NAJVEĆI MRZITELJ SRBA POBESNEO Voker: Velika je greška i poraz za Kosovo što se dozvolilo formiranje ZSO!
Foto: Printscreen/Alo/ Ilustracija

„Mislim da je ovo velika greška“, rekao je bivši šef Verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker u razgovoru za Insajder o obavezi datoj u Ohridu da Kosovo „odmah počne“ sa primenom člana 7.

Osnovni sporazum gde se srpskoj zajednici „obezbeđuje odgovarajući nivo samoupravljanja“ u skladu sa prethodnim relevantnim sporazumima o dijalogu, koji uključuje i ZSO.

Voker kaže da bi bilo "izuzetno kritično" da Kosovo potpiše osnivanje ZSO u okviru sporazuma koji ne sadrži međusobno priznanje Kosova i Srbije.

Između ostalog, kritičan je i prema međunarodnoj zajednici koja gura pitanje Asocijacije.

NAJVEĆI MRZITELJ SRBA POBESNEO Voker: Velika je greška i poraz za Kosovo što se dozvolilo formiranje ZSO!

Alo/ Ilustracija

 

 

"Ovo pitanje Asocijacije srpske zajednice ili nešto slično za mene je prelomnica. Bio bih veoma kritičan da je Kosovo potpisalo. Mislim da je to velika greška. Čak i za EU ​​koja je ovo prva gurnula. Za mene uopšte nema smisla davati još više posebnih prava manjinskoj zajednici, koja već ima više od udela u manjinskim pravima, više nego u bilo kojoj zemlji u Evropi za koju ja znam. Spremna za svet“, rekao je Vilijam.

Upitan da li je lažni premijer Kosova Aljbin Kurti "imao drugog izbora", jer je to jedan od najstrožih američkih zahteva, Voker ponovo smatra da je greška odlagati ovo pitanje.

„Nisam imao priliku da razgovaram sa Eskobarom ili bilo kim iz američke vlade o ovome, ne znam šta se krije iza toga, da se zalažu za ovo, jer kao što ste rekli, ja lično ovo doživljavam kao greška da se umeša u tako nešto.

Ali, znam da se to gura pre, ka Kosovu, prema Kurtijevoj vladi, da se ovo prihvati, a ja kažem da bi bila greška da se to uradi“, rekao je bivši Voker.

Na opasku Insajdera da je zapravo sam tzv. kosovski premijer bio taj koji je "najviše želeo" da ovaj sporazum bude potpisan i postane pravno obavezujući sporazum za strane, Voker kaže da ne razume njegov stav.

"Nisam siguran da razumem Kurtija kada kaže da želi da to potpiše. Ako tu nema priznanja, vidim da je greška da to potpiše", zaključio je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
Sava

20.03.2023 08:53

Formiranje zajednice srpskih opština je najveća pobeda srpske diplomatije u poslednje vreme.

Kaja

20.03.2023 08:53

ZSO mora da se formira, dogovor mora da se ispoštuje i tu nema pogovora.

Vanja

20.03.2023 08:53

Formiranje ZSO je potrebno zbog bezbednosti srpskog naroda na KiM.

Ilija

20.03.2023 08:54

E kada vidim ko je sve nezadovoljan što će biti formirana ZSO, bude mi puno srce.

Bojana

20.03.2023 08:54

Koji je ovaj čovek bednik malo li je što je dozvolio tolika ubijanja Srba nego sad i ovako nesto izjavljuje.

Anika

20.03.2023 08:56

Srećom pa se ovaj najveći mrzitelj našeg naroda ništa ne pita.

Zana

20.03.2023 08:59

Znamo da bi ovaj covek sve najgore za nas narod.

Ivan

20.03.2023 08:59

Ne morate uopšte da se razumete u politiku, potrebno je samo da vidite koliko ovi mrzitelji Srba kukaju zbog toga što će biti formirana ZSO i da vam bude jasno da naša zemlja čini prave poteze i štiti svoj narod na Kosovu i Metohiji.