SAD OBORILE NLO IZNAD ALJASKE! "Bio je veličine malog automobila, leteo je na 12.000 metara!"
Foto: Printscreen/Youtube

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je na brifingu u petak da je Pentagon pratio objekat na velikoj visini iznad vazdušnog prostora Aljaske u poslednja 24 sata.

"Objekat je leteo na visini od 12.000 metara i predstavljao je razumnu pretnju po bezbednost civilnih letova. Na preporuku Pentagona, predsednik Bajden je naredio vojsci da sruši objekat“, rekao je on.

On je napomenuo da je balon prošao preko preostalih američkih teritorijalnih voda, iako su te vode trenutno zaleđene. Navodni balon je primećen u blizini Prudo beja, malog grada na severnoj obali Aljaske, okrenutog prema Severnom polu.

"Uspeli smo da podignemo nekoliko borbenih aviona oko njega pre naređenja da ga oborimo, a procena pilota je bila da nema posadu“, naveo je Kirbi.

On je dodao da je objekat „otprilike veličine malog automobila“ – mnogo manji od navodnog špijunskog balona koji je bio veličine više autobusa.
Kirbi je dodao da su leteći objekat srušili borbeni avioni Severne komande Pentagona.

On je objasnio da Vašington još ne može sa sigurnošću da kaže kojoj zemlji ili organizaciji pripada ovaj uređaj.

„Nema naznaka kojoj zemlji, strukturi ili osobi pripada. Ne znamo ko je vlasnik“, dodao je portparol Bele kuće.

Američka administracija ne planira da traži kontakt sa Kinom u vezi sa obaranjem aviona iznad Aljaske, rekao je u Džon Kirbi.

„Nisam upoznat sa bilo kakvim planovima za kontakte sa NR Kinom u vezi sa tim“, rekao je Kirbi tokom brifinga u Beloj kući, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Portparol Pentagona Patrik Rajder odbio je da kaže da li je oboreni objekat iznad Aljaske bio balon, ali je izrazio uverenje da u njemu nije bilo ljudi.

Objekat nepoznatog porekla i odredišta presreo je lovac F-22 iznad mora kod severoistočne obale Aljaske, gde se SAD graniče sa Kanadom.

„S obzirom na to da još uvek procenjujemo objekat, ne bih želeo da ulazim u karakteristike“, rekao je Rajder na brifingu za novinare.

On je dodao da su se piloti pre obaranja objekta uverili da u njemu nema ljudi.

„Veoma je malo verovatno da je pilotiran. Nema naznaka da je tamo bilo ljudi“, rekao je Rajder.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading