VESIĆ SA KOPMANOM: EU pozdravlja ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi kroz izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Кopman je istakao da EU pozdravlja najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, koje je predviđeno Izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, za koji je Evropska komisija tražila unapređenje u transparentnosti i postupcima konkurentne nabavke.

Poručio je i da snažno podržava Srbiju na evropskom putu.

Ministar Vesić je zahvalio Кopmanu na pomoći Evropske unije Srbiji, podsećajući da je nedavno potpisan najveći grant EU u vrednosti od čak 610 miliona evra, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš.

“Imamo mnogo planova, među kojima su projekti železničke, kao i putne infrastrukture”, naveo je Vesić i pozvao kompanije iz EU da učestvuju na tenderima koji će biti raspisani, pre svega u projektu izgradnje brze pruge Beograd –Niš.

Preneo je Кopmanu da je u planu sastanak resornih ministara Mađarske, Srbije, Severne Makedonije, Grčke, Turske i Albanije, o daljem železničkom povezivanju brzom prugom od Niša ka Skoplju, i dalje ka Solunu, Istanbulu i Tirani, kao i izgradnja brze pruge od Beograda, preko Zagreba i Ljubljane, do Beča, odnosno do Venecije.

Takođe, naveo je i najvažnije projekte u putnoj infrastrukturi, među kojima su auto-put Niš - Merdare koji finansijski pomaže EU, kao i izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo, te buduća brza saobraćajnica kroz sever Vojvodine, od mađarske do rumunske granice sa Srbijom.

“Budućnost Srbije i regiona je u povezivanju. Infrastrukturnim povezivanjem pospešuje se ekonomski napredak, a uz ekonomski razvoj i politički problemi će se lakše rešavati”, konstatovao je Vesić i podvukao da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Evropskoj uniji.

Кopman je podsetio da se, u procesu normalizacije odnosa Beograda – Prištine, očekuje donatorska konferencija EU, na kojoj će donatori razmatrati dalju podršku mogućim projektima.

“Posvećeni smo napretku Srbije i nastavićemo da pružamo podršku zemlji na putu ka EU. Dobro je da se zemlje regiona infrastrukturno povezuju”, rekao je Кopman.

Naveo je da je važno da regulativa u Srbiji bude usklađena sa evropskim standardima i propisima, i u tom smislu pohvalio najavljeno ukidanje Zakona o linijskoj infrastrukturi, izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, Nacionalnu transportnu strategiju kao i set železničkih zakona čije usvajanje predstavlja potpuno usaglašavanje Srbije u ovoj oblasti sa EU.

Кopman je dodao i da bi voleo da vidi više evropskih kompanija angažovanih na projektima u Srbiji.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading