INTERVJU Aleksandar Đurđev, poslanik i predsednik Srpske lige: PROGONA SRBA NEĆE BITI
Foto: Alo!

Aleksandar Đurđev, poslanik i predsednik Srpske lige, u intervjuu za Alo! najpre je govorio o aktuelnoj krizi na Kosovu i Metohiji, navodeći da je isključivi krivac za eskalaciju sukoba Aljbin Kurti, koji se toliko osilio da izlazi iz okvira politike koju su mu zadali njegovi mentori.

- Očigledno da Kurti sanja o tome da bude novi Zelenski, a Kosmet nova Ukrajina. Njegova jedina politička platforma je proterivanje Srba sa severa Kosmeta, on kao da i dalje živi u martu 2004. godine. Na njegovu žalost, niti je Vučić Tadić, niti je Vučević Šutanovac. Progona i pogroma Srba neće biti.

Zbog čega je praktično cela međunarodna zajednica po prvi put bila jedinstvena u osudi albanskog nasilja nad Srbima na Kosmetu?

- Srbija je ovom prilikom zaista pokazala da je mala diplomatska sila, jer su naše interese u ovom slučaju uvažile SAD, Rusija, Kina, Nemačka, Francuska, Turska i mnoge druge zemlje. Svima je jasno ne samo da je odgovornost na albanskoj strani, već i da bez zadovoljne Srbije neće biti mira i stabilnosti na Balkanu. Daleko smo vojno i na svaki drugi način jači od tzv. Kosova i u eventualnom vojnom sukobu Srbi mogu izgubiti mnogo, ali Albanci mogu izgubiti sve i zauvek.

Protesti opozicije protiv vlasti u Srbiji se nastavljaju. Da li su oni isključivo motivisani borbom protiv nasilja ili je posredi nešto više od toga?

- Građani izlaze na ulice jer su vođeni željom i potrebom da daju bilo kakav doprinos u borbi protiv nasilja, jer im je istinski stalo do Srbije. Organizatori protesta su, s druge strane, ne samo politikanti koji koriste tragediju koja je zadesila Srbiju za sticanje jeftinih političkih poena, već su i neki od njih dokazani nasilnici. Drznuli su se čak da dovedu jednu hrvatsku odbornicu iz Zagreba na proteste. Kakve veze ona ima s tim što se dešava u jednoj susednoj suverenoj državi? To je direktno podrivanje ustavnog poretka Srbije uz pomoć stranog faktora. Opozicija se, dakle, za zaštitu naše dece od nasilja bori s onima čija je država imala logore smrti za našu decu u Drugom svetskom ratu. Pametnom dosta.

Predsednik je pozvao sve partije opozicije na dijalog. Da li će do njega doći i da li će biti uspešan, po vašem mišljenju?

- Predsednikov poziv je odgovoran i dobronameran, ali tzv. opozicija ne želi dijalog, ni izbore niti bilo kakve demokratske procedure. Ona želi vlast na ulici, nasiljem, ne birajući sredstva i retoriku. Eventualno raspisivanje novih izbora samo bi potvrdilo faktičko stanje, opozicija to zna i zato danima kruže po kuloarima zapadnih ambasada moleći ih da im pomognu. Njih zanimaju Zadruga i Parovi, dok se naš narod na Kosmetu grčevito bori za sve nas, jer se Beograd i Novi Sad i svi gradovi Srbije brane u Leposaviću i Zvečanu. Traže ostavku vlasti, a njima je narod još 2012. godine uručio ostavku i ne namerava da promeni mišljenje.

Vučević pravi čovek na pravom mestu

Kako komentarišete izbor Miloša Vučevića na mesto predsednika Srpske napredne stranke?

- Pravi čovek na pravom mestu u pravo vreme. Vučević je preporodio Novi Sad, pokazavši da je moguće paralelno voditi i evropsku i nacionalnu i ekonomsku politiku na dobrobit svih. Neki bi rekli da je dolaskom na mesto ministra odbrane u ovako delikatnom bezbednosnom momentu dobio vruć krompir u ruke, ali mislim da je baš takav profil čoveka, smiren i hladnokrvan, ali i spreman da brzo reaguje, potreban Srbiji u ovom trenutku. Ne zaboravimo da je on prvi ministar odbrane od 1999. godine koji je neutralisao neprijateljski pokušaj da nas fizički ugrozi, komandujući obaranjem dva drona u južnom delu centralne Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading