Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije povodom medijskih napada na VJT u Beogradu i javnog tužioca Nenada Stefanovića
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Bojana Savović i Jasmina Paunović su kolegnice koje su prebačene iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal i nisu smenjene.

One će sada raditi na komplikovanijim predmetima kao što su teška ubista ubistva, ubistva, silovanje, iznude, otmice i drgim tako da se ne radi o bilo kakvoj degradaciji u profesionalnom, materijalnom ili bilo kom drugom smislu

Medjutim odluka o premeštaju sada se koristi od strane pojedinih nevladinih organizacija, strukovnih udruženja i politički aktivinih subjekata i u jednom delu medija da skrene priču sa uspeha i rezulata VJT u Beogradu u borbi protiv korupcije ka tome da se sada govori o tome da je ovo vrsta opstrukcije ovog predmeta EPS.

Moram da kažem da su i te kako poznata ovlašćenja višeg javnog tužioca kao i da je ovo predmet VJT, a ne bilo kog pojedinačnog zamenika javnog tužioca.

Javnim tužilaštvom rukovodi Nenad Stefanović i apsolutno sve što je uradjeno u tom predmetu je uradjeno uz njegovu saglasnost, a ne kako se to predstavlja u javnosti da su zamenice radile nešto mimo tužilaštva, ili da su uhapsile nekoga mimo tužilaštva da pa da im se sada neko sveti zbog toga.

Naprotiv u svemu tome ulogu ima rukovodsvo VJT i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije i ovim predmtom će se nadalje baviti najobučeniji tužilac u tom odeljenju i prvi zamenik javnog tužioca suzbijanje korupcije.
Osumnjičeni su uhapšeni , pokrenuta je istraga i nema nikavih smetnji da postupak ide svojim tokom.

Osnovni cilj napada, UST vidi kao nedozvoljeni pritisak koji uključuje i politički pritisak.

Smatram da se sve to dešava iz jednog centra – imamo aktiviranje političkih subjekata, zatim nevladinih organizacija i strukovnih udruženja koja su čak u sukobu, ali se na ovu temu slažu.

Zatim tu se javljaju i akteri iz manje poznatih nevladinih organizacija, pojeidini advokata koji sada insistiraju da ove zamenice ostanu u predmetu i traži se smena Višeg javnog tužioca u Beogradu iako ne postoji nijedan zakonski razlog da se o tome priča.

Suština jeste da se uruši hijerhija i da se napadne na samostalnost tužilaštva, i da ne bude više nijedna odluka Višeg javnog tužioca koja nije predmet rasprave u skupštini, razgovara u emisijama ili se medijski ne spinuje.

Interesantno je kako su svi koordinirani – čak je i jedna od koleginica u emisji sinoć u telefonskom uključenju izjavila da “nisu obe došle u emisiju zato što neće da dele medijski prostor”, što predpostavljamo znači da se priprema za gostovanje u nekoj drugoj u misiji.

To je dakle jedankoordinirani pritisak na tužilaštvo koji je apsolutno nedozvoljen.

Zbog toga pozivamo Državno veće tužilaca i Poverenika za samostalnost da reaguju jer se radi o ozbiiljnom medijskom ataku i hajci na samostalnost tužilaštva.

Ovo je i jedna ozbiljna poruka i za sve naše kolege – da ako VJT u Beogradu može da bude izložen ovakvom medijskom napadu i progonu na osnovu svojih zakonitih legalnih odluka koje su tehničke prirode, šta tek da očekuju naše kolege, ako je u potpunosti zakazao sistem zaštite koji postoji po Ustavu i zakonu.

Pitanje da li će sutra svaki javni tužilac, kada preduzme svoja ovlašćenja biti na ovaj način targetiran od strane strukovnih udruženja, NVO i političkih gruPacija i na koji će način uopšte vršiti svoju funkciju, ako je svaka odluka tužilaštva predmet javne debate, uključujući i to ko će da postupa u kom predmetu, iako su to pitanja unutrašnje organizacije tužilaštva.

Trenutno u Posebnom odeljenju za suzbijanje korucije koru radi duplo više zamenika od kada je došao Nenad Stefanvić i to daje mogućnost da ljudi iz tog odleljenja pojačaju druga odelkenje gde postoji povećani obim posla, tim pre što se radi o koleginicama koje nisu upućene.

Što se tiče ovog predmeta EPS, javnost će biti blagovremena obaveštena o toku postupka, da li je pogunta optužnica,a sudjenje je javno tako da ne postoji način da se tu bilo šta sakrije i da na postupak bilo ko da utiče.

Svaki zamenik javnog tužioca je stručan, dostojan i opsosobljan da radi na svakom predmetu i to je utvrdilo Državno veće tužilaca.

A što neko sad tvrdi da samo odredjeni zsmenik može da iznese taj predmet je uvreda za sve ostale kolege koje oni nazivaju nesposobnim da postupaju.
Ovaj manir je već vidjen u slučaju postupanja zamenika javnog tužioca u predmetu paljenja kuće novinara , koji je iz udruženja Gorana Ilića, a koje je takodje pustilo tezu da samo on može da postupa u tom predmetu i tražilo da nastavi postupanje iako je izabran za člana DVT.

Netačne su i plasirane informacije o bezbenosnim proverama, jer su svi zamenici koji rade na predmetima, bilo izabrani ili upućeni, prošli bezbenosne provere.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lara

27.02.2023 14:03

Tzv tužiteljke nisu prepoznale energiju predsednika i zaslužuju da budu otpuštene jer im on i daje platu