Potpisan ugovor o sredstvima za sanaciju puta u Zubinom Potoku
Foto: Alo/Milica Vučković

Ovaj projekat od velikog je značaja za celokupnu srpsku zajednicu na KiM čime se i na ovaj način pokazuje da je država Srbija uz svoj narod ,rekao je ministar Aleksandar Martinović i dodao:


- Na ovaj način želimo da jasno pošaljemo poruku  domaćoj javnosti, srpskom narodu i međunarodnoj zajednici da je za državu Srbiju Kosovo i Metohija i opština Zubin Potok sastavni deo naše države.  Naše ministarstvo će i dalje pomagati naše lokalne samouprave na KiM i u svakom slučaju bićemo siguran i pouzdan partner svim ljudima koji vode naše opštine kako bi realizovali one projekte koji su važni za narod na KiM- rekao  je ministar Martinović
 U situaciji kada se srpski narod na Kosovu i Metohiji bukvalno bori za goli opstanak okružen specijalnim jedinicama tzv. kosovske policije, kada se bore za svoju budućnost i život svoje dece, ali i opstanak države Srbije na teritoriji Kosova i Metohije. 
Potpisan ugovor o sredstvima za sanaciju puta u Zubinom Potoku

Milica Vučković

 


- Mi smo kao jedno relativno malo minstrastvo uspeli da promenom određenih aproprijacija u  našim budžetskim sredstvima izdvojimo 7.996.000,00 zato što smo potpuno svesni da je rekonstrukcija tog dela puta od brane Gazivode do sela Kovači jako važno za srpsko stanovništvo kako bi ostao na svojim vekovnim ognjištima - naglasio je ministar Martinović. 


Put ka selu Kovači oštećen je zbog poplava koje su u januaru  zadelisle ovu opštinu. Predsednik Privremenog organa Opštine Zubin Potok Srđan Vulović naglasio je da u ovim teškim vremenima nije  države i  Vlade Republike Srbije koja pomaže Srbima na KiM opstanak bi jednostavno nemoguć


- Dok dajem ovu izjavu specijalne jedinice ROSU  su zauzele opštinu Zubin Potok i ovo je već deveti dan kako ne napuštaju našu opštinu. Narod jeste uplašen, ali uprskos svemu mi smo rešeni da ostanemo na prostorima KiM - naglasio je Srđan Vulović.

 
Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić je podsetio da su u janauru poplave napravile velike štete na KiM i da je put za čiju su sanaciju pare obezbeđene današnjim ugovorom jedan od oko 20 lokalnih puteva oštećenih ovim poplavama te da je put veoma važan jer povezuje 11 sela u kojima živi oko 1.000 ljudi.


- Šteta od tih poplava na infrastrukturi i domaćinstvima je bila velika i u četiri opštine na severu KiM procenjena je na 400 miliona dinara a opština Zubin Potok je bila među onima koje su posebno pogođene-  rekao je Tajić.
Dodao je da sredstva za ovako nešto nisu bila planirana u budžetu i da opština ne bi mogla sama da sanira štetu, ali da je odgovor brzo stigao na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM u Raški.

- Pored opsežnih socio-ekonomskih mera koje su proistekle sa tog sastanka, merama je obuhvaćena i sanacija štete. Kancelariji za KiM je tada stavljeno na raspolaganje 300 miliona dinara od čega 230 za sanaciju šteta na infrastrukturi a 70 za domaćinstva i poljoprivredno zemljište", naveo je on.


Najavio je da će u budućem periodu značajan doprinos sanaciji šteta dati i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktire.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kristina

08.06.2023 16:37

Predsednik Vučić pomaže narodu na KiM i bori se za njihove interese.