Peter Sijarto
Foto: Alo/EPA

Rat u Ukrajini nije naš rat, mi nismo odgovorni za njegovo izbijanje, poručio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto i dodao da ni mađarski, ni srpski narod ne treba da plati cenu tog rata. 

On je, u intervjuu za list "Politika", istakao da mađarski narod "ne menja kurs" po tom pitanju i da ne razume "zašto neki ambasadori misle da nama treba da kažu da li radimo dobro ili pogrešno".

"Lično ambasador SAD stalno pravi provokacije. Provocira vladu, mađarski narod, ali kažem vam da ne dozvoljavamo ni ambasadoru SAD da nas gura u ovaj rat", rekao je ministar.

EU je uvela sankcije protiv Rusije, ali ciljevi nisu postignuti. 

"Naš zaključak iz toga je da ako nešto pokušate devet puta, a ne postignete cilj, onda nećete ni u desetom pokušaju", objašnjava Sijarto.

Kaže da je ponekad "frustriran" načinom na koji "neki političari, neke države članice i neke institucije u Briselu tretiraju Srbiju".

"Verujem da ti ljudi jednostavno ne vide da nam je više potrebna Srbija nego što je Srbiji potrebna EU. Unija se danas suočava sa veoma ozbiljnim bezbednosnim, energetskim, ekonomskim izazovima. U ovom slučaju, ako integrišete one zemlje koje dobro rade, onda se jačate", rekao je Sijarto i ponovio da je tretman Srbije od strane EU veoma nepravedan u mnogim prilikama.

Pregovori Amerike i Rusije

Dodao je da su SAD naterale Evropu da se takmiči u tome ko isporučuje više oružja, ko sprovodi strože sankcije, a da su oni koji su odlučili da se prijave na to takmičenje zaboravili jednu stvar - "da smo mi u susedstvu, a da su Amerikanci hiljadama kilometara daleko". 

On ističe da međunarodna zajednica treba da se koncentriše kako da postigne mir, a za to je neophodno najpre da dođe do prekida vatre, a zatim do pregovora, koji bi trebalo da obezbede okolnosti za trajni mir.

"Međunarodna zajednica treba da se kloni bilo kakvih odluka, mera, pa čak i izjava koje ili nose rizik od eskalacije, ili od produžavanja tog rata", rekao je u Sijarto.

Trebalo bi da se održe razgovori Amerike i Rusije o mogućim rešenjima, jer su SAD trenutno glavni dobavljač oružja Ukrajini.

"Očigledno je da bez američkih zaliha naoružanja Ukrajina ne bi mogla da nastavi rat. Zato smatram da Amerikanci i Rusi treba da sednu za pregovarački sto. Taj rat sada eskalira, jer je retorika rata mnogo jača od retorike mira, posebno u transatlantskoj zajednici", zaključio je Sijarto.

Pratite vesti sa fronta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading