JASAN ODGOVOR Žestoka reakcija SPC na prljavu kampanju koja se danima vodi protiv nje: MRZITELJI SE SAMI PREPOZNALI!
Foto: Printscreen/Twitter

Kako je Alo! već pisao, politička pozadina je očigledna s obzirom na to da je najveći udar na patrijarha pokrenut onog trenutka kad je pozvao da se prestane s veštačkim pravljenjem podela i svađa unutar srpskog naroda u jednim od najtežih trenutaka za našu zemlju, koja još leči rane posle dve tragedije i uz to trpi strašne pritiske po pitanju Kosova.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je patrijarh srpski Porfirije, u razgovoru sa sveštenicima i vernicima tokom prazničnog ručka na dan Svetog Vasilija Ostroškog, oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv SPC, kako se navodi, „vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji“.

- Razlog tome je što je u Vaskršnjoj poslanici, između ostalog, ukazano na protivustavne odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti, kojima se vrši nasilje nad srpskim jezikom, u narodni život implementira naopaka rodna (gender) ideologija, sve pod plaštom tobožnje brige, a zapravo svesne i potpune zloupotrebe velike ugroženosti žena u srpskom, i ne samo srpskom društvu - navodi se u saopštenju SPC.

Patrijarh, dodaje se, „naravno, nije naveo ničije ime, ali su kontekst, imenice i pridevi učinili da se akteri sami prepoznaju i jave“.

Iz SPC poručuju da se „prva prepoznala gospođa Brankica Janković“, a odmah za njom i „gospođa Zorana Mihajlović, te nakon njih još nekoliko dama, ali i uvažene gospode, koji su se prepoznali u patrijarhovim kvalifikacijama".

JASAN ODGOVOR Žestoka reakcija SPC na prljavu kampanju koja se danima vodi protiv nje: MRZITELJI SE SAMI PREPOZNALI!

undefined

 

 

Svi oni, poručuju iz SPC, znaju dobro da Zakon o rodnoj ravnopravnosti nema veze sa brigom za žene, sa odbranom žena od nasilja niti sa bilo kakvim realnim pravima i potrebama žena, najbeskrupuloznije menjaju teze, tvrdeći da patrijarh govori o svim ženama, pokazujući netrpeljivost prema njima. Svesno, međutim, zanemaruju činjenicu da je patrijarh govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera.

- Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu.

Opšte je poznata i lako proverljiva činjenica da patrijarh i Crkva, u kojoj je inače aktivno i delatno mnogo više žena nego muškaraca, u pogledu konkretne brige i pomoći ženama učine dnevno onoliko koliko pomenuti nisu uradili u svojoj celokupnoj i dobro sponzorisanoj funkcionerskoj karijeri - navodi SPC.

A da su napadi apsolutno političke prirode, pokazuje i to što je jedna od najvećih promoterki blokada Srbije i protesta izvesna Iva, koja sa društvenih mreža konstantno poziva na bunt i haos, za najomiljenijeg srpskog patrijarha, Pavla, baš u ovom trenutku napisala da je bio „dirigent ratnih zločinaca i zločina“. To je poručila uz sliku oskrnavljenog murala patrijarha Pavla na kom je ispod reči „Budimo ljudi“ dopisano „a ne Gojko“ (svetovno ime patrijarha Pavla).

Prethodno su promoteri blokade Gazele i državnih institucija sramno optužili SPC da je kreirala atmosferu za ubistvo premijera Zorana Đinđića, kao i da je sarađivala sa mafijom iz zemunskog klana.

Pokušala da se vadi, ali…

JASAN ODGOVOR Žestoka reakcija SPC na prljavu kampanju koja se danima vodi protiv nje: MRZITELJI SE SAMI PREPOZNALI!

undefined

 

 

Pomodarka Zorana Mihajlović, koja je tu svoju crtu nebrojeno puta isticala, pokušala je, doduše, neuspešno, da odgovori na golu istinu koju su joj sasuli u lice patrijarh Porfirije i SPC, koristeći latinsku izreku. To je, valjda, učinila da bi se predstavila kao neko ko poznaje i poštuje istoriju i tradiciju iako je prethodnih dana u nekoliko navrata brutalno napala Crkvu.  O tempora, o mores (čudnih li vremena, čudnih li običaja), započela je svoju reakciju na odgovor koji je dan ranije dobila od SPC. Da ne ulazimo u detalje njenog podužeg traktata, jasno je da, kad u raspravi o srpskom jeziku na početku citiraš latinsku izreku, argumenti ti i nisu baš neki.

Veličanstvena litija 25. maja

Koliko su ovi napadi na Crkvu suludi i delo manjine koja bi da ubije pravoslavni duh u Srbima po svaku cenu, videće se već sledeće sedmice. Tada se, u četvrtak, 25. maja, održava velika Spasovdanska litija, na koju će biti donete mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog.

Patrijarh Porfirije pozvao je da se tog dana saberemo i pokažemo i koliko nas ima i koliko je pravoslavlje duboko ukorenjeno u srpskom biću.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading