IZBORI U CRNOJ GORI Mandić će rasturiti Mila
Aloonline

„Diktator uvek poslednji sazna da je izgubio izbore. Tako je i u slučaju kandidata DPS-a za predsedničke izbore Mila Đukanovića, koji u startu ima čak 70.000 glasova manje“, stoji u tekstu crnogorskog portala borba.me uz informaciju da je Đukanović ipak odlučio da uđe u trku za predsednika Crne Gore.

Pre nekoliko dana je izjavio da se malo umorio od vođenja države (na vlasti je preko 30 godina), a juče je s omladincima DPS-a prisustvovao predaji svoje kandidature navodeći da je želeo da ispoštuje DIK (državnu izbornu komisiju) i da u izbornu trku ulazi s namerom da pobedi što ubedljivije i što pre.

Dosad su iz DIK-a potvrdili kandidature jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković, u međuvremenu se kandidovao i lider Demokrata Aleksa Bečić, a izbori će biti održani 19. marta.

IZBORI U CRNOJ GORI Mandić će rasturiti Mila

Foto: EPA/ STEPHANIE LECOCQ

 

 

 

Istraživanja koja su se do sada pojavljivala Đukanoviću daju male šanse za pobedu, ali velike su šanse, pokazuju ankete, da će se naći s Andrijom Mandićem u drugom krugu. Do tog zaključka se može doći i kada se pogledaju rezultati izbora na lokalu u prethodnom periodu, kada je Đukanovićeva partija gotovu svuda potpuno potučena...

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević ocenio je da je kandidatura Mila Đukanovića očekivana iz više razloga, ali osnovni je što on nije dobio dovoljno dobre garancije od zapadnih saveznika, s kojima je pokušavao da napravi jednu vrstu dogovora o sopstvenom povlačenju iz političkog života.

- Ovo je njegov način da ostane u političkom životu, da se nametne zapadnim saveznicima i da on na neki način ostane za stolom kad se bude dogovaralo o budućnosti Crne Gore - istakao je Dobrosavljević, nastavljajući:

- Nema sumnje da će ovo biti bitka dva politička titana - Andrije Mandića, s jedne, i Mila Đukanovića, s druge strane - objasnio je podsećajući da svi rezultati od 2020. godine pa dosad pokazuju pad DPS-a.

- Bez obzira na sve kalkulacije i na to da li će partije pobednice 2020. godine pozvati simpatizere i članove da glasaju, apsolutno očekujem pobedu Andrije Mandića - rekao je Dobrosavljević.

I predsednik SRS Vojislav Šešelj ocenjuje da Milo Đukanović nema nikakvih šansi na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, dok po njemu Mandić i te kako ima. Lider radikala pozvao je sve Srbe iz Crne Gore da stanu jedinstveno iza kandidature Andrije Mandića i da se srpski glasovi ne rasipaju i ne troše na neproverene, nepouzdane kandidate.

- Mandić ima najveće šanse da pobedi Mila Đukanovića. Pretpostavljam da je izvesno da će biti drugog kruga i zato ne bi bilo loše da se opozicione stranke usaglase da u drugom krugu podrže onog kandidata opozicije koji bude imao najviše glasova u prvom krugu. Ima tu i smešnih kandidata poput Draginje Vuksanović Stanković, koja će služiti za uveseljavanje ove predizborne kampanje - istakao je Šešelj.

U misiji pomirenja Crne Gore

Mandić je objavio predizborni spot sa mladim aktivistima, gde govori o pomirenju, budućnosti i ekonomiji. Mandić je mlade aktiviste pozvao da doprinesu misiji pomirenja.

- Mi smo u misiji pomirenja Crne Gore, i mi treba, a posebno vi mladi, da doprinesemo tome. Dosta smo se delili, dosta smo se svađali, sada je prava prilika da se Crna Gora pomiri i da krene napred - rekao je Mandić u spotu objavljenom na Tviteru. Poruka je i da je važno da budu ujedinjeni, jer podele ne donose ništa dobro.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
eseses

26.02.2023 07:54

Djukanovic jos nije u zatvoru? svasta...