ŠTA JE HTEO DA KAŽE? Zoran Milanović promenio priču o KiM: Osmani i Kurti su moji prijatelji!
Foto: Printscreen

Milanović je novinarima u Zagrebu nakon zrazgovra sa slovenačkom predsednicom rekao: "Je li Srbija sama ustupila Kosovo? Da, Srbija je ostala bez Kosova, nije ga dala dobrovoljno, izgubila ga je u ratu", rekao je Milanović.

Na pitanje da li se čuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je:

- Poslednji put sam telefonski razgovarao kad je bila migrantska kriza u jesen 2015. godine. Dobro je da je shvatio da mora prvo proučiti moju izjavu. To je jako dobro. Očito nije reagovao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji, kojoj ne želim da pakostim, to je odavno prestala biti unutrašnja stvar Srbije. Ja jesam pravnik, ali sam političar i izabran demokratski predsednik jedne države i želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Mislim da svoju privrženost prema kosovskim Albancima ne trebam isticati. Da, Srbija je ostala bez Kosova. Ono je u međuvremenu priznato. Hrvatska ga je priznala među prvima i ja koristim priliku gde stignem da ljude uverim da priznaju Kosovo, ako to nisu uradili do sada -  rekao je Milanović.

On kaže da bi Srbija došla na Zapad, gde je dobrodošla, neke stvari se moraju promeniti.

- Činjenica da je situacija u Ukrajini trenutak ili početak kraja jedne prividno srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica.

Naime, Srbija i Kosovo Rusiji smetaju. Rusija će kad-tad morati priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi realizovala ono što radi u Ukrajini. A gđe je tu Srbija? Jedna mala država. Nema je - rekao je Milanović.

Izražavajući privrženost predstavnicima vlasti u Prištini, Milanović je za Aljbina Kurtija i Vjosu Osmani rekao da su njegovi prijatelji:

- Za početak će morati da daju nekakav status zajednici srpskih opština na severu Kosova. To su potpisali. Ali ispunjavanje obaveza ih vodi dalje, a to je Zapad, rekao je Milanović i ponovio: "Moja poruka je 'bez oduševljenja, molim".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
saki

01.02.2023 16:57

ko zna,mozda u nekoj buducnosti neki srpski predsednik će svud gde se pojavi da upucuje apel o priznanju Krajine...