze od plena ili drugih aktivnosti, poput plivanja ili ronjenja, mogu privući njihovu pažnju.

3. Pokret i kontrast: Ajkule su vrlo osetljive na pokret i kontrast. Brzi pokreti u vodi mogu privući njihovu pažnju, jer to može ukazivati na prisutnost potencijalnog plena.

4. Svetlost i sjaj: Svetlost i sjaj koji se odbija od površine vode mogu privući ajkule, jer to može ukazivati na prisutnost riba ili drugog plena.

Važno je napomenuti da je svaka vrsta ajkule jedinstvena i može biti privučena različitim nadražajima. Osim toga, ajkule koriste svoje čulne organe kako bi identifikovale plen i razlikovale ga od drugih objekata u vodi. Važno je izbegavati situacije koje bi mogle privući ajkule, poput ronjenja u područjima s visokom koncentracijom ribljeg otpada ili aktivnosti koje mogu stvoriti velike vibracije u vodi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading