Dominik Fridrih Nep
Foto: Promo/Promo

Koliko su Srbi prisutni u ekonomskom, kulturnom i političkom životu Beča i na koji način?

- Prema nekim procenama, u Austriji živi oko 300.000 Srba, odnosno ljudi sa srpskim korenima, samo u Beču ih ima oko 180.000. Srpska zajednica uspešno participira u austrijskom društvu, veliki broj uspešnih privrednika posluje na teritoriji cele Austrije i dobar su most između Austrije i Srbije. Naša stranka je bila prva koja je omogućila mandat našem članu stranke koji je rođen u Srbiji i svojom uspešnom integracijom došao do poslaničkog mesta u skupštini Beča, a imamo i drugih članova naše stranke na raznim funkcijama.

Gradske vlasti uglavnom hvale Srbe da su odlično integrisani. Dokle se stiglo s integracijom?

- Srpska zajednica je velikim delom dobro integrisana u Beču. Bečlije srpskog porekla imaju važnu ulogu u razvoju našeg prelepog zajedničkog grada Beča, a i veliki broj Srba u Austriji oseća se dobro integrisano u austrijsko društvo, ovde su pronašli novu domovinu ne zaboravljajući svoje korene.

Koja je vaša prva asocijacija na reč Srbija?

- Srbija je stara evropska zemlja sa divnim ljudima koju znaju šta je gostoprimstvo. Neguju i cene svoju tradiciju i vrednosti. Srbija je važan partner za mir i stabilnost zapadnog Balkana, kao i cele Evrope. Rado posetim vašu zemlju kad sam u prilici.

Austrijska privreda, kao uostalom i cele Evrope, u velikoj meri zavisi od ruskih energenata, pre svega gasa i nafte. Posle uvođenja sankcija, međutim, primorani ste da pomenute energente kupujete na drugoj strani i po višestruko višim cenama. Podržava li FPO takvu državnu politiku, s ekonomskog stanovišta potpuno nelogičnu i neopravdanu?

- Protekla godina je pokazala da EU sankcijama više štete nanosi sopstvenim zemljama članicama nego Rusiji. Žrtve su građanke i građani koji moraju da snose strašne troškove energije i više ne mogu sebi da priušte normalnu svakodnevicu. Mađarski premijer Viktor Orban je jedini lider u EU koji na prvo mesto stavlja potrebe svojih građana i aktivno se protivi ovim štetnim sankcijama. U Austriji bi bilo potpuno isto sa kancelarom iz redova FPO.

Kako vidite vašu stranku posle sledećih izbora?

- Slobodarska stranka se nalazi po svim istraživanjima na 20 odsto, to je poverenje građana koje ozbiljno  shvatamo. Naš cilj je da taj rezultat poboljšamo i da učinimo sve da zaštitimo interese naših birača. Spremni smo za nove pobede.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading