Protesti Majdan
Foto: Printscreen/Printscreen

Majdan ili Evromajdan, poznat i kao Ukrajinski revolucionarni pokret 2013-2014, bio je masovni protestni pokret koji se odigrao u Ukrajini u periodu od novembra 2013. do februara 2014. godine.

Protesti su počeli nakon što je tadašnji predsednik Viktor Janukovič odbio potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, izazivajući nezadovoljstvo među građanima koji su se nadali bližem povezivanju sa Evropskom unijom.

Parlamentarni izbori u Ukrajini 

Izbori koji su prethodili Evromajdanu održani su 2012. godine i doveli su do političke polarizacije u zemlji.

Na tim izborima, Viktor Janukovič, lider Stranke regiona, pobedio je kao predsednički kandidat, dok je njegov protivkandidat, Julija Timošenko, lider Stranke otadžbinske, završila kao drugoplasirana.

Nakon izbora, građani koji su podržavali opoziciju, uključujući pristalice Timošenkove, počeli su organizovane proteste širom zemlje kako bi izrazili nezadovoljstvo i zahtevali promene.

Preko 100 ubijenih na protestima

Ovi protesti kasnije su se transformisali u masovni pokret, gde su se demonstranti fokusirali na zahteve za političkim reformama.

Tokom protesta, demonstranti su između ostalog zahtevali i ostavku tadašnjeg predsednika Janukoviča. Protesti su postali sve intenzivniji, a nasilje je eskaliralo u januaru 2014. godine.

Protesti Majdan

Shutterstock

 

Tragedija na Evromajdanu dogodila se 18. i 20. februara 2014. godine. Tih dana, sukobi između demonstranata i snaga bezbednosti dostigli su vrhunac. Snage bezbednosti su koristile vatreno oružje i druge sile protiv demonstranata, dok su demonstranti uzvraćali molotovljevim koktelima, kamenjem i drugim improvizovanim oružjem. 

Procenjuje se da je tokom ovih sukoba izgubljeno mnogo života. Prema zvaničnim podacima ukrajinskih vlasti, poginulo je oko 100 ljudi, uključujući i civile i policajce. Međutim, nezavisni izvori i organizacije za ljudska prava tvrde da je broj poginulih verovatno bio veći, možda i preko 1000. 

Nakon tragedije na Evromajdanu, situacija u Ukrajini se dramatično promenila. Predsednik Janukovič je napustio zemlju, a vlast su preuzele nove političke snage. Ovo je dovelo do daljih političkih i teritorijalnih promena u zemlji, uključujući i aneksiju Krima od strane Rusije i sukob na istoku Ukrajine.

Evromajdan je ostavio dubok trag u istoriji Ukrajine. Mnogi ga vide kao prekretnicu u političkom i socijalnom pejzažu zemlje. 

Deo opozicije zahteva novi Evromajdan u Srbiji

Prizivajući haos u Srbiji političkim protestima u Beogradu, pravljenjem nereda na ulicama, deo opozicije u Srbiji otvoreno pokazuje da je protiv države i da želi novi Majdan, poput onog u Ukrajini, ali bez izbora koji su toj tragediji prethodili.

Protesti Majdan

Shutterstock

 

Bez imalo srama, deo opozicije i njeni glasnici prizivaju haos i majdanski scenario, nakon čega je Ukrajina ostala u potpunom rasulu, a živote izgubilo preko 100 ljudi. 

Kome i zašto treba ovakva tragedija i krva na ulicama Beograda?

Građanima Srbije upućen je poziv na novi Evromajdan i to sa samog trga Majdan u Kijevu!

Aleksandar Olenik se oglasio putem svog Tviter naloga direktno iz Kijeva.

Olenik je sa Majdana pozvao građane Srbije na protest u Beogradu.

- Evo nas u Ukrajini, u Kijevu, na trgu Majdan. Ovde ćemo biti nekoliko dana i odavde vas pozivamo na sutrašnji protest u Beogradu. Samo da znate, ništa nije slučajno - rekao je on.

Nema više dileme, deo opozicije koja protestuje jasno i nedvosmisleno poručila da u Beogradu priprema novi Majdan, možda još tragičniji od onog u Ukrajini.

Protesti Majdan

Shutterstock

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading