SRBIJI 43 ODSTO VIŠE DOZVOLA ZA PREVOZ TERETA PREKO ŠPANIJE!
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je na njegov zahtev posle “šest godina pauze održano zasedanje Mešovite radne grupe za drumski saobraćaj Srbije i Španije” na kome Srbija dobila 43 odsto više dozvola za prevoz tereta!

Do ove godine naše dve zemlje su razmenjivale su po 2400 bilateralnih i 150 tranzitnih dozvola godišnje. Dogovorom dva ministarstva kontingent se već od ove godine za ovu i naredne godine taj broj je povećan na 3.200 bilateralnih i 450 tranzitnih dozvola što odgovara potrebama naših prevoznika - rekao je ministar Vesić.

Srbija želi da sa svim državama, a na prvom mestu državama EU, dogovori što liberalniji režim odvijanja drumskog prevoza tereta i time ukine što veći broj administrativnih barijera koje opterećuju transportnu privredu. Kao jedan od važnih koraka ka ovom cilju je upravo održana Mešovita komisija koja je svojim rezultatima poboljšala uslove poslovanja što će obezbediti efikasniji i ekonomičniji transport između dve države. Značaj ove Mešovite komisije je i zbog činjenice da je bilateralna robna razmena između Srbije i Španije 2022. godine porasla za 50 odsto u odnosu na 2021. godinu, dok se drumskim vidom saobraćaja prevozi oko 60 odsto ove razmene - objasnio je ministar Vesić.

Vesić je rekao da Mešovita komisija nije imala mandat da razmatra njegov zahtev Španiji da se ukine režim dozvola.

To je odluka koja će biti doneta na političkom nivou i biće jedna od tema budućih razgovora dve Vlade - rekao je ministar Vesić i najavio sastanak Mešovite komisije sa Italijom, Mađarskom i Severnom Makedonijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading