Spasić: Odlukom organa iz Luksemburga N1 označen kao sejač mržnje
Transparntnost

Mario Spasić, generalni sekretar Antikorupcijskog saveta, je za medije izjavio:

- U svom mišljenju od 29. septembra 2022, između ostalog, Konsultativna Skupština Luksemburga, u čijoj je nadležnosti TV N1, konstatovala je da su svi elementi emisije koju su emitovali: 'Fikus za šefa', a koja se bavila Anom Brnabić, objedinjeni u cilju da se prikaže negativna slika Ane Brnabić. Skupština je još zaključila i da ta emisija ima zapravo za cilj samo da ocrni ugled gospođe Ane Brnabić, da emisija nije uravnotežena i da tendenciozno prikazuje lik Ane Brnabić. Skupština je smatrala da stavljanje u vezu ponašanje srpske predsednice vlade i ratne zločine počinjene od strane nekog blagajnika nacističkog logora za istrebljivanje Majdanek, predstavlja neprihvatljiv pogrešan korak, kako na planu poštovanja ljudskih prava, tako i u pogledu novinarske deontologije (najviših moralnih i etičkih stadnarda). Stoga, Skupština je zaključila da su autori emisije, uspostavivši vezu između ponašanja gospođe Brnabić u politici, i ratnih zločina koje su počinili čuvari logora smrti u Majdanek, pribegli postupku koji lako vodi do sejanja mržnje - naveo je Spasić.

Generalni sekretar Spasić dodao je i to da je Luksemburško nezavisno regulatorno telo ALIA (Autorité Luxembourgeoise indépendante de l’audiovisuel), postupajući po prijavi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), izreklo opomenu pružaocu medijske usluge TV N1 zbog prikazivanja emisije ,,Fikus za šefa“.

Spasić je na kraju pozvao TV N1 da se izvini Ani Brnabić, predsednici Vlade Srbije, žrtvama nacističkih zločina, građanima Srbije i svojim gledaocima, jer je očigledno da tendencioznim izveštavanjem prave ogromnu štetu najpre sebi, ali i nipodaštavaju integritet sopstvenog programa, što nije u skladu sa novinarskim etičkim standardima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading