NATO POZVAO RUSIJU DA ISPOŠTUJE SPORAZUM KOJI IMA SA SAD
Foto: AP/Yoan Valat

„Sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze, uključujući inspekciju i pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru”, napisao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u objavi na društvenoj mreži Tviter i podelio link ka saopštenju NATO snaga.

U saopštenju se navodi da Saveznici u NATO-u se slažu ugovor „Novi START” doprinosi međunarodnoj stabilnosti ograničavanjem ruskih i američkih strateških nuklearnih snaga.

„Stoga sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze prema Novom START ugovoru”, dodaje se u saopštenju NATO-a.

Navode da odbijanje Rusije da sazove sednicu Bilateralne konsultativne komisije u okviru vremenskog okvira utvrđenog ugovorom i da olakša inspekcijske aktivnosti SAD na svojoj teritoriji od avgusta 2022. godine, sprečava SAD da ostvaruju važna prava iz Ugovora i podriva sposobnost Vašingtona da na adekvatan način izvrši inspekciju u skladu sa potpisanim ugovorom.

„NATO saveznici nastavljaju da vide efikasnu kontrolu naoružanja kao suštinski doprinos našim bezbednosnim ciljevima. Sporazum „Novi START" ostaje u interesu nacionalne bezbednosti svih država, uključujući i NATO saveznike”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

U saopštenju se dodaje da NATO saveznici pozdravljaju sporazum sklopljen između SAD i Rusije februara 2021. godine o produženju ugovora „Novi START” na pet godina i dodaju da Moskva nepoštovanjem potpisanih obaveza potkopava ugovor.

„Pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru omogućavanjem inspekcija na ruskoj teritoriji i vraćanjem učešća u BKK”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading