STO DANA RADA VLADE: Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović za Alo!: Topli domovi i dovoljno električne energije
Foto: Promo/Nebojša Babić

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je za Alo! poručila da je u prvih 100 dana Vlade „ostvaren prvi prioritet koji smo postavili kao Ministarstvo, a to su topli domovi i dovoljno električne energije za naše građane i privredu“.

- Tome su znatan doprinos dali građani, koji su u oktobru uštedeli 15%, u novembru 7%, a u decembru 9,4% električne energije, zahvaljujući podsticajnim merama i pojačanoj edukaciji. Dobro napreduju radovi na dva ključna infrastrukturna projekta u oblasti energetike - izgradnji nove termoelektrane Kostolac B3 i gradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska. Potpisan je i ugovor za 4. sekciju Transbalkanskog koridora koji će nas povezati sa Crnom Gorom i BiH i preduslov je za priključenje na mrežu planirane RHE Bistrica. Blizu 5.000 domaćinstava u 76 gradova i opština dobilo je subvencije za zamenu stolarije, kotlova, izolacije, u iznosu od oko milijardu dinara, a završena je i energetska sanacija škola, vrtića, zgrada opština i centara za socijalni rad u devet gradova i opština. Obezbeđeno je i dodatnih 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom koji će omogućiti energetsku sanaciju više od 50.000 domaćinstava. Ispunjeni su uslovi za realizaciju donacije 165 miliona evra od EU za energetski sektor, i obezbeđeno 49 miliona evra donacija EU za revitalizaciju „Vlasinskih HE“, izgradnju vetroparka „Kostolac“ i pripremu dokumentacije za solarne elektrane „Morava“  kod Svilajnca i „Kolubara A“ kod Lazarevca. Završena je i nova topionica u Boru, koja omogućava 2,5 puta veći kapacitet prerade bakra uz dovođenje emisije štetnih gasova na nivo evropskih standarda i izgrađena elektrana na otpad u Vinči, koja će godišnje moći da pokrije potrebe za strujom 40.000 domaćinstava u Beogradu. U toku je javna rasprava o izmenama Zakona o korišćenju OIE, koje će omogućiti sprovođenje aukcija za dodelu podsticajnih sredstava za solarne i vetroelektrane i čija će primena omogućiti i do tri puta više zelene energije od trenutne u našem energetskom sistemu - istakla je ona.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading