PREMIJERKA ZBOG IZDAJE GRKA OTKAZALA POSETU!
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Taj uzdržani stav, da ne bude zabune, nimalo se ne razlikuje od glasanja za zahtev lažne države Kosovo da bude primljena u SE.

Znaćemo da cenimo ko su nam prijatelji, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući glasanje u Savetu Evrope i očigledno je prvi korak u tom pravcu odluka da predsednica Vlade odustane od posete Grčkoj.

Očekivali smo

Dakle, ako smo išta saznali iz glasanja u Savetu Evrope, to je da nam Grčka definitivno nije prijatelj, koliko god se tako predstavljala.

Ajmo redom... Zemlja kojoj bi velika Albanija da otme deo teritorije, sve do Janjine, zemlja koja nije priznala tzv. Kosovo, zemlja čiji se predstavnici kunu da su prijatelji Srbije, bila je uzdržana tokom glasanja u SE. Kako je konstatovao predsednik Aleksandar Vučić, nije to neočekivano, ali ipak...

- Odluka Grka da glasaju bila je očekivana na osnovu poteza prethodnih meseci i godina - rekao je predsednik Srbije.

Podmukla igra zvanične Atine nije naišla na odobravanje ni u samoj Grčkoj. Povodom grčkog stava na glasanju u Savetu Evrope oglasio se bivši ministar spoljnih poslova te zemlje Jorgos Katrugalos, koji je naveo da Grčka uvek mora da promoviše mir i stabilnost na Balkanu, podržavajući obostrano prihvatljive korake i rešenja.

- Ovom cilju ne doprinosi odluka vlade da se u glasanju za prijem Kosova u Savet Evrope razlikuje od drugih zemalja EU koje ne priznaju Kosovo, poput Španije, Rumunije i posebno Kipra. Te zemlje su glasale protiv - naveo je Katrugalos.

Hvala Mađarskoj

Podsetimo, zahtev lažne države Kosovo za prijem u Savet Evrope prosleđen je u ponedeljak na dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu te organizacije. Za tu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Jermenija nije glasala.

Nikos Dendijas čovek za vezu

Kada se govori o stavu Grčke, posebno je zanimljiva uloga šefa diplomatije te države Nikosa Dendijasa. On se, naime, u više navrata sretao sa prištinskim zvaničnicima, najviše sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani. Nikada, doduše, nije javno rekao da Atina priznaje nezavisnost tzv. Kosova, čak je odbio jednom prilikom da se slika pored zastave lažne države, međutim, izjavio je nedavno, primera radi, da su „odnosi između Kosova i Grčke sada bolji nego ikad“.

 

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ja

27.04.2023 08:36

PREMIJERKA ZBOG IZDAJE GRKA OTKAZALA POSETU!