Šta Srbi i Srbija mogu da očekuju od Jakova Milatovića? Skoro pa ništa!
Foto: Printscreen

Pa krenimo redom:

1. Da li ce Jakov Milatović povući priznanje lažne države Kosovo?

Neće. Odgovor je sasvim jasan i tu dileme nema. I posle velike pobede Krivokapića, bez obzira na sva prethodna zaklinjanja, to se nije dogodilo i neće se dogoditi ni sada. Naprotiv.

2. Da li će Jakov Milatović smanjiti nivo diplomatskih odnosa sa lažnom državom Kosovo?

Neće. Kao neko ko javno poručuje da će da gradi najbolje moguće odnose sa svima u regionu i to ponavlja više puta, jasno je da će pod tim “najboljim odnosima sa svima”, da se provuče i intenziviranje odnosa sa lažnom državom i Kurtijevom vladom u Prištini.

3. Da li će Jakov Milatović reci da Srbi u Srebrenici nisu počinili genocid?

Neće. Jakov Milatović će reći da vodi politiku kontinuiteta u odnosu na prethodnu vladu, da prošlost treba ostaviti istoričarima, neku od sličnih fraza i, nastaviće kao i njegovi prethodnici, da direktno ili preko političkih izaslanika, podržava politiku u kojoj se Srbi optužuju da su počinili genocid.

4. Da li će Jako Milatović izvesti Crnu Goru iz NATO? Naravno da neće. I tu ne  trebaju nikakva dodatna objašnjenja. Uostalom, nije studirao u Moskvi, nego na zapadu.

5.  Kad smo već kod odnosa sa NATO i pominjanja Rusije, valja istaći da je Crna Gora kao NATO zemlja uvela sve sankcije Rusiji.

Da li će Jakov Milatović predložiti svojoj Vladi da promeni odluku i ukine sankcije? Neće.

Naprotiv. Reći će da je to čvrsti evropski put koji samo Srbija nije zauzela jedina i čitavom regionu i u Evropi. Jakov će insistirati na potpuno usaglašenoj spoljnoj politici sa EU, što između ostalog znači Totalne sankcije Rusiji.

6. Da li će se suštinski promeniti odnos i politika novog predsednika Crne Gore u odnosu na prethodnika? Ne, neće tu biti nikakvih suštinskih promena.

Biće drugačija ambalaža, slaće se drugačije javne poruke, biće umereniji tonovi, ali neće biti nikakve suštinske promene politike, neće biti nikakva “dva oka u glavi”, biće to politika kontinuiteta (reći će se kontinuitet od promena 2020, a da li je nečega suštinski drugačijeg od tada bilo prema Srbiji i Srbima, pa nije). I tu nikakvih iluzija ne treba imati.

7. Da li će biti promene politike Jakova Milatovića prema SPC u nekom značajno pozitivnijem smeru? Pa neće. U kampanji je jasno rekao da poštuje i Crnogorsku pravoslavnu crkvu Miraša Dedeića i da je lično krsten u SPC, ali da je to njegovo lično, unutrašnje pitanje. Dakle, svima podjednako, bez bilo kakvog posebnog odnosa. Da li će s druge strane SPC u Crnoj Gori reagovati na tu “jednakost i ravnopravnost” negativno? Pa ne. Neće. Nema dileme da će SPC sve to tolerantno posmatrati, davati prećutnu saglasnost i kovati Jakova u zvezde. I sa druge strane, ista SPC će davati sebi za pravo da kune pripadnike vlasti u Srbiji, da ih “spaljuje na lomači” za najmanju sitnicu, iako je upravo ova vlast u Srbiji, kao ni jedna do sada, učinila sve da zaštiti i našu crkvu u Crnoj Gori i uložila u našu SPC više nego sve prethodne vlasti u Srbiji zajedno i dala joj na svakom mogućem značaju.

Živi bili, pa videli.

Nina Aralica

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (12)

Loading
Tanja

04.04.2023 08:31

Mislim da će uspeti da ispravi neke greške od Mila Đukanovića i njegove vlasti, ali ne može odmah. Jakov je jaka ličnost, mlad, školovan i pametan gospodin, pa verujem u njega.

Lopar

04.04.2023 08:36

Da se sklo e iz the voasti I da ce I'm DPS biti jedini koaliciini partner

Daki

04.04.2023 08:46

Samo da ne bude kao Krivokapić, u šta čisto sumnjam.

vale

04.04.2023 09:28

Napisali ste upravo onako kako ce i biti, isto, ništa on promijeniti neće, a promijenio nebi ni neko drugi da je došao na njegovo mjesto, CG nema više hrabrih ljudi.

Momcilo

04.04.2023 09:37

svaka cast na tekstu sve ste pogodili u metu opet naivni SRBI nazalost

sara

04.04.2023 10:14

Od uvek, još za vreme vladanja cnogorskog kralja, Nikola, vode istu politiku u odnosu na Srbiju, jednom rečju pokvarenu!!!!!. Samo kada se setim koliko godina smo izdvajali od plate mi srbi za Crnu Goru, pa ni hvala nam nisu rekli, niti spominju to.!!!!

Ime

04.04.2023 10:16

Očekujem da će sa crkvom vratiti odnose i stanje kakvo je bilo pre tog "zakona o slobodi veroispovesti" ili kako već i da će ostaviti crkvu na miru i da neće imati izjave protiv Srba. Ostalo sve isto kao kod Mila Đukanovića.

Žile

04.04.2023 17:05

Loš vam je tekst. Predsjednik nema ovlašćenja koja pominjete, to je protokolarna funkcija. Dovoljno je da nije bitanga i lopov kao Đukanović.

Zoran

05.04.2023 10:48

Bitno je kao u svakoj zemlji, šta mogu da očekuju gradjani Crne Gore.

Milan

05.04.2023 11:21

NI dodati ni oduzeti, u tekstu je sve objasnjeno.Ja bih samo dodao mnogo bitniju stvar a to je neka oni dobro razmisle sta mogu da ocekuju od Srbije ??