OPOZICIONAR U PANICI ZBOG VELIKE KORUPCIONAŠKE AFERE U SAD U KOJU JE UPLETEN: Vuk dao pola miliona dolara da se spase ćorke!
Foto: Printscreen/Printscreen

Kako Alo! saznaje od dobro upućenih izvora, Jeremić je za svoju odbranu izdvojio oko pola miliona dolara. Svestan da je opasno zaglibio, a želeći i da zaštiti svoje saučesnike u sumnjivim poslovima s kojima je zgrnuo milione, on je angažovao jednu od najskupljih advokatskih kancelarija u SAD da ga iščupaju iz te ogromne nevolje s američkim zakonom u koju je upao. Oni, naime, imaju zadatak da kako znaju i umeju spreče da mu bude uručen sudski poziv nakon kog bi on mogao biti priveden.

Advokat Sveta Vujačić je za Alo! rekao da je za angažovanje dobre advokatske kancelarije u SAD neophodno izdvojiti velike sume novca.

- Ispod 100.000 dolara kod njih za akontaciju mislim da nijedan skupi advokat u Americi neće da priča. Za početak 100.000 dolara - poručuje on za naš list.

Pozivao se na predsednika Bajdena

OPOZICIONAR U PANICI ZBOG VELIKE KORUPCIONAŠKE AFERE U SAD U KOJU JE UPLETEN: Vuk dao pola miliona dolara da se spase ćorke!

Tanjug//Susan Walsh

 

Jeremić je angažovao jednu od najskupljih advokatskih kancelarija u SAD koja je u njegovo ime odgovorili Komeru:

„Kao što znate, gospodin Jeremić je lider Narodne stranke u Srbiji i godinama se zalaže za demokratiju“, piše u odgovoru Odboru.

Dalje u pismu se vidi da se Jeremić požalio na medije u Srbiji jer izveštavaju o aferi u koju je upleten, tvrdeći da je on samo „lider Narodne stranke i čovek koji se godinama zalaže za demokratiju“. Kako bi opravdali svog klijenta, advokati su rekli i da je Jeremić bio svedok u slučaju Patrika Hoa, te da je on dostavio sav materijal relevantan za istragu, a koji je bio u njegovom vlasništvu. Jeremićevi skupi advokati da bi odbranili svog klijenta pozvali su se na predsednika Bajdena.

Upitan da li Amerika može Srbiji da pošalje zahtev da Jeremić bude isporučen, advokat je odgovorio potvrdno.

- Mi imamo s Amerikancima zaključen sporazum o takozvanoj međunarodnoj pravnoj saradnji. Kada imate takav sporazum, onda ste u obavezi kao država da isporučite lice koje vam Amerika traži. Sud o tome odlučuje, ne političari. U ovom slučaju bi odlučivao Specijalni sud. Tu se samo gledaju dve stvari, da li je on naš državljanin, a jeste, i da li je delo zbog koga se traži i po našem krivičnom zakonu zabranjeno delo. Ako to sudija za prethodni postupak utvrdi, onda on daje predlog Ministarstvu pravde da se on isporuči – istakao je Vujačić.

Jeremić bi, prema rečima ovog advokata, lako mogao da završi na optuženičkoj klupi.  

- On može za jednu rečenicu da preskoči tu stepenicu i da umesto svedoka postane okrivljeni. To se dešavalo, i to se često dešava. On se izvukao za prethodni postupak, moje lično mišljenje jeste da sada neće - poručuje Vujačić.

OPOZICIONAR U PANICI ZBOG VELIKE KORUPCIONAŠKE AFERE U SAD U KOJU JE UPLETEN: Vuk dao pola miliona dolara da se spase ćorke!

Milenko Jovanov - Alo! - Dejan Briza

 

Milenko Jovanov,  šef poslaničke grupe SNS, za naš list istakao je da  Jeremiću ovo nije prvi put da se dovodi u vezu sa ozbiljnim korupcionaškim aferama.

- On je u novembru 2018. već išao na sud u SAD da svedoči u postupku koji je vođen protiv njegovog bliskog saradnika Patrika Hoa. Sada beži kako zna i ume od istrage koju vodi američki Kongres i koja je došla do njega. I jedan i drugi slučaj nam pokazuju čime se Jeremić bavio dok je bio u UN. Umesto da uradi nešto korisno za Srbiju i za naš narod, on je radio za sebe i to tako što se upustio u poslove sa ljudima protiv kojih se sada u SAD vode istrage zbog korupcije - navodi on.

Ima stan na Menhetnu,
možda i državljanstvo SAD?

Advokat Čedomir Stojković je istakao da Vuk Jeremić ima državljanstvo Amerika i stan na Menhetnu.

„Da li Vuk Jeremić ima državljanstvo SAD? Kanda da. Nema obaveze državljana drugih zemalja da se odaziva na pozive Kongresa SAD da svedoči. Takođe, nije ni česta praksa da Kongres zove strance da svedoče. Ipak, Jeremić na poziv Kongresa je otrčao tamo i angažovao skupe advokate da spreče njegovo svedočenje. Za tim nema potrebe ako niste državljanin SAD jer jedino u tom slučaju možete snositi posledice za izbegavanje svedočenja. Poznato je da Jeremić ima stan na Menhetnu. Državljanstvo je logično. Licemer? Oh, ne“, poručio je on na svom nalogu na Tviteru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading