OVAJ SUD JE LAŽAN Pre 22 godine se Sloba Milošević prvi put pojavio pred Hagom, svi su se pitali da li će ustati
Foto: Printscreen/Youtube

To je bilo njegovo prvo pojavljivanje u Hagu nakon što je pre 22 godine, na Vidovdan 28. juna, prebačen iz beogradskog Centralnog zatvora u pritvor Haškog tribunala, po odluci Vlade Srbije.

„To je vaš problem“ naslov je izveštaja sa prvog pojavljivanja Slobodana Miloševića pred sudom, pisali su ranije mediji.

Kada se našao prvi put pred sudijama sam, bez branilaca, optuženi Slobodan Milošević odbio je da odgovori na pitanja i osporio zakonitost Haškog tribunala.

„Ovaj sud je lažan i njegove optužbe su lažne“, rekao je bivši jugoslovenski predsednik. Veće je zaključilo da se optuženi izjašnjava da nije kriv, a reporter dnevnog lista Danas iz Haga doneo je specijalan izveštaj iz same sudnice.

Za manje od 15 minuta okončano je prvo pojavljivanje bivšeg predsednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića pred Haškim tribunalom.

„Smatram ovaj sud lažnim i da su njegove optužbe takođe lažne. Radi se o političkoj instituciji koju nije prihvatila Generalna skupština Ujedinjenih nacija“, bile su prve reči koje je Slobodan Milošević izgovorio pred Haškim
tribunalom.

Ovo izjašnjavanje zaključeno je stavovima sudskog veća da se optuženi izjasnio da nije kriv, iako je odbio da to direktno učini.

Celu noć pred zgradom Tribunala desetine reportažnih kola i televizijskih ekipa provele su tražeći najbolje mesto odakle bi mogle da snime jutarnji dolazak Slobodana Miloševića iz pritvora.

On je u zgradu Suda, kako su tada preneli svi mediji, ušao 3. jula ujutru u 7.30 i do 9.55 čekao ulazak u neveliku sudnicu u kojoj je bilo mesta za Veće, tužbu, odbranu i zapisničare. Veliko staklo delilo je galeriju na kojoj se nalaze zainteresovani da prate suđenje, a ovoga puta tu je bilo 50 novinara.

Slobodan Milošević je ušao u sudnicu pet minuta pre zvaničnog početka suđenja u 10 sati i seo na mesto na kojem inače sedi odbrana.

Odbijajući da prizna legitimnost Suda, on se nije pojavio sa advokatima.

Proces je vodio sudija Mej iz Velike Britanije. Za javnost i stotine novinara u pres centru, ovaj događaj bio je završen i otpočele su analize držanja bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića pred Tribunalom.

Mnogi su, naime, očekivali da on neće čak ni ustati na početku i na kraju suđenja, što je uobičajeni gest poštovanja Suda.

Ukoliko bi želeo da potpuno negira sud, smatralo se da će Milošević ostati da sedi. On je, međutim, nakon opomene ustao oba puta.

Smatralo se da će Milošević pokazivati minimum kooperativnosti, onoliko koliko bude potrebno da bi iznosio svoje mišljenje o nelegitimnosti suda.

Ulazeći u sudnicu, Slobodan Milošević je izgledao ljutito, a onda je, čekajući početak suđenja, prebacio nogu preko noge i razgledao sudnicu.

Po ocenama novinara u posebnom pres centru, koji je organizovan za ovu priliku, Slobodan Milošević je pokazao da je spreman da se bori.

Najavljeno je da će se advokati Slobodana Miloševića sresti danas u pritvoru i da će tokom dana pročitati izjavu koju je Milošević hteo da izrekne na sudu.

Milošević se nakratko posle prvog pojavljivanja pred Haškim tribunalom, sastao sa glavnim tužiocem, Karlom del Ponte.

Portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Florans Artman izjavila je da se očekuje da će Karla del Ponte 1. oktobra potpisati optužnicu koja bivšeg jugoslovenskog predsednika tereti za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni.

Zamenik glavnog tužioca Haškog tribunala Grejem Bluit ocenio je da bi suđenje bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću moglo da počne sredinom iduće, odnosno 2002. godine.

Inače, posle izručenja Miloševića Haškom trubunalu, prvobitnoj optužnici za ratne zločine na Kosovu i Metohiji pridodate su i optužnice za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini i ratne zločine u Hrvatskoj.

Dana 30. januara 2002. godine, Milošević je optužio Haški tribunal da je izvršio „zli i neprijateljski napad“ protiv njega. U zapisnik je uneto da se ne oseća krivim.

Slobodan Milošević je umro u pritvoru u Ševeningenu 11. marta 2006. godine. Haški tribunal potvrdio je da je preminuo bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević i najavio istragu. U šturom saopštenju piše da je Milošević pronađen mrtav u jutro 11. marta u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading