ALO! INTERVJU Žika Šarenica za naš list o novinarstvu, penziji, politici, životu... SNS čuva tradiciju i brine o ljudima
Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Retki su ljudi koje je dovoljno predstaviti nadimkom. Naš sagovornik je jedan od njih, dovoljno je reći Šarenica i svi će znati da se radi o Živoradu Nikoliću (73), autoru i voditelju kultne emisije.

Sa Žikom Šarenicom razgovaramo o novinarstvu, politici, životu...

Vi ste penzioner, ali i dalje novinar. Šta je slađe, ili bolje da vas pitamo - šta je teže?

- Još u mladim danima slušao sam tvrdnje da novinari nikad ne idu u penziju. Evo prilike da to gradivo utvrdim. Počeo sam novinarsku karijeru u Vrnjačkoj Banji u lokalnom listu, nastavio u Radio Vrnjačkoj Banji, zatim Radio Beogradu i konačno televiziji. Trenutno se zabavljam na Jutjubu, na svom kanalu Žika Šarenica. Da odgovorim i na pitanje. Penzija je dobra platforma za ugodan život. Nisam od onih koji penziju doživljavaju kao letargično stanje, već kao inspiraciju za slobodno stvaralaštvo.

Kakav je u Srbiji danas položaj penzionera, a kakav novinara?

- Ako ćemo pošteno, status penzionera je lagodniji. Novinarstvo je turbulentno stanje.

 Bili ste na listi SNS, upoznali Vučića, kako to izgleda iznutra?

- I sada sam gradski odbornik na listi SNS. Nisam član partije, ali podržavam politiku i viziju razvoja grada koju zastupa ta stranka. Meni se u toj politici dopada inicijativa brzog razvoja, očuvanja tradicionalnog i briga za čoveka. Predsednika Vučića sam upoznao još kao mladog čoveka. Najviše cenim kod njega neverovatnu energiju i posvećenost realizaciji promovisanih ideja. Znam ga kao čoveka koji drži datu reč. Dovoljno da dam i ja mali doprinos ostvarenju snova za lepotu naše Srbije.

Živeli ste u pet država, a sve vreme bili u istom gradu. Kako biste to ukratko opisali?

- Sve ima svoje vreme. Na svoj način prilagođavao sam se novonastalim uslovima. Voleo sam veliku Jugoslaviju. Imao sam dosta prijatelja. Sa svima sam i kasnije ostao u dobrim odnosima. I danas. Imam utisak da smo mi u velikim gradovima nekako lakše prevazilazili sva ta turbulentna vremena.

Da li je Srbija šarena ili jednobojna?

- Šarena. I doživljavam je kao najlepši prostor na svetu. A video sam dosta sveta. I Srbiju uzduž i popreko. Poseban kvalitet Srbije su njeni ljudi. U svakom kraju različiti, a svuda divni i gostoljubivi.

Smeta li vam nadimak Šarenica?

- Taman posla. Štaviše, taj nadimak doživljavam kao kapital profesionalnog života.

Ispričajte nam neke anegdote sa snimanja „Šarenice“. Gde su vas najbolje, a gde najlošije dočekali?

- Gotovo 15 godina sam svakog vikenda tokom leta putovao po Srbiji sa emisijom „Žikina šarenica“. Bilo je svakakvih doživljaja i anegdota. Teško je iz toga nešto izdvojiti, posebno prepričati. Ali, pamtim emisiju u Trgovištu. Na mostu preko reke Pčinje postavili smo studio. Ne pamtim neko mesto da se toliko sveta skupilo da gleda realizaciju jedne spontane televizijske emisije. Čitave porodice iz svih mesta opštine bile su na jednom mestu. Najzanimljivija je bila želja tadašnjeg predsednika opštine da im damo snimak emisije da ga umnože i poklone stanovnicima. Da vide kako je bilo. Nikog nije bilo po kućama da gleda, svi su bili učesnici u emisiji.

Jutjub kanal Žika Šarenica

n Šta radite? I šta planirate?

- Sa prijateljima sam osnovao „Udruženje ljubitelja srpske tradicije“. Imamo lepe akcije i inicijative. Trenutno realizujemo projekat emisija o kraljevskim banjama Srbije. Dve emisije smo već realizovali uz podršku Ministarstva turizma, o Banji Koviljači i Vrnjačkoj Banji. Otvorili smo i Jutjub kanal Žika Šarenica. Izdali smo i prvu knjigu izabranih narodnih poslovica. Tako teku dani, kreativni, za moj ukus.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading