KURTI SPROVODI JEZIV PLAN: Okupacija severa, čišćenje juga od Srba
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

Naime, dok albanski gradonačelnici preuzimaju severne srpske opštine gde imenuju svoje direktore i načelnike opštinskih odeljenja, na jugu se sprovodi zastrašivanje i primoravanje srpskog naroda da rasproda svoju imovinu i napusti Kosovo i Metohiju.

Posebno je na udaru Gračanica, po broju Srba najveća opština južno od Ibra. Za samo nekoliko dana u Ugljaru, selu koje pripada Gračanici, desila su se dva užasna napada na srpski narod i njihovu imovinu. Najpre su tri Albanca pucala na decu u školskom dvorištu, a zatim su juče na dečjem igralištu, koje je prošle godine obnovila Kancelarija za Kosovo Metohiju, osvanuli natpisi albanske terorističke organizacije OVK.

Ovakvi napadi, više je nego jasno, dešavaju se sa ciljem razbijanja namere Srba da ostanu na svojim ognjištima.

Kancelarija za KiM ispisivanje grafita UĆK vidi kao najstrašniji i najbesramniji vid pretnje, koji se ne sme tolerisati ni u jednom civilizovanom društvu.

- Samo kukavice i podlaci najgore vrste urezuju preteće političke poruke na dečjem mobilijaru, i ovom prilikom jasno i nedvosmisleno poručujemo da nikome neće biti dozvoljeno da ugrožava bezbednost dece na KiM, bilo da su ona srpske ili neke druge nacionalnosti - poručili su iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se dodaje da je „šovinistička politika“ Aljbina Кurtija počela da odjekuje i na dečjim igralištima i da „samo onaj ko se pravi nevešt može da negira direktnu vezu između njegove politike terora i pretnji srpskoj deci“.

- Srbi u Ugljaru godinama žive u negostoljubivom okruženju, i upravo je odnos prema njima najbolji pokazatelj ekstremne netolerantnosti društva koje gradi Aljbin Кurti sa svojim ideološkim istomišljenicima. Srbi u Ugljaru nisu sami. Ako neko misli da su oni tamo laka meta, neka razmisli dvaput, jer oni nisu ni sami ni bespomoćni i to bi trebalo posebno da znaju predstavnici međunarodne zajednice, koji snose punu odgovornost za veoma krhko stanje na terenu - naglasili su iz Kancelarije za KiM. 

Zakletva na kuli ubice Srba

Albanski gradonačelnici u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku položili su zakletve i stupili su na te funkcije.

Gradonačelnik Zvečana Iljir Peci položio je zakletvu u selu Boljetin, mestu u kojem je rođen albanski zločinac Isa Boljetinac. Ceremonija je obavljena u osnovnoj školi koja nosi ime po ovom zločincu. Peci je na prethodnim izborima osvojio 114 glasova, a ovaj izborni ciklus Srbi su bojkotovali.

Isa Boljetinac rođen je 1864. godine u selu Boljetin, kod Zvečana, kao Isa Šalja. Bio je jedan od vođa kačaka i Albanskog ustanka iz 1910. godine.

Albanci u njemu vide glavnu figuru i borca za oslobođenje od Osmanskog carstva i Kraljevine Srbije i Kraljevine Crne Gore.

Srbi ga pamte po brojnim zločinima i proterivanju srpskog življa iz Ibarskog Kolašina nakon 1901. godine, koji je uključivao ubistva, silovanja, pljačke.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading