Mirović otvorio rekonstruisani objekat Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina
Foto: Alo/Foto: Pokrajinska Vlada

„Važno nam je zajedništvo, kako bismo sačuvali ono najvrednije, ono što čini Vojvodinu prepoznatljivom, i najbogatijim delom naše zemlje i jednim od najbogatijih delova Evrope. Pod ovim domom, savremeni rusinski stvaraoci, članovi Nacionalnog saveta, kulturni poslenici i svi drugi negovaće i učiniće rusinsku kulturu i jezik vidljivijim“, izjavio je Mirović.

Pokrajinska vlada, kako je podsetio Mirović, učinila je mnogo toga kako bi se unapredio život nacionalnih manjina u Vojvodini. Između ostalog, u toku je rekonstrukcija Etnografskog muzeja Rumuna u Torku, pre nekoliko nedelja obezbeđena je kuća za bunjevačku nacionalnu manjinu u Subotici, privodi se kraju unutrašnje uređenje kuće Bana Jelačića, radi se na tome da se u Forumu u Novom Sadu obezbedi dodatni prostor za mađarsku nacionalnu manjinu, a u Lovćencu je otvoren Dom kulture.

Mirović je istakao da Pokrajinska vlada u kontinuitetu ulaže znatna finansijska sredstva u ustanove koje imaju za cilj očuvanje jezika, pisma, tradicije, kulture i identiteta nacionalnih manjina koje žive na teritioriji AP Vojvodine.

„Ove godine smo izdvojili rekordna sredstva za rad nacionalnih saveta, izdavaštvo i druge oblasti u kojima se nacionalne manjine bore da, zajedno sa svima nama, predstave ono najbolje što baštine“, rekao je Mirović.

Vučić i Brnabić obratiće se zajedno javnosti sutra u 20 časova - Alo.rs

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine Joakim Rac rekao je da je današnji dan značajan za Rusine u Vojvodini, koji su zahvaljujući podršci Pokrajinske vlade dobili svoj prostor za rad Zavoda u starom jezgru Novog Sada.

Direktor Zavoda za kulturu vojvođnskih Rusina Saša Sabadoš istakao je da je Pokrajinska vlada zajedno sa Nacionalnim savetom realizovala ovu investiciju.

„Time smo prvi put dobili vlastiti objekat“, naglasio je Sabadoš.

Otvaranju rekonstruisanog objekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina prisustvovala je i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading