INTERVJU Mario Spasić, generalni sekretar Antikorupcijskog saveta Transparentnost, o napadima - UVREDE ME NEĆE ZAUSTAVITI
Transparntnost

Mario Spasić, generalni sekretar Antikorupcijskog saveta Transparentnost, našao se prošle nedelje na meti opozicionih medija.  Napadi su počeli nakon što je Transparentnost podnela disciplinsku prijavu protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, zbog njihovog sastanka sa američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom 23. marta 2023. godine u Ambasadi SAD. Optužen je, pored ostalog, i da je zajedno sa sestrom štrajkovao zbog jedinica u srednjoj školi.

Šta je istina?

- TV N1, Nova S, novine „Danas“ i „Nova“ neuspešno pokušavaju da nas diskredituju i hvala im na tome. Istina je da smo sestra i ja bili pokretači učeničkog protesta zbog pogroma na KiM 2004. godine, ali i zbog tadašnjeg Pravilnika o ocenjivanju u srednjoj školi, koji su u školi tumačili pogrešno. Tumačenje škole bilo je da ako imate tri petice i jednu jedinicu zaključna ocena je jedinica. I jesmo štrajkovali i takvo tumačenje je povučeno. I jesmo obavestili sve relevantne organizacije. Tada i do dan-danas borimo se protiv nepravde i ponosni smo na to što smo još tada kritikovali nepravedan prosvetni sistem koji je prilagođavan nastavnicima koji se ne usavršavaju umesto da se prilagođava učenicima i njihovim potrebama u sutrašnjem radu i životu. Sestra i ja bili smo aktivisti kao tinejdžeri i pozivam sve mlade ljude da se bore za svoje ideale i da ne ćute na ugnjetavanje bilo koje vrste.

Optužuju vas i da ste osuđeni za poresku utaju. Kako to komentarišete?

- Ja nemam šta da krijem i hvala vam na ovom pitanju. Kao predsednik studentske organizacije pre 13 godina, čije knjigovodstvo je vodila visoka škola, u političkom procesu prvostepeno sam osuđen zbog navodne poreske utaje u vreme tadašnjeg DS-a, i to je bio presedan da se poreska inspekcija obruši na jednu malu studentsku organizaciju. I prvostepeni i drugostepeni sud tada su odbili moje argumente da nam je računovodstvo vodilo finansije i da ne mogu ja da odgovaram za propuste. Na ove presude je Republičko javno tužilaštvo podiglo Zahtev za zaštitu zakonitosti, gde je petoro sudija Vrhovnog kasacionog suda i osmoro sudija Ustavnog suda Srbije zaključilo da osuđujuće presude moraju biti ukinute i da sam nezakonito osuđen zbog navodne poreske utaje. Ja se ponosim ovim postupcima jer sam pokazao da istina mora da pobedi.

Zašto ste vi meta dela medija i zašto vas optužuju za neke tinejdžerske aktivnosti?

- Meta sam jer sam podneo disciplinsku prijavu zbog činjenice da su se dve tužiteljke neovlašćeno sastale sa ambasadorom strane države i zatražili smo odgovore na neka pitanja u vezi sa tim. Nije nam jasno kakvi su partneri strane države njih dve, kao što je objavio ambasador. I zato su me napali advokati koji su mnogo besni na višeg javnog tužioca u Beogradu Nenada Stefanovića, čije je branjenike trpao u zatvor. Na naša pitanja odgovaraju podmetačinama, lažima i vređanjem.

Da li planirate da se povučete zbog ovih napada?

- Da se povučem? Pred kim? Nema govora! Moje je da podržavam Srbiju u nastojanjima da bude snažna i ekonomski i politički i u pogledu zaštite ljudskih prava i snažne borbe protiv kriminala. O meni mogu da izmišljaju laži, ali da me spreče u borbi za Srbiju, to neće uspeti. Meni su vređanja najjači motiv da se još snažnije borim za moju jedinu Srbiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading