SVE NAPETIJE NA SEVERU KIM - Kurtijevi ekstremisti spremaju haos u nedelju
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

Političke partije Aljbina Kurtija i Hašima Tačija angažovale su taksi prevoznike za nedelju, 23. april, čiji je zadatak da dovoze Albance s juga da bi glasali u nekoj od četiri srpske opštine na severu. Među njima biće i provokatora koji su od Kurtija dobili zadatak da isprovociraju srpski narod i izazovu nerede u izbornom danu.

Kako Alo! saznaje od izvora sa KiM, oko 600 pripadnika tzv. kosovske policije i njihovih specijalaca biće angažovano u nedelju, od kojih će polovina dežurati u policijskim stanicama i punktovima.

- Među glasačima koji s juga budu dolazili na sever da glasaju biće ekstremista koji će albanskim i kosovskim zastavama pokušati da isprovociraju reakciju Srba. Takvih je najviše iz Vučitrna i oni će taksijima dolaziti do Severne Mitrovice i glasati u nekom od kontejnera. Upravo zato su kontejneri postavljeni u blizini policijskih baza i stanica jer će to policiji omogućiti bržu reakciju i napad na srpsko stanovništvo - kazao je naš sagovornik.

BODLJIKAVE ŽICE

Deo plana je i policijsko naoružanje koje je dopremljeno do severa. Kontejnere čuvaju pripadnici policije, a ilegalni punktovi uz magistralne puteve ojačani su betonskim barikadama, bodljikavim žicama i bornim vozilima.

- Sada je postalo jasno zašto su mesecima gradili takve punktove. Tu su stacionirani pripadnici policije, od kojih su mnogi ratovali i bili deo UČK, čije grafite ovih dana ispisuju po Severnoj Mitrovici. Ukoliko dođe do nereda, oni sigurno neće udariti na svoje ekstremiste, već će krenuti na srpski narod - rekao je naš sagovornik.

Profesor Boris Bratina, s Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, kaže da se plaši da će se na predstojećim izborima „dogoditi ozbiljna provokacija u vidu bombe“.

- Bojim se provokacija koje bi mogle da podstaknu sukobe - rekao je Bratina.

Bivši gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević kaže da će srpski bojkot izbora na severu biti vid demokratskog otpora, i dodao da nije isključeno da će Priština provokacijama pokušati da krivicu svali na Srbe. Dodao je da se situacija pogoršava iz dana u dan.

- Što se nas tiče, izbori za nas ne postoje, ali ne isključujemo da će Priština pokušati neke provokacije da bi, kao i do sada, krivicu mogla da svali na Srbe - istakao je Radojević, i dodao da je razočaran izjavama predstavnika međunarodne zajednice, koji podržavaju održavanje nedemokratskih izbora i koji su najavili da će priznati rezultate.

GLASOVI U KONTEJNERIMA

- Ne znam da li bilo gde u Evropi ima da se izbori održavaju na ovakav način, u kontejnerima koje čuvaju specijalci naoružani dugim cevima - rekao je Radojević.

Misija KFOR-a saopštila je da će vanredne lokalne izbore 23. aprila u opštinama na severu KiM obezbeđivati tzv. kosovska policija. Iz KFOR-a poručuju da će pratiti situaciju na severu i da će spremnost jedinica držati na najvišem nivou za svaki mogući scenario, ali i da očekuju da će kosovske institucije efikasno upravljati situacijom.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, koji je ranije rekao da će Vašington priznati rezultate izbora, kazao je da je stav SAD jasan i nepromenjen. Dodao je da će međunarodna zajednica oštro osuditi nastojanja da se ometa sprovođenje ovih izbora zastrašivanjem ili bilo kakvom pretnjom ili upotrebom nasilja.

Misija OEBS na KiM nije uključena u pripremu i sprovođenje zakazanih vanrednih izbora u četiri opštine na severu. Kako je saopšteno, bez obzira na to, OEBS će pažljivo pratiti celokupnu situaciju.

Jablanović se povukao

Portparol CIK Valjmir Eljezi rekao je da će se ime Aleksandra Jablanovića naći na glasačkom listiću jer je on odustao nakon štampanja izbornog materijala.

CIK, kako se navodi, do sada nije zvanično dobio nikakvo obaveštenje o povlačenju ni od jednog političkog subjekta.

- Glasački listići su završeni tako da će i ime Aleksandra Jablanovića biti na njima - rekao je Eljezi.

Brnabić: Sumrak demokratije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da su lokalni izbori koji se u nedelju održavaju u četiri opštine na severu KiM „konačni sumrak demokratije“.

- Izbori su konačni sumrak demokratije i privida bilo kakve vladavine prava na teritoriji KiM od kada je vode privremene institucije u Prištini, uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice. Čak sam i donekle srećna, jer je to kraj jedne šarade koju smo gledali prethodnih godina - rekla je Brnabićeva.

Petković pozvao Srbe da ostanu mirni

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je juče srpski narod na KiM da u nedelju ostane miran i da ne naseda na provokacije „okupacionog gradonačelnika“ Aljbina Kurtija. Petković je rekao da će sve ono što se tog dana  bude dešavalo predstavljati veliku sramotu za celu Evropu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading