OSEĆAMO BENEFITE INICIJATIVE OTVORENI BALKAN Kovačevski: Najveću korist imaju građani i poslovna zajednica
Foto: Tanjug/Tanjug

"Od formiranja inicijative Otvoreni Balkan, broj turista koji dolaze iz Srbije u Severnu Makedoniju, 2021. godine u odnosu na 2020. povećan je 250 odsto, a broj turista iz Srbije u 2022. u odnosu na 2021. godinu je povećan 500 odsto, pet puta. Verujem da, ukoliko bi napravili sličnu analizu u Srbiji, verovatno bi videli proporcionalno povećanje broja makedonskih turista koji dolaze i provode svoje praznike i godišnje odmore u Srbiji“, rekao je Kovačevski.

Najveći benefit inicijative, rekao je, osećaju građani i poslovna zajednica, jer je Otvoreni Balkan omogućio uvećanje proizvodnje i prometa robe među zemljama potpisnicama.

„Prvo, ukinuli smo roming u zemljama Zapadnog Balkana a od pre nekoliko meseci transportni kamioni na graničnim prelazima sa Srbijom, prolaze sa minimalnim vremenom čekanja, kao rezultat uspostavljanja zelenih, otvorenih, brzih traka i jedinstvenog fito-sanitarnog punkta za kontrolu proizvoda kojima se trguje“, rekao je Kovačevski.

On se posebno zahvalio ministarstvima poljoprivrede i trgovine obe zemlje jer su rešili da uspostave ovakve pogodnosti, koje su, kao je rekao i deo nekoliko bilateralnih dokumenata koji su danas potpisani u okviru posete makedonske delegacije Beogradu.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading