Transparentnost: Razrešenje tužiteljki zbog sastanka s Hilom!
Foto: Printscreen/Tviter printskrin

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ podneo je Disciplinskom tužiocu Državnog veća tužilaca disciplinsku prijavu protiv tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, zbog njihovog, kako navodi, neovlašćenog sastanka s američkim ambasadorom u Srbiji Kristoferom Hilom 23. marta ove godine u ambasadi SAD u Beogradu.

„Transparentnost“ zahteva pokretanje postupka protiv ove dve zamenice javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu jer, kako tvrdi, postoji očigledna opasnost po javnotužilački sistem Republike Srbije koja se mora otkloniti zakonom propisanim postupkom i razrešenjem imenovanih tužiteljki zbog činjenice „da nisu nezavisne u odnosu na druge države, što je im je zakonska obaveza“.

 Ambasada je istog dana po održanom sastanku Hila i tužiteljki na svom službenom nalogu na društvenoj mreži Tviter objavila informaciju o sastanku ambasadora Kristofera Hila sa zamenicama javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu Bojanom Savović i Jasminom Paunović i u pomenutoj objavi, kako je ocenila „Transparentnost“, nedvosmisleno saopštila da su imenovane kao tužioci partneri navedene ambasade.

Savet za monitoring zbog toga traži od Državnog veća tužilaca da se u disciplinskom postupku dobiju odgovori o tome da li su tužiteljke imale dozvolu rukovodioca organa u kojem su zaposlene, odnosno angažovane, da u svojstvu nosilaca javnotužilačke funkcije održe sastanak s ambasadorom strane države, kako je to navedeno u saopštenju.

Savović i Paunović su se bavile slučajem zloupotreba u EPS-u, koji je rezultirao hapšenjem više osoba, a preraspoređene su u drugo odeljenje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading