zastava srbije i sad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako saznaje naš list od dobro obaveštenih sagovornika, za Amerikance više nema dileme što se toga tiče, a jedan od prvih poteza biće još jača podrška inicijativi Otvoreni Balkan, koja je i do sada nailazila na pozitivne reakcije u Vašingtonu. Takođe, intenziviraće se privredna saradnja s našom zemljom u narednom periodu.

VELIKA ULOGA

U svemu tome veliku ulogu ima ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, koji je poručio da Amerika i Zapad imaju problem s Kurtijem, a da je Srbija konstruktivan i sve bolji partner.

Hil je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je pitanje da li SAD mogu da računaju na Kurtija kao partnera i da s njim postoji suštinski problem jer nije voljan da prihvati predloge SAD i Evropske unije. Dodao je da će odluku o tome ostaviti ambasadi SAD u Prištini.

Istakao je i da će Kurti morati da napravi neke promene ukoliko želi da računa na SAD kao na prijatelja i partnera.

kristofer hil

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

 

 

- Ne sećam se da sam ikada video tako duboke podele u odnosima Prištine i Vašingtona - naglasio je Hil uz napomenu da zemlje članice Kvinte dele zabrinutost u vezi s postupanjem Prištine.

IĆI NAPRED

Na pitanje novinara da li od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje da prizna nezavisnost tzv. države Kosovo, Hil je rekao da misli da je Vučić spreman da uradi ono što je rekao, a to je postizanje normalizacije odnosa.

Rekao je da SAD na Vučića računaju kao na dobrog partnera, te da su u ovom procesu to on i njegova vlada i bili.

Naveo je da postoji razumevanje s vlastima u Srbiji kako ići napred, te da se nada da će i narod u Srbiji shvatiti da SAD i EU žele mnogo veću saradnju na političkom, ekonomskom i bezbednosnom nivou.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading